Mer

  Mitt Romneys siste salgspitch

  WEST CHESTER, OHIO: Fredag kveld leverte Mitt Romney den endelige versjonen av salgspitchen sin, foran sitt største publikum noensinne. Det er et budskap han har polert i over et år, på vei fra høyre til sentrum, der han avslutter valgkampen.

  Mitt Romney foran sitt største publikum noensinne, i West Chester, Ohio, fredag kveld. Kona Ann til venstre, og visepresidentkandidaten Paul Ryan med kona Janna til høyre. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

   

  Det er kjølig i lufta og sola er i ferd med å gå ned i det Kid Rock varmer opp tusenvis av Romneytilhengere like nord for Cincinnati fredag kveld. Publikum på tribunen til venstre for scenen har fått utdelt t-skjorter i rødt, hvitt og blått, avhengig av hvor de sitter. Sammen danner de det amerikanske flagget, og Ohios delstatsflagg.

  Da Obama talte i Springfield, Ohio noen timer tidligere, buet som vanlig folk da han omtalte Romney.

  «Ikke bu, stem,» svarte Obama, det samme svaret han har benyttet seg av de siste månedene. «Stemmegivning er den beste hevnen,» fortsatte presidenten.

  Ohio-versjonen av landsmøtet

  En time lenger sør, og drøyt sju timer senere, fortalte Romney de mellom 20 og 30 000 tilhengerne om presidentens uttalelse. «Jeg spør isteden Amerika om å stemme utav kjærlighet for landet vårt,» sa Romney, en uttalelse som ble mottatt med voldsom entusiasme blant publikum.

  Romney hadde med seg de fleste tungvekterne innen Det republikanske partiet på scenen i West Chester fredag kveld, et valgkamparrangement som føltes ut som en kortversjon av landsmøtet i Tampa.

  Tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani, Virginia-guvernør Bob McDonnell, Louisiana-guvernør Bobby Jindal, Arizona-senator John McCain, Florida-senator Marco Rubio, og Ohio-trioen John Kasich (guvernør), Rob Portman (senator) og Speaker of the House John Boehner var noen av dem som tok til podiet.

  Giuliani, McCain og Jindal gikk hardest ut mot Obama, mens Ohios Kasich, Portman og Boehner snakket mer om viktigheten av Ohios rolle i det kommende valget.

  Den første delen av arrangementet føltes tidvis mer ut som et anti-Obama arrangement, enn som et pro-Romney arrangement. Presidenten fikk blant annet knallhard kritikk for hendelsene i Benghazi den 11. september, og talerne la ingenting i mellom.

  Innlegget fortsetter under bildet.

  En liten del av det gigantiske publikummet i West Chester, Ohio, fredag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Den positive og samarbeidsvillige Mitt

  Publikum hadde dermed fått servert mye anti-Obama stoff i det turen kom til Paul Ryan og Mitt Romney. De var mer positive i tonen.

  Ryan snakket om sine fire år som universitetsstudent i Ohio, og ble mottatt som en av statens egne. Romney gjorde det på sin side helt klart at Ohio er tirsdagens gjeveste pris.

  Romneys hovedbudskap gikk ut på at Obama har feilet, at presidenten ikke har det som skal til for å bringe samarbeidet tilbake til hovedstaden, og at det trengs en ny mentalitet i Washington.

  «Jeg vil ikke bare ta over, jeg vil ta ansvar,» sa Romney. «Vil du ha mer av det samme, eller vil du ha ekte forandring? Obama lovte forandring, men han har ikke innfridd løftene,» fortsatte han.

  «Med det riktige lederskapet vil Amerika reise seg i rekordfart.»

  Romney snakket videre om samarbeid og om det som forener Amerika. «De beste bragdene er de vi oppnår sammen. Jeg vil ikke representere ett parti, men én nasjon,» sa Romney.

  Finpusset sluttappell

  Det jeg sitter igjen med etter fredagens tale er at vinneren av den republikanske nominasjonskampen har finpusset en meget salgbar sluttappell, og at den er basert på et mer positivt budskap enn det han han vant nominasjonen på. Fredag kveld snakket han vel så mye til TV-seerne og avisleserne i Ohio, som han gjorde til de entusiastiske tilhengerne som tilbragte fredagskvelden sammen med ham ute i kulda.

  De tidligere motstanderne Rick Santorum og Rick Perry stod på scenen sammen med Romney i det han leverte talen. Romney har vunnet retten til å trekke seg tilbake mot sentrum, iallefall helt til valgkampen er over.

  Obama leder fortsatt på meningsmålingene i Ohio, men Romneykampanjen er overbevist om at de har vind i seilene, og at de kommer til å vinne. Det er ikke akkurat overraskende, og natt til onsdag får vi vite hvem som trekker det lengste strået.

  Innlegget er også publisert på TV2.no sin USA-blogg.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også