Mer

  Debattkveld i Amerika: Tredje og siste runde til Obama

  BOCA RATON, FLORIDA: Obama vant den siste presidentdebatten, men Romney snublet ikke. Det er to uker igjen, og dette blir jevnt.

  President Barack Obama på TV-skjermen i pressesenteret mandag kveld. Debatten ble arrangert på Lynn University i Boca Raton, Florida. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Romneys hovedoppgave i den tredje og siste presidentdebatten var å unngå tabber. Han skulle presentere seg som noe annet enn den karikaturen Obamakampanjen har tegnet av ham, og framstå som en potensiell president. Han var mer defensiv enn i de tidligere debattene, og gjorde et poeng av å si seg enig med Obama flere ganger.

  Obamas hovedoppgave var derimot å tegne et bilde av Romney som en presidentkandidat som ikke er et «troverdig» og «overbevisende» alternativ som president. Dette var det siste budskapet som ble sendt på e-post fra Obamakampanjen før debatten, Obama nevnte det i selve debatten, og det var det første de sendte ut etter debatten. Det var også bakgrunnen for den mest minneverdige uttalelsen fra debatten, da Obama gjorde narr av Romneys ønske om å styrke den amerikanske marinen.

  «Du nevnte … at vi har færre skip nå