Mer

  Panelet: Hva sier magefølelsen?

  Vi stiller norske USA-eksperter aktu­elle spørsmål, og her får du sva­rene. Denne gangen: Presidentvalgkampen er straks over. Hva sier magefølelsen?

  Obama eller Romney? Fotomontasje: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Bakgrunn: Den lange presidentvalgkampen er straks unnagjort, og snart må kandidatene sitte å vente på resultatene som alle andre.

  Spørsmål til panelet: Hva sier magefølelsen?

  Illust­ra­sjon av Renate Ton­stad Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Hilde Eliassen Restad, første­ama­nu­ensis ved Bjørknes Høy­skole og bidrags­yter på AmerikanskPolitikk.no:

  “Magefølelsen sier at Obama vinner, siden han har hatt en konsekvent (dog liten) ledelse i de viktigste vippestatene. Han har 201 «sikre» valgmenn, og leder i Pennsylvania (20 valgmenn), Wisconsin (10), Michigan (16), Ohio (18), Nevada (6) og Iowa (6). Dette er nok til å vinne, med syv valgmenn til overs. (Mens Romney vinner North Carolina og antakeligvis Florida – Virginia er mindre sikkert i begge retninger). Da er fortsatt New Hampshire og Colorado til overs. Skal vi tro meningsmålingene kommer altså Obama til å vinne.

  Men, i følge konservative kommentatorer skal vi altså ikke tro meningsmålingene, fordi de spør Obama-vennlige folk som ikke kommer til å stemme i morgen. De har tro på at de konservative velgerne stiller opp på selve dagen. Så det blir spennende å se hvilke velgergrupper som stemmer!»


  Hall­vard Notaker, his­to­riker, Uni­ver­si­tetet i Oslo:

  “Magefølelsen min stoler jeg ikke på, etter at den i 2005 gjorde meg sikker på at Mark Warner ville bli president i USA. Men jeg stoler på Nate Silver, og da finnes bare ett svar for den som ikke ser helt bort fra meningsmålinger: Obama vinner.»


  Anders Romar­heim, forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier:

  “Jeg tror Obama vinner. Hvis ikke vil meningsmålingene på totalen ha bommet litt, og det skjer sjelden.

  I tillegg stiller han til gjenvalg, og jeg tror tvilen kommer ‘the incumbent’ til gode på valgdagen.

  Historisk sett er gjenvalg regelen, og kun fire år for et parti unntaket.»


  Alf Ole Ask, Aften­pos­tens USA-korrespondent:

  “Det heller mot Barack Obama i følge meningsmålingene. Men jeg er i tvil om hvor eksakte de er.

  Her er det masse faktorer som kan avgjøre – fremmøte er ett og hvor de siste usikre havner ett annet.

  Så jeg holder meg til hva jeg har ment i måneder – tror det blir jevnt – det kan slå begge veier. Skal en legge målingene til grunn vinner Obama, trolig knepent.

  Mitt håp er at resultatet blir klart og at det ikke ender som en runddans i rettsapparatet etter uker med rot og fintelling. Det vil være pinlig for USA!»


  George Goo­ding, pre­si­dent av Mon­ti­cello Society:

  “Jeg har tidligere holdt en knapp på at Romney kunne klare å dra dette i land, men nå sier magefølelsen at Obama vinner fire nye år i Det hvite hus. Nasjonalt vinner Romney muligens med veldig tynn margin, takket være voldsom støtte i ‘røde’ delstater og noe labert med støtte til Obama i ‘blå’. Sandy kan ha en effekt på oppmøtet i nordøst USA hvor Demokratene pleier å få inn en vesentlig del av stemmene sine. Mange sliter ennå med å komme tilbake til hverdagen, å stemme i et valg som Obama vinner i sin delstat uansett kan bli nedprioritert hos en del i disse områdene stormen herjet.»


  Hilmar L. Mjelde, sti­pen­diat, Insti­tutt for saman­lik­nande poli­tikk, Uni­ver­si­tetet i Bergen:

  “Økonomien veks, Demokratane går til gjenval, derfor meiner eg det mest sannsynlege er fire nye år for Obama.»


  Stein Hernes, stats­viter og Ambas­sador Stuart Fellow 1996/97:

  “Hodet og hjertet, klart Obama. En ørliten uro i magen murrer om Romney. Men jeg håper og tror det blir fire nye år for Obama i 1600 Pennsylvania Avenue.»


  Steinar Ottesen, redaktør av PolitiskeNyheter.no:

  “Magefølesen tilsier at president Obama er favoritt før valgdagen. Målingene siden stormen Sandy har gitt Obama-kampanjen delvis vind i seilene, i hvert fall har momentumet til Mitt Romney stoppet helt opp. Det store spørsmålet for meg blir hvem som vinner Midtvesten. Klarer Obama-kampanjens brannmur i Midtvesten å sikre gjenvalg for presidenten? Jeg tror valget kan bli avgjort i Iowa, Wisconsin og Ohio.

  Slik situasjonen er dagen før dagen ser det ut som president Obama har en god mulighet til å bli gjenvalgt selv om kampanjen vil tape noen stater fra valget i 2008. Det er vanskelig å forstille seg en vei til 270 valgmenn for Mitt Romney uten å vinne enten Ohio eller Wisconsin. Mitt Romney må vinne Florida og Virginia. Av disse statene er jeg mest usikker på Virginia. Vil senatsvalget mellom George Allen (republikaner) og Tim Kaine (demokrat) ha en innvirkning? Spørsmålene er mange før amerikanere går til stemmelokalene, svarene er få.»


  Alf Tomas Tøn­nessen, første­ama­nu­ensis ved Høg­skulen i Volda og bidrags­yter på AmerikanskPolitikk.no:

  “Siden Obama har ledet nær samtlige av RealClearPolitics.com sine toss up-målinger, velger jeg å tro at Obama blir gjenvalgt. Det blir spesielt spennende å se om Obama blir tilkjent seier i Virginia. Her virker det å være enda jevnere enn i Ohio. Et viktig usikkerhetsmoment generelt er at Romney leder blant uavhengige velgere, og Republikanerne virker å ha mer sikre velgere som ikke snur selv om køen til valglokalet blir lang. Det blir spennende å se hvor mye valgdeltakelsen faller blant velgere under 30 år i forhold til i 2008.»


  Svein Melby, senior­forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier:

  “Fornuften, basert på foreliggende data tilsier gjenvalg av Obama, men med noe knappere margin enn i 2008. Men magefølelsen sier meg at dette valget preges av usikkerhet, og det inviterer i alle fall ikke til skråsikkerhet. Det mest usikre presidentvalg jeg noensinne har opplevd. Og det ville ikke forundre meg om vi får en megavariant av 2000-valget.»


  Og hva med meg?


  Are Tåg­vold Flaten, USA-korrespondent og redaktør, AmerikanskPolitikk.no:

  “Magefølelsen og statsviteren i meg sier at det blir gjenvalg for presidenten for tredje gang på rad (96, 04, 12), med utgangspunkt i vippestatsmålingene og en titt på Obamaorganisasjonen i Ohio. Men jeg husker samtidig alle de republikanske velgerne jeg har møtt i løpet av året som kommer til å kjempe til siste slutt. Valgnatten blir dermed spennende. Valglokalene stenger først i Virginia (01.00 norsk tid), og deretter i Ohio og North Carolina (01.30). Deretter vil det tikke inn resultater sakte men sikkert, og jeg tror diverse exit polls kan gi oss en nokså tidlig indikasjon på om resultatene spriker nevneverdig fra målingene de siste dagene/ukene.»

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også