Mer

  Endelig spådom: Presidentvalget

  Som nevnt annetsteds har min interesse for presidentvalget i år vært på et historisk lavmål. Jeg anser begge kandidater som historisk svake og lite kompetente til å bekle verdens mektigste embete, og evner ikke å engasjere meg personlig i noen av dem. Jeg må imidlertid foreta noen spådommer om resultatet, so here goes… først de enkle avgjørelsene.

  Jeg anser følgende 16 stater (+DC) som sikre eller trolige Obamastater. Det betyr at det må et lite politisk jordskjelv til for at han skal tape her. Disse statene har i alt 200 valgmenn.
  California, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine*, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Jersey, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont, Washington, Washington DC.

  Jeg anser følgende 22 stater som sikre eller trolige for Romney, med en totalsum på 190 valgmenn:
  Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Georgia, Idaho, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska*, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, West Virginia, Wyoming.

  Da gjenstår tretten delstater med 148 valgmenn, hvor jeg anser en av kandidatene som svak favoritt. Jeg tar dem alfabetisk.

  Colorado, 9 valgmenn: Målingene gir pr i dag en syltynn, statistisk uinteressant ledelse til Obama. Jeg tror Romney kommer til å ta en meget knapp seier her; kall det magefølelse.

  Florida, 27 valgmenn: De fleste målinger gir en knapp ledelse til Romney, men det finnes også et par med ledelse for Obama. Jeg tror Romney tar denne delstaten, for øvrig et must for enhver Republikaner.

  Iowa, 6 valgmenn: Var lenge et godt håp for Romney, men har trendet Demokratisk den siste uken. Lokalavisen DesMoines Register, som støtter Romney, gir Obama en 47-42 ledelse i sin siste måling. Jeg tipper Obama vinner knapt.

  Michigan, 16 valgmenn: Kun en måler har gitt Romney ledelsen her, og alt tyder på at staten beholder sin Demokratiske trend i presidentvalg.

  Nevada, 6 valgmenn: Vi må tilbake til april for å finne Romney i ledelsen her, og erfaringene fra 2010 viste at undertelling av Hispanics undervurderte Demokratenes styrke. Obama vinner nok her.

  New Hampshire, 4 valgmenn: Denne staten har vært jevn lenge, og mange har tippet den som Republikanernes eneste gevinst i nordøst. Jeg tipper Obama vinner delstaten.

  North Carolina, 15 valgmenn: Obama har ikke ledet her siden slutten av september. Hvis ikke Romney tar denne staten (dog med knapp margin) blir det storseier for presidenten.

  Ohio, 18 valgmenn: Alt tyder på at dette blir vippestaten over alle vippestater, med et lite forbehold for Pennsylvania. Republikanske Rasmussen er eneste måler som har gitt Romney ledelsen her siden begynnelsen av oktober. Høyresiden tror meningsmålerne tar feil, jeg tror det er ren ønsketenking. Knapp seier til Obama.

  Pennsylvania, 20 valgmenn: Pennsylvania har vært Republikanernes drøm lenge, men staten har gått Demokratisk siden 1992. Romney har ikke ledet her siden februar, og jeg tror igjen at alt snakk om at han skal kunne vinne er ønsketenking. Knapp seier til Obama.

  Virginia, 13 valgmenn: Rasmussen er eneste tilnærmet seriøse måler med Romney i tet (Roanoke College tar konsekvent feil), og selv om det blir veldig jevnt holder jeg en liten knapp på Obama. Dette er den delstaten jeg er mest i tvil om i hele USA.

  Wisconsin, 10 valgmenn: Rasmussen viser jevnt løp, ingen andre gjør det. Jeg tipper seier til Obama.

  I tillegg splitter Maine og Nebraska sine valgmenn etter vinneren i de enkelte kongressdistriktene; her har begge kandidater en mulighet til å vinne EN valgmann hver. Jeg holder imidlertid Romney som svak favoritt til å ta alle valgmenn i Nebraska, og Obama som svak favoritt til å ta alle valgmenn i Maine. For en politisk nerd ville det selvsagt være fantastisk om ett av disse distriktene ble avgjørende, men noe slikt er svært lite sannsynlig. 1 valgmann på hver.

  I sum tror jeg altså at Obama kommer til å vinne 294 valgmenn, mot 244 for Romney. Obamas tak og gulv ligger på hhv 348 og 200 valgmenn. Romneys tak ligger på 338, gulvet på 190 valgmenn. Obama blir med andre ord gjenvalgt, men med mindre margin enn i 2008.

  Løpende oppdatert valgnatten:

  Demokratisk seier: California (55), Connecticut (7), Colorado (9!), Delaware (3), Florida (29), Hawaii (4), Illinois (20), Iowa (6) Maine (4), Maryland (10), Massachusetts (11), Michigan (16), Minnesota (10), Nevada (6), New Hampshire (4), New Jersey (14), New Mexico (5), New York (29), Ohio (18), Oregon (7), Pennsylvania (20), Rhode Island (4), Vermont (3),Virginia (13) Washington (12), Washington DC (3), Wisconsin (10) = 332 valgmenn.

  Republikansk seier: Alabama (9), Alaska (3) Arizona (11), Arkansas (6), Georgia (16), Idaho (4), Indiana (11), Kansas (6), Kentucky (8), Louisiana (8), Mississippi (6), Missouri (10), Montana (3), Nebraska (5), North Carolina (15), North Dakota (3), Oklahoma (7), South Carolina (9), South Dakota (3), Tennessee (11), Texas (38), Utah (6), West Virginia (5), Wyoming (3) = 206 valgmenn.

  Jeg hadde 2 feil av 51 valgdistrikter (Colorado & Florida). Brukbart fornøyd med det, tatt i betraktning hvor jevne seiersmarginene var.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også