Mer

  Stille før Frankenstorm

  JEFFERSON CITY, MISSOURI: Med åtte dager igjen til valget setter naturkreftene en foreløpig stopper for valgkampen på østkysten.

  President Obama på telefonen med direktøren av Federal Emergency Management Agency (FEMA). Rådgiveren Alyssa Mastromonaco i rødt, og Richard Reed, en av presidentens Homeland security-rådgivere, til høyre. Official White House Photo by Pete Souza.

  Selv sitter jeg trygt midt i landet og trues verken av uvær, strømstans, eller vannmangel. Jeg har derimot valgkampfeber, etter å ha finlest meningsmålinger de siste ukene. Nå spekuleres det i hvordan orkanen «Sandy» – populært kalt «Frankenstorm» – vil påvirke valgkampens siste uke.

  Både Obama og Romney har kansellert valgkamparrangementer i vippestaten Virginia, mens Romney også har kansellert i New Hampshire. Obama tok turen til Florida på søndag, men vil følge situasjonen fra Det hvite hus på mandag. Romney tok for sin del turen til Ohio, der han i likhet med presidenten vil tilbringe flere dager denne uken.

  Værprognosene peker i retning av at orkanen vil bli den største i sitt slag på lang tid, og den vil bevege seg relativt sakte over land.

  Sceneskifte

  Begge kampanjene legger vekt på hjelpearbeid og på hva folk kan gjøre for å hjelpe de som trenger det, mens de ber folk om å donere penger til Røde Kors. Begge leire har også stanset utsendelsen av e-poster med forespørsler om pengebidrag i statene som vil rammes hardest av orkanen.

  Sistnevnte moment er et eksempel på at strateger i begge leire allerede har tenkt igjennom hvordan de skal navigere seg gjennom uværet.

  Med det sagt, så er presidentens rolle i de kommende dagene er lettere å forutse enn utfordrerens. Obama vil vise at han gjør alt som står i hans makt for at myndighetene – både på føderalt og på delstatsnivå – gjør en så god jobb som mulig. Det blir færre valgkamparrangementer på presidenten, men han kan framstå som en leder i en krisesituasjon.

  «Vi vil være der, uansett hva [folk] trenger,» sa Obama da han besøkte FEMA-hovedkvarteret (Federal Emergency Management Agency) på søndag. «Hovedbudskapet mitt til alle som er involvert er at vi må ta dette seriøst,» fortsatte presidenten, som beskrev «Sandy» som en «seriøs og stor storm.»

  Mitt Romney har ikke noen slik rolle å falle tilbake på, og han har én uke igjen på å gjøre det som står i hans makt foran valget til neste uke.

  Han må balansere mellom å drive valgkamp i vippestatene han tror kan tippe valget i hans favør, med å vise at han bryr seg, og at han følger med på det som skjer.

  Kevin Madden, en av Romneys rådgivere, sa for eksempel følgende på søndag: «Jeg vil ikke trivialisere dette med å snakke om tilstanden i valgkampen når det finnes så mange mennesker som kommer til å negativt påvirket av denne stormen.»

  Romney sa på sin side følgende på et valgkamparrangement i Findlay, Ohio, søndag ettermiddag: «Våre tanker og bønner er med menneskene som [vil bli påvirket av stormen].»

  Det politiske utfallet

  Så hvem kommer best utav det? Det er det selvsagt altfor tidlig å si noe meningsfullt om, og studier av tidligere naturkatastrofer gir oss heller ikke noe entydig svar.

  Statsviteren Larry Bartels har tidligere vist at naturkatastrofer kan svekke oppslutningen til politikere i posisjon dersom det går riktig ille. Økt misnøye og manglende tiltro til myndighetenes evne til å løse problemer kan slå negativt ut for han eller hun som sitter med det endelige ansvaret. Forskning av John Gaspar og Andrew Reeves peker derimot i retning av det motsatte, dersom politikeren i posisjon er proaktiv og utøver stødig lederskap i en krisesituasjon.

  Det er uansett liten tvil om at uværet vil sette en midlertidig stopper for forhåndsstemmingen i flere stater, noe som muligens kan svekke Obama mer enn Romney. Valgkampens siste uke handler om å overtale de som fortsatt er usikre på hvem de skal stemme på, men også om å sørge for at tilhengerne faktisk stemmer. Om ikke annet så utsetter «Frankenstorm» deler av denne sluttspurten.

  Søndag kveld så stormvarslet slik ut (trykk på bildet for oppdatert prognose).

  Du kan følge CNNs oppdateringer her. Innlegget er også publisert på TV2.no sin USA-blogg.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også