Mer

  En titt på det politiske landskapet i det rød-blå Ohio

  SPRINGFIELD, OHIO: Obama og Romney tilbringer mye tid i Ohio i innspurten, og det er selvsagt ikke tilfeldig hvilke deler av staten som besøkes. Her ser du hvorfor.

  Ohios delstatsflagg

  Jeg sitter og venter på president Barack Obama i gymsalen på Springfield High School, hjemmebanen til The Wildcats, en drøy time nord for Cincinnati. Korpsmusikken gjomer, og Forward!-plakatene er på plass.

  På disse stod det tidligere kun «FORWARD.», men nå er det altså lagt på et utropstegn på slutten. Frank Årebrot, som er på plass i Ohio for NRK, kommenterer akkurat dette på følgende måte: «Tegn på desperasjon?»

  Nedenfor ser du hvor Obama (BO), Romney (MR) og Paul Ryan (PR) bruker tiden i dag og i morgen (det er Romney, Ryan og en haug med republikanere som tar turen til West Chester, like nord for Cincinnati):

  En titt på valgresultatene i presidentvalget Ohio i 2008, samt fra valgene i 2010, gir oss et godt bilde av statens politiske landskap, og er med på å forklare hvorfor kandidatene bruker tid akkurat her. Begge kampanjene prøver å styrke sine egne i områder de har gjort det bra tidligere. Obama prøver i tillegg å sanke stemmer der McCain gjorde det bra i 2008, mens Romney gjør det samme i områder der Obama gjorde det bra i 2008.

  Romneys store valgkamparrangement i kveld er lagt til West Chester nord for Cincinnati, og her leser du mer om hvorfor han tar turen akkurat hit. Han får følge av visepresidentkandidaten Paul Ryan on haug med store navn, og arrangementet omtales av flere som del to av det republikanske landsmøtet. Jeg tar turen ditt etter Obamas tale i Springfield.

  Presidentvalget i 2008, da Obama vant med 51,2 % mot McCains 47,2 %:

  Senatsvalget i 2010, da Rob Portman (R) slo Lee Fisher (D) med 56,9 % – 39,4 %:

  Guvernørvalget i 2010, da John Kasich (R) slo den sittende guvernøren Ted Strickland (D) 49 % – 47 %:

  Mellomvalget til Representantenes hus i 2010:

  Obama har mindre entusiasme rundt sitt kandidatur enn i 2008, og republikanerne har langt mindre vind i ryggen enn de hadde i 2010.

  På utsiden av gymsalen her i Springfield, Ohio – mellom Dayton og Columbus – har Obamakampanjen satt opp busser som skal frakte folk til valglokalene etter presidentens tale.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også