Mer

  Demokratene ser ut til å beholde flertallet i Senatet

  Den 6. november er det duket for 33 senatsvalg, og det ser ut til at demokratene beholder flertallet i Kongressens øverste kammer.

  Fordelingen av Senatets 100 seter – to fra hver stat – ser for øyeblikket slik ut:

  • 51 demokrater
  • 47 republikanere
  • 2 uavhengige (som begge «deler caucus» med demokratene)

  De 33 senatssetene som står på spill i år er de som ble vunnet i 2006:

  • 21 demokrater
  • 10 republikanere
  • 2 uavhengige

  Ekspertenes dom

  Ekspertene er enige i at det der ut som om demokratene vil beholde flertallet i Senatet.

  Analytikerne ved University of Virginias Center For Politics tror for eksempel demokratene vil sitte igjen med 52 seter og republikanere med 46, mens et av setene vinnes av en uavhengig kandidat.

  Vipperacene

  Ekspertene er imidlertid særlig usikre på utfallet i 5-6 stater. North Dakota, Arizona, Indiana, Wisconsin, Connecticut og Montana anses gjerne som vippestater i høstens senatsvalg.

  I Arizona, der republikaneren Jon Kyl ikke søker gjenvalg, er det nå helt jevnt mellom demokraten Richard Carmona og republikaneren Jeff Flake.

  I Connecticut, der den uavhengige Joe Lieberman ikke søker gjenvalg, har det lenge vært usikkert hvem som går av med seieren. Det ser nå ut som om demokratenes Chris Murphy har et forsprang over republikanske Linda McMahon.

  I Indiana gjør Richard Mourdoch alt han kan for å gi Richard Lugars senatsplass til demokraten Joe Donnally. Tirsdag kom Murdoch med følgende utsagn: “Livet er en gave fra gud. Jeg mener at selv om livet begynner med noe så forferdelig som voldtekt, er det noe Gud har ment skal skje.” Mourdock har senere unnskyldt seg, men demokratene – inkludert president Obama – bruker kommentaren for alt den er verdt.

  httpv://www.youtube.com/watch?v=Q5n1KzTVXuA

  I Montana er det helt likt mellom republikaneren Denny Rehnberg og sittende senator Jon Tester (D). Her kan det bli spennende helt til siste slutt.

  I Nevada søker Senator Dean Heller (R) gjenvalg mot utfordreren Shelley Berkley (D).

  I North Dakota, der demokratenes Kent Conrad ikke søker gjenvalg, blir det en het kamp mellom Rick Berg (R) og Heidi Heitkamp (D). For øyeblikket har Berg en smal ledelse over sin demokratiske motstander.

  I Wisconsin, der Herb Kohl ikke stiller til gjenvalg, spekuleres det på om utfallet i presidentvalgkampen kan påvirke utfallet i senatsvalget. Det spekuleres i at et sterkt oppmøte for Romney vil sikre seieren for tidligere guvernør Tommy Thompson, mens det antas at Tammy Balwin (D) trenger et meget godt Obama-oppmøte for å ha noen mulighet.

  Alle de seks vippestatene må havne i republikanernes hender for at de skal vinne flertallet i Senatet, en oppgave som ikke ble noe lettere etter Todd Akins uttalelse om sammenhengen mellom voldtekt og graviditet. Demokratene trenger bare å vinne to av de seks vippesetene for å beholde flertallet.

  Slik det ser ut nå vil med andre ord Nevadas Harry Reid, som var i en bilulykke i går, beholde stillingen som Senatets majoritetsleder.

  Astrid Øvre Helland er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  Les også