SPRINGFIELD, OHIO: Det er fire dager igjen til valget. «Fire dager, for fire år,» sier Obama. «Vi har kommet for langt til å snu nå. Vi må bevege oss framover.»

«Morgenen etter valget må du være i stand til å se deg selv i speilet med god samvittighet,» sier den lokale områderepresentanten for Obamakampanjen i Clark County. «Har dere forhåndsstemt enda?»

«Send ‘OH’ til 62262 – det staver ‘Obama’ – så kan du finne ut hvor du skal stemme,» sier hun. «Og sender du ‘GIVE’ til det samme nummeret kan du donere 10 dollar, som trekkes automatisk fra telefonregningen din.»

Bill Obama, og George W. Romney

Da Obama entrer rommet møter han et øredøvende leven i gymsalen på Springfield High School. Springfield ligger mellom Dayton og Columbus midt i Ohio, en halvtimes kjøretur unna stedet der Obama startet dagen med sitt første av fredagens tre Ohio-stopp.

En rød tråd i Obamas retorikk går ut på å knytte seg til tidligere president Bill Clinton, og til tilstanden i den amerikanske økonomien da Clinton forlot Det hvite hus. Mitt Romney spiller rollen som George W. Bush.

«Vi prøvde våre ideer, og de fungerte. Vi prøvde deres ideer, og det fungerte ikke,» sier han.

Obama, som i 2008 tok avstand fra Bill og Hillary Clinton ved å heller snakke om sin beundring for Ronald Reagan, omfavner USAs 42. president for alt det er verdt. Den tidligere presidenten drev samtidig valgkamp for Obama i Florida, og han møter Obama i Virginia på lørdag.

Obama omtaler samtidig Romney som en sminket og oppdatert versjon av den tidligere presidenten. «Romney er en veldig begavet salgsmann,» sier Obama. Budskapet er at han sier hva som helst for å vinne.

Bilindustrien

Og det her Obama nevner bilindustrien, arbeidsgiver for en åttendedel av arbeidstakerne i Ohio. «Han var i mot å redde bilindustrien,» sier Obama om Romney.

«Og jeg skjønner at det er et problem for ham nå. … Men det betyr ikke at han kan drive å skremme folk for å vinne stemmer,» fortsetter han. «Dette er ikke et spill. Det handler om mennesker. Det handler om jobber.»

Romney har TV- og radio-reklamer i Ohio som hevder at produksjon av Jeep-biler er flyttet til Kina, på bekostning av Ohio, og på grunn av Obama. «Det er ikke sant,» sier Obama i Springfield, Ohio fredag ettermiddag, og du leser mer om denne reklamekampanjen her på AmerikanskPolitikk.no lørdag morgen.

Innlegget fortsetter under bildet.

Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

Change, fire år senere

Obama starter imidlertid talen med å snakke om de voldsomme ødeleggelsene etter stormen Sandy, og om at amerikanerne alltid står samlet når det virkelig gjelder. Han vektlegger behovet for å samarbeide på tvers av partigrensene, og tar ordet «change» i sin munn ved flere anledninger.

Han høres tidvis ut som 2008-versjonen, og snakker igjen om behovet for å forandre Washington. «Det handler om å forandre politikken i Washington,» sier han, før han igjen angriper republikanerne, med Romney i spissen.

«De satser på kynisme, og jeg satser på dere,» sier han.

Det fornyede fokuset på forandring og samarbeid henger delvis sammen med stormens herjinger på østkysten, men også med motstanderens retorikk.

Romney har snakket om behovet «for store forandringer» en stund nå, og Romney bruker erfaringen fra Massachusetts for å si at han har det som skal til for å samarbeide på tvers av partigrensene.

Taleskriveren

Før Obamas tale slo jeg av en liten prat med Jon Favreau, taleskriveren som har jobbet for Obama helt siden 2005.

«Dette er en helt annen kampanje enn den vi førte i 2008,» sier Favreau. Jeg spør ham om den endrede tonen i talene etter Sandys herjinger, og han nikker med.

«Det har vært budskapet vårt helt siden 2008, og budskapet vårt i løpet av de fire årene i Det hvite hus,» svarer han. «Men vi har lagt litt mer vekt på dette momentet i de siste par dagene. Det han har snakket om de siste dagene, er i bunn og grunn forandringen han snakket om i 2008,» sier Favreau.

Innlegget fortsetter under bildet.

Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

– En utfordrende vei

Jen Psaki, Obamakampanjens reisende pressesekretær, vektlegger at Romney «står overfor en utfordrende vei» til seier i Ohio, noe som ikke akkurat er overraskende.

«Vi har ligget konsekvent foran på målingene, og Jeep-reklamen hans om bilindustrien slår tilbake på ham. … De kaster spagetthi på veggen for å se hva som blir hengende, men vi er nokså sikre på at vi vinner Ohio på tirsdag» sier hun.

Men David Axelrod er ikke sikker nok på seier her til å vedde barten sin på Ohio? spør jeg.

David Axelrod, en av Obamas sjefsstrateger, sa tidligere denne uken at han barberer bort barten sin dersom Romney vinner Pennsylvania, Minnesota eller Michigan. Romney og hans allierte har spyttet inn penger i disse statene i det de omtaler som et forsøk på å utvide valgmannskartet.

«Han har allerede veddet bort barten sin!» svarer hun. «Han kan ikke vedde den bort to ganger!»

«De har aldri ledet i Pennsylvania,» sier Psaki. «De bløffer.»

Innlegget er også publisert på TV2.nos USA-blogg.

Coverfoto: President Barack Obama fikk en varm mottakelse i Springfield, Ohio, fredag ettermiddag (Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no).

1 kommentar