Mer

  Endelig spådom: Senatet

  I spådomsrekken er vi nå kommet til senatsvalgene, der 33 seter skal fylles. Her har det vært en del endringer frem og tilbake, men hovedtrenden har vært at Demokratene har styrket seg noe siden tidligere i år. Som jeg har vært inne på tidligere skyldes dette for det meste dårlige kandidater på Republikansk side, men også Obamas fremgang har nok hjulpet noe.

  Jeg holder disse delstatene som sikre stater for Demokratene: California, Delaware, Hawaii, Maine*, Maryland, Michigan, Minnesota, New Jersey, New York, Rhode Island, Vermont*, Washington og West Virginia. De to statene med * har formelt uavhengige kandidater, men disse vil i praksis kunne regnes som Demokrater. Dette gir 13 sikre seter for Demokratene.

  Florida og New Mexico går trolig til Demokratene; den eneste grunnen til at jeg ikke fører opp disse som sikre er interne målinger som gir de Republikanske kandidatene en sjanse. To til for Demokratene, i alt 15 sikre/trolige seter. Av disse 15 er kun Maine på Republikanske hender i dag.

  Jeg holder disse statene som sikre for Republikanerne: Mississipi, Tennessee, Texas, Utah og Wyoming. Det gir i alt 5 Republikanske seter. Nebraska, som i dag er Demokratisk, kommer trolig til å gå Republikansk, selv om marginen nok ikke blir så stor som man skulle trodd tidligere i år. Dette gir i alt 6 sikre/trolige seter til Republikanerne. Av disse 6 er kun Nebraska Demokratisk i dag.

  Før vi går til de usikre setene har vi altså 15-6 i Demokratisk favør, og to stater som skifter side. Jeg tar de 12 usikre statene alfabetisk.

  Arizona: Jeg har hatt denne staten som R++, men en periode var Demokrat Carmona helt oppe på siden av Republikaner Flake; et par målinger hadde ham til og med foran. Nå virker det som Flake har klart å etablere et lite forsprang, og jeg har denne staten som R+. Det kommer sikkert ikke til å skade at Romney har dratt fra her.

  Connecticut: Demokratenes Arizona. McMahon var i rygg og til og med foran Murphy, men på de siste målingene er hun 2-9% bak. Det kan bli jevnt, men jeg tror Murphy vinner, om ikke annet pga Obamas coattails. D+.

  Indiana: En ekstremt vanskelig avgjørelse, dette. Mourdock banket Lugar i primærvalget, men har siden gått fra tabbe til tabbe og bare delstatens konservative natur kan redde ham. Donnelly er en sentrumsorientert Demokrat, og Indiana har valgt slike før (se Bayh, Evan). Dette kan gå begge veier, men med pistolen mot tinningen sier jeg D+.

  Massachusetts: Det er etter min vurdering ingen tvil om at Scott Brown er en svært mye bedre debattant, kandidat og politiker enn Elizabeth Warren, men som jeg har advart om hele året er Massachusetts så langt til venstre at dette kom til å bli beintøft åkkesåm. Warren har hatt en liten, men jevn ledelse på nesten alle målinger de siste ukene og jeg tror (dessverre) hun vinner knapt. D+. Intet ville glede meg mer enn å ta feil her, Brown er nøyaktig den type politiker USA trenger.

  Missouri: Kanskje det beste eksemplet på en elendig kandidat som setter i fare en ellers ganske klar mulighet til å erobre et sete. Senator McCaskill er grundig upopulær, men Republikanerne nominerte stuten Todd Akin, og siden det har valgkampen vært en eneste lang lidelse for høyresiden. Noen målinger gir McCaskill klar ledelse, andre liten ledelse (og med urealistisk høy oppslutning for Libertarianerne). I sum tror jeg hun må regnes som knapp favoritt, men hvis Akin vinner dette har han betraktelig mer flaks enn politiske skills. D+.

