Mer

  Mitt Romneys «store forandringer»

  AMES, IOWA: Romneys store tale om den amerikanske økonomien bød på lite nytt, utenom et par nye linjer om veien framover. ”En økonomisk vekst på 2 prosen er skuffende,” sa han. ”De lovte oss 4,6 prosent.”

  Mitt Romney i Ames, Iowa, fredag formiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
  Mitt Romney i Ames, Iowa, fredag formiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Kongressmannen Steve King, en av de mest konservative medlemmene i Kongressen, var en av de første på podiet. «Jeg skal gi dere en trist liten påminnelse om at Barack Obama startet bevegelsen sin her i Iowa. Men det positive er at vi skal stoppe den samme bevegelsen her i Iowa!” sa King.

  Etter at også den norsk-amerikanske guvernøren Terry Branstad hadde sagt noen ord, var det Iowa-senatoren Chuck Grassley som tilslutt introduserte Romney. «Vi må takke president Obama for innsatsen, og la ham gå,» sa han, til latter fra de kalde og trippende tilskuerne, som hadde ventet utendørs i nesten to timer.

  Tilskuerne ventet utenfor Kinzler Construction Services’ lokaler i Ames, Iowa, samme sted Romney besøkte 302 dager tidligere, i opptakten til caucusvalget i Iowa.

  Brobyggeren Mitt

  Det siste poenget i Grassleys korte introduksjon utgjorde også en sentral del av Romneys tale.

  Romney snakket om behovet for samarbeid på tvers av partigrensene, og trakk fram sin egen bakgrunn fra Massachusetts for å si at det er mulig. ”Gode demokrater kan samarbeide med gode republikanere for å løse problemer,” sa Romney. ”Men vi trenger en leder for at det skal skje.”

  I 2008 var Obama en kandidat ”som levde opp til anledningen,” sa Romney, ”men han taklet ikke utfordringene som president.” ”Problemet med Obamaøkonomien er ikke det han arvet,” sa Romney, men det han har gjort etter at han tok over.

  Vekst på 2 prosent

  Fredag morgen ble veksttallene for andre kvartal publisert. De viste at økonomien (BNP) har vokst med 2 % mellom juli og september, høyere enn først antatt. Veksten var på 1,3 % i årets andre kvartal.

  Romney beskrev nyheten som ”nedslående,” før han la til at Obama-administrasjonen lovte en vekst på 4,6 % tilbake i 2009.

  Romneys valgløfte? Han vil skape 12 millioner nye jobber, sørge for at folk sitter igjen med mer penger etter lønning, og en økonomisk vekst på 4 % – ”dobbelt så mye som det vi har nå.”

  ”Vi trenger nye, store endringer som står i stil med øyeblikket vi befinner oss i,” sa Romney. Forandringer ”som kan gi Amerikas familier vissheten og troen på at fremtiden vil bli bedre enn fortiden.”

  ”Vi trenger ekte forandring, stor forandring”, sa Romney. ”Jeg stoler på Iowa. Iowa kan bli staten som avgjør dette,” avsluttet han.

  Real Clear Politics sitt gjennomsnittet fra Iowa viser at Obama ligger 2 % foran Romney. De to ferskeste målingene viser imidlertid at det er helt jevnt. Målingen fra det demokratisk lenende Public Policy Polling viser at Romney leder med 1 %, mens målingen fra det republikansk lenende Rasmussen viser dødt løp.

  – Det kommer til å bli jevnt

  Terry Moorman fra Boone, Iowa har støttet Romney helt siden 2008. ”Fokus på økonomien er hans sterke side, og jeg tror folk bryr seg om de store sakene” sier han. ”Hvis du har homofile rettigheter, kjønnsnøytralt ekteskap og abort som de viktigste sakene på lista di, så er du ganske kortsiktig,” sier han. ”Det er ingen tvil om at det er økonomien er den viktigste saken akkurat nå,” et moment Romney også vektla i talen sin.

  Romneyvelgeren Terry Moorman. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  ”Jeg tror folk bryr seg mer om å sørge for at de har mat på bordet og betale regningene sine, enn om noe annet,” sier Moorman. ”Mitt har en plan, og jeg skjønner ikke maset etter mer detaljer i planen hans. Jeg forstår den, jeg forstår hva han ønsker å gjøre, og jeg tror det er den beste løsningen for Amerika. Jeg tror vi er i store vanskeligheter dersom Obama får fire nye år.”

  Romney har beveget seg til høyre, og senere tilbake i retning av sentrum igjen siden han gjestet Kinzler Construction Services i slutten av desember i fjor. Er Romney moderat på bunn, eller er han konservativ? spør jeg.

  ”Jeg tror han har beveget seg i en mer konservativ retning på en rekke områder for å sikre seg støtten fra basen i partiet. Og det er greit, for det er det politikere gjør,” sier Moorman, som jobber som frivillig for Romney noen kvelder i uka. ”Vi gjør det vi kan,” sier han, ”men det kommer til å bli jevnt. … Det hele kommer til å koke ned til oppmøte på valgdagen.

  Hvem har den beste valgkamporganisasjonen her i Iowa?

  ”Vel, president Obama hadde opprinnelig den beste valgkamporganisasjonen, men nå har Romneys ’ground game’ begynt å ta seg opp, så jeg tror vi har en reell mulighet. Jeg tror Iowa er i spill,” sier Moorman.

  Hva baserer han dette på? ”Jeg mottar flere telefonsamtaler og det sendes ut mer informasjon fra kampanjen. Jeg vet fra egen erfaring at valgkampkontoret i Boone er mye mer aktivt nå enn det har vært tidligere. Vi banker på langt flere dører, og ting tar seg opp,” sier han. Han virker optimistisk, men er klar over at Romneys fokus først og fremst er på Ohio, dit han dro like etter talen.

  Hva skjer dersom Romney taper?

  ”Amerika vil overleve,” sier han.

  ”Men hvordan vi overlever og hvor lang tid det tar før vi er på bedringens vei igjen er to forskjellige spørsmål. Men vi vil overleve. Én mann kan ikke ødelegge det vi har bygd opp over mer enn to hundre år, men jeg tenker ikke på nederlag. Vi kommer til å vinne!”

  Det er ti dager igjen til valget, og AmerikanskPolitikk.no kommer til å ha folk både i Chicago (med Obama) og i Boston (med Romney) på valgdagen.

  Innlegget er også publisert på TV2s USA-blogg.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også