Mer

  Avisenes støtteerklæringer: Obama eller Romney?

  Det er mindre enn to uker igjen til valget, og det er duket for offentlige støtteerklæringer i amerikanske aviser. Hvem støttes hvor, og hvilken påvirkning har dette?

  Ettersom valget nærmer seg, har amerikanske aviser for vane å uttrykke sin offentlige støtte til én av presidentkandidatene. Flere og flere av slike ”endorsements” har blitt kunngjort de siste dagene, og uavhengige The American Presidency Project har publisert en oversikt over hvilke aviser som støtter hvilken kandidat.

  Obama har i skrivende stund 16 offentlige støtteerklæringer, mot Romneys 14. De 16 Obamavennlige avisene har en sirkulasjon på 3,583,895 lesere, mens de 14 avisene som støtter Romney har en totalt sirkulasjon på 2,779,983.

  Romney har foreløpig blitt omfavnet av fire aviser som støttet Obama i 2008, mens Obama har fått støtteerklæring fra én avis som støttet McCain i 2008.

  Det er ventet at flere aviser vil utrykke sin mening i de kommende dagene, og ved forrige valg støttet 65 aviser presidenten, mens 25 støttet McCain.

  Gigantene avventer

  USAs to største aviser (målt i opplag), Wall Street Journal og USA Today, har tradisjonelt sett ikke uttrykt støtte for noen kandidat, og det er også tilfellet under årets valg.

  Av USAs ti største aviser er det kun Los Angeles Times som så langt har erklært sin støtte til én av kandidatene. Ikke overraskende oppfordrer den California-baserte avisen sine lesere til å stemme på president Barack Obama. Texas-baserte The Dallas Morning News er så langt den største avisen som støtter utfordreren Mitt Romney.

  California (demokratisk) og Texas (republikansk) symboliserer to av USAs mest konsoliderte stater hva gjelder valgutfall. Mer interessant er det da å se på medias holdning i de avgjørende vippestatene.

  Obama ligger best an i Ohio

  Real Clear Politics sine siste meningsmålinger viser at Obama opprettholder sitt knappe forsprang i den avgjørende staten Ohio. Presidenten har også mottatt flest offentlige støtteerklæringer fra media i ”The Buckeye State”.

  To av Ohios største aviser, The Plain Dealer (Cleveland) og Columbus Dispatch er blant nyhetsorganene som nylig har gått ut med slike støtteerklæringer. I håp om å endre utfallet i Ohio støtter Plain Dealer president Obama, mens Dispatch argumenterer for at utfordrer Romney er rett mann.

  “Ohio har særlig tjent på [Obamas] dristige beslutning om å gjenopplive den nasjonale bilindustrien”, skriver Plain Dealer. Avisen nevner også helsereformen. ”Grunnet hans vilje til å fullføre en gammel, demokratisk drøm, vil 30 millioner nye amerikanere få helseforsikring.”

  Akron Beacon Journal er nok en avis fra Ohio som uttrykker sin støtte til Obama. “Det som teller, er hva han virkelig har klart å oppnå, og retningen han foreslår for årene fremover… På begge disse punktene har han lyktes i en mye større grad enn hva hans kritikere er villig til å innrømme”, skriver avisen.

  Romney-vennlige Columbus Dispatch maler et annet bilde av Obamas innsats i Det Hvite Hus. “Etter nesten fire år med økonomisk stagnering, enorm arbeidsledighet, rekordhøy gjeld … trenger USA en ny retning”.

  I 2008 mottok Obama støtte fra både The Dayton Daily News og Toledo Blade, men disse har enda ikke publisert noen støtteerklæringer den ene eller andre veien.

  Florida for Romney

  I de siste ukene har Mitt Romney skaffet seg et overtak i vippestaten Florida, et forsprang som for øyeblikket også viser seg i antall støtteerklæringer.

  Orlando Senitel gjør som sine kollegaer Dispatch, og kritiserer president Obama: ”Vi har lite tiltro til at Obama vil lykkes bedre i å håndere økonomien og budsjettet over de neste fire årene. Derfor, til tross for at vi støttet ham i 2008, anbefaler vi Romney dette valget.”

  The Tampa Tribune meldte seg også inn i Romney-klubben forrige helg. ”Vi blir forsikret av Romneys fortid som en sterk leder med klare, konservative verdier, som ønsker å lytte til andre og vurdere fakta nøye. … President Obama har kanskje gode hensikter, men han tar ganske enkelt landet i feil retning.”

  Den tredje avisen fra solskinnsstaten som til nå har publisert en offentlig støtteerklæring, er Tampa Bay Times. Som ved forrige valg, gir Times sin støtte til Barack Obama.

  ”Vi skulle ønske framgangen i økonomien var kraftigere, og vi ønsker at presidenten presenterer en klarere plan for hans andre periode. Men Obama har vist seg kapabel til å styre nasjonen gjennom en utrolig vanskelig periode både nasjonalt og internasjonalt, ofte med liten hjelp fra Kongressen. De neste fire årene vil ikke bli lett for hvem enn som sitter i Det ovale kontor, men Obama har blitt testet av vanskelige omstendigheter og bevist at han fortjener en ny periode”, skriver Tampa Bay Times på lederplass.

  Det er verdt å merke seg at de fem største avisene i Florida enda ikke har publisert sine søtteerklæringer, og at samtlige av disse var positive til Obama i 2008.

  Øvrige vippestater

  Sammen med Florida og Ohio, anser begge kandidatene Virginia som en av de viktigste vippestatene. Ingen av Virginias største aviser har så langt gått ut med støtteerklæringer. Ved forrige valg valgte kun én større avis fra Virginia å gjøre dette, den gang var det John McCain som fikk tommelen opp.

  I Colorado, hvor Romney for øyeblikket har et ørlite overtak, stiller The Denver Post seg kritisk til både presidenten og utfordreren. Det er fortsatt Obama som trekker det lengste strået. Til tross for at presidenten ikke har løst alle av landets økonomiske utfordringer, mener Denver Post at presidenten er på rett vei. Denver Post mener Obamas problemer i stor grad skyldes ”et svært fastlåst republikansk parti”, og at presidenten er et bedre alternativ enn sin republikanske motpart.

  Mitt Romney mottar støtte i Nevada, fra både Las Vegas Review-Journal og Reno Gazette-Journal. Charlotte Observer fra North Carolina anbefaler president Obama.

  En oppdatert oversikt over meningsmålingene i alle vippestatene finner du her.

  Spiller det noen rolle?

  Vil støtteerklæringer fra aviser faktisk kunne påvirke velgere, eller er det bare en partisk tradisjon? I sammenheng med valget i 2008, utførte PewResearchCenter en undersøkelse på akkurat dette. Denne viste at 69% av de spurte mente at lokale avisers oppfatning ikke utgjorde noen forskjell for hvem de stemte på, og aviser sine støtteerklæringer er viktigere under lokale valg.

  Vebjørn Barlaup er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  OPPDATERING: Washington Post støtter Obama (som de gjorde i 2008), mens New York Post støtter Romney (de støttet McCain i 2008).

  Les også