  Montana: En avgjørelse nesten like vanskelig som Indiana. Tester er sentrumspopulist, og har holdt en viss avstand til Obama, i det minste retorisk. Rehberg er delstatens eneste Representant, og således like kjent som Tester. Rehberg har dessuten fordel av å stille i et presidentvalgår der Romney kommer til å vinne delstaten, og målingene vurderer trolig libertarianernes kandidat for høyt; spørsmålet er hvor mye. Som i 2006 kan Tester vinne med under 50% av stemmene. Imidlertid holder jeg en bitteliten knapp på Rehberg. R+.

  Nevada: Berkley var en stund oppe på siden av Heller, men de fleste uavhengige målere har nå Heller foran. 2010 viste oss at målerne undervurderte Hispanics i denne staten, og dermed Demokratenes oppslutning, men Heller skal være utenfor denne feilmarginen. R+.

  North Dakota: Berg har vist seg som en dårlig kandidat, på lik linje med deprimerende mange Republikanere i år, mens Demokratene valgte helt rett i sentrumsorienterte Heitkamp. Denne staten BURDE være opp og avgjort for Republikanerne, og jeg tror til sist at Romney vil dra Berg over streken. R+.

  Ohio: Brown burde være høyst usikker, men Mandel har aldri klart å komme på offensiven, og nekter fortsatt å gi gjennomtenkte svar på selv de enkleste spørsmål. Imidlertid viser noen målinger svært jevnt løp, og vi kan ikke utelukke Republikansk seier hverken her eller i presidentvalget. Men inntil videre D+.

  Pennsylvania: Denne staten så lenge ut til å bli en søvnig affære, med nærmest walkoverseier for Demokratene, men Republikaner Smith spyttet inn nærmere 20 millioner av egen formue, mens Demokrat Casey ble hengende fast i en krangel med tidligere guvernør Rendell om valgkampstrageti. Dessuten har Romney kuttet ned på forspranget i denne staten. Resultatet har vært en minkende ledelse på de fleste målingene, men Casey er fortsatt knapp favoritt. D+.

  Virginia: «Konvensjonell visdom» er at Demokrat Kaine vil ligge et par prosent bedre an enn Obama, og med presidenten som knapp favoritt til å vinne tipper jeg at også Kaine vinner. D+.

  Wisconsin: Argh! Like vanskelig som Indiana og Montana. Thompson måtte gå i svart på tv-skjermene i noen uker pga pengemangel, og har aldri helt klart å ta igjen forspranget Baldwin fikk i denne perioden. Det er imidlertid svært, svært jevnt her og Thompson har vunnet guvernørvalget fire ganger i denne staten. D+.

  Dette gir i sum 23-10 til Demokratene – samme status som i dag. Legger vi disse sammen med de 67 senatorene som ikke er på valg i år, får vi 53-47 flertall til Demokratene i Senatet.

  Løpende oppdatert valgnatten:

  Demokratisk seier: California (Feinstein), Connecticut (McMahon), Delaware (Carper), Florida (Nelson), Hawaii (Hirono), Indiana (Mourdock), Maine (King*), Maryland (Cardin), Massachusetts (Warren), Michigan (Stabenow), Minnesota (Klobuchar), Missouri (McCaskill), Montana (Tester)(!), New Jersey (Menendez), New Mexico (Heinrich), New York (Gillibrandt), Ohio (Brown), North Dakota (Heitkamp)(!), Pennsylvania (Casey), Rhode Island (Whitehouse), Vermont (Sanders*), Virginia (Kaine), Washington (Murray), West Virginia (Manchin), Wisconsin (Baldwin).

  Republikansk seier: Arizona (Flake), Mississippi (Wicker), Nebraska (Fischer), Nevada (Heller), Tennessee (Corker), Texas (Cruz), Utah (Hatch), Wyoming (Barrasso).

  Jeg tippet feil i Montana og North Dakota. I Montana ser ut til at Tester vinner med under 50%. dvs at libertarianernes stemmer igjen kan ha avgjort et senatsvalg i Demokratenes favør. North Dakota ser ut til å bli svært jevnt. Rimelig fornøyd med resultatet.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også