Mer

  Endelig spådom: Guvernørvalgene

  Aller først: Jeg innser at noe må gjøres med formatet for denne bloggen; det blir altfor tungvint å poste statusoppdateringer i individuelle poster, meningsmålinger på egne sider og generelle vurderinger på de enkelte delstatssidene. Jeg skal komme opp med noe glupt til 2013, men inntil da: Dersom det er diskrepans, ignorer delstatssidene og vurderingene der.

  Så videre til guvernørvalgene, som det er elleve av i 2012. Når jeg ser tilbake noen måneder er det åpenbart at det ikke har vært store endringer i bildet her. Vi har altså åtte Demokrater og tre Republikanere som fyller disse embetene pr i dag og jeg føler meg veldig sikker på at Republikanerne vil ta innpå. Spørsmålet er hvor mye.

  Delaware og Vermont holder jeg fortsatt som sikre for Demokratene. Ingen av dem har sett en eneste meningsmåling, men velgerhistorie og valgkamp bidrar til denne vurderingen. Jeg holder fortsatt Missouri for trolig Demokratisk; her har de siste uavhengige målingene vist alt fra 6 til 11% ledelse for guvernør Jay Nixon, og ingen har vist utfordrer Spence med noen ledelse. Staten har et jevnt senatsrace, mens Romney ganske sikkert vinner den i presidentvalget. Missouri har imidlertid lang erfaring med å dele stemmene mellom partiene alt etter kandidatene, og moderate Demokrater har fortsatt mulighet her. I West Virginia har vi ikke sett en eneste måling siden slutten av august, på den annen side sier det oss trolig litt om den politiske situasjonen i staten, som trender Republikansk, men hvor Demokratene fortsatt har et solid grep om lokalpolitikken. Jeg holder denne staten som trolig Demokratisk, men holder døren åpen for at radikale ting KAN ha skjedd her.

  North Dakota og Utah er sikre stater for Republikanerne. Basert på historikk, valgkamp og meningsmålinger er det lite annet å si om disse statene. Vi har sett en liten tiltettning i Indiana, ikke minst pga abortuttalelsene til den Republikanske senatskandidaten, og målingene tyder på at dette også har skadet Mike Pence. På den annen side har selv interne målinger for Demokratene hatt Pence i ledelsen, og jeg opprettholder trolig Republikansk for denne staten. I North Carolina har målingene vært entydige, og gir McCrory en ledelse på 11-19%. Denne staten har en «innebygd» historisk preferanse for Demokratiske guvernører, men det skal veldig, veldig mye til for at Republikanerne ikke tar embetet i år. Trolig Republikansk.

  Da har vi altså fire Demokratiske og fire Republikanske delstater. Republikanerne har allerede «vunnet» en stat, og de har muligheten i tre jevne stater som pr i dag har Demokratiske guvernører, men som har vært klassifisert som svært jevne i hele år. Jeg understreker igjen at for stater eller distrikter der klassifiseringen er «svakt», enten det er Demokratisk eller Republikansk, kan det meget vel gå begge veier, og jeg vil ikke bli det minste overrasket uansett hvem som vinner. For mange av disse statene/distriktene er klassifiseringene lite annet enn kvalifisert gjetning og må tas med tilhørende mengder salt.

  I Montana viser målingene helt jevnt løp, men jeg holder en bitteliten knapp på Republikanerne her. Romney kommer garantert til å vinne staten og målingene overvurderer nesten alltid støtten til tredjepartier – og i Montana er eneste tredjeparti Libertarianerne, hvis velgere uproporsjonalt støtter Republikanerne. Det kan anføres i motsatt retning at Demokratene stiller med en ganske populær lokalpolitiker, og at Libertarianernes kandidat vippet senatsvalget i 2006 til Demokratene, da Jon Tester slo den sittende Republikaneren med et par tusen stemmer. Men jeg gir altså delstaten klassifiseringen svakt Republikansk.

  New Hampshire har vært svært jevn hele året. Jeg har vært i tvil om klassifiseringen her, og gitt uttrykk for at jeg tvilte på om Maggie Hassan, den Demokratiske kandidaten, kunne gå frem samtidig med Mitt Romney. Alt tyder imidlertid nå på at det kunne hun. Republikanske Rasmussen er eneste meningsmåler som gir Lamontagne ledelsen, og selv om Demokratiske PPP er de eneste som gir Hassan over 50%, tror jeg likefullt hun har en liten ledelse. New Hampshire kan fortsatt gå begge veier, også i presidentvalget, men jeg gir delstaten klassifiseringen svakt Demokratisk.

  Washington er, som tidligere nevnt, den delstaten som har gått lengst med Demokratiske guvernører. Republikaner McKenna startet som svak favoritt her tidlig på året, men etter at Kongressmann Inslee gikk av og virkelig konsentrerte seg om valgkampen dro han litt fra. Nå tyder alt på at det har blitt jevnere igjen, og den lokale meningsmåleren Elway, som tradisjonelt har vært best på å måle staten, har gitt McKenna en toprosents ledelse. Andre målere gir Innslee en ledelse på 1-3%. Jeg holder Innslee som den knappeste av knappe favoritter her; Demokratene kommer til å vinne presidentvalget og senatsvalget (sistnevnte med knusende margin) og jeg tipper marginene her kommer til å dra Innslee over streken. Motsatt kan det anføres at McKenna er en moderat Republikaner med et godt rykte i staten, og at man muligens er lei Demokrater etter å ha blitt styrt av dem siden 1985. Inntil videre: Svakt Demokratisk.

  Løpende oppdatert valgnatten:

  Demokratisk seier: Delaware (Markell), Missouri (Nixon), Montana (Bullock)(!), New Hampshire (Hassan), Vermont (Shumlin), Washington (Inslee), West Virginia (Tomblin).

  Republikansk seier: Indiana (Pence), North Carolina (McCrory), North Dakota (Dalrymple), Utah (Herbert).

  Jeg tippet bare feil i Montana, og er godt fornøyd med det resultatet.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også