Mer

  Kandidatenes reiseplaner i innspurten

  En lang valgkamp nærmer seg slutten, men presidentkandidatene har fortsatt tusenvis av kilometer foran seg før valgdagen er her. Her leser du mer om hvilke stater de besøker.

  Vippestatene er markert i gult, «Obamastater» i blått, og «Romneystater» i rødt.

  Tallene – fire dager før

  I skrivende stund er det bare fire dager igjen til det hele vil bli avgjort, selv om det neppe vil skje uten kontroverser. Til tross for Obamas komfortable utgangspunkt for en drøy måned siden, har de tre presidentdebattene etterlatt seg en langt jevnere innspurt enn hva de fleste så for seg.

  Snittet av de nasjonale målingene på RealClearPolitics viser at det så å si er dødt løp mellom Obama og Romney: 47,4 % – 47,3 %. En titt på snittet av delstatsmålingene viser derimot en klarere ledelse til den sittende presidenten, og han har flere veier til de 270 valgmennene som sikrer valgseieren, enn Romney.

  I Ohio, vippestaten med stor V, har det de siste ti dagene virket som om Romney har spist seg inn på presidenten, som lenge har hatt en noe solid ledelse. Dette har snudd de siste par dagene, og Obama ser igjen ut til å bevege seg mot en ledelse på 2,5% i ”Buckeye-staten”.

  Sirkuset

  Kandidatene prøver nå å presse inn flest mulig valgkamparrangementer mens de enda har tid.

  Ved lunsjtider i går hadde allerede Mitt Romney og Barack Obama vært tilstede på to valgkamparrangementer hver. Romney i Virginia, Obama i Wisconsin og Nevada. Senere på dagen tok Obama turen til Boulder, Colorado, mens Romney deltok på sitt tredje valgkamparrangement i Virginia. Visepresident Joe Biden deltok på to valgkampmøter i Iowa, mens Romneys visepresidentkandidat, Paul Ryan, besøkte både Colorado og Nevada.

  I dag tar presidenten turen til Ohio (der Are Tågvold Flaten er på plass), der han også tilbringer tid lørdag morgen. Tidligere president Bill Clinton tilbringer dagen i Florida. På lørdag drar Obama også til Wisconsin (igjen), Iowa og Virginia. Mitt Romney, som også bruker tiden godt, vier fredag og lørdag på velgere i Wiconsin, Ohio, New Hampshire, Colorado og Iowa. På søndag tilbringer han tid i Iowa og Ohio, en stat han også besøker på mandag. Mandagen tilbringes også i Virginia og New Hampshire der han sparket igang valg­kampen i fjor sommer.

  I løpet av søndagen skal Obama besøke New Hampshire, Florida, Ohio og Colorado, mens han mandag dukker opp i Wisconsin, Ohio, og til slutt Iowa – staten som startet det hele for Obama i 2008.

  Ohio, Ohio, Ohio, Oh….

  Presidenten skal besøke Ohio fire ganger i løpet av valgkampens fire siste dager. Velgere i Wisconsin er nesten like privilegerte, ettersom at Obama altså dukker opp i Paul Ryans hjemstat tre ganger før valgdagen.

  For Mitt Romneys del er det staten Virginia, Ohio og New Hampshire, som blir viet mest tid før valgdagen.

  Med få dager igjen er det bare en ting kandidatene kan gjøre, og det er akkurat det de gjør nå: De reiser fra vippestat til vippestat, mens de enda har tid.

  Magnus Bergøy er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  * Denne saken er oppdatert med Romneys reiseplaner for søndag og mandag, red.anm.

  Magnus Bergøy
  Magnus Bergøy
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  Les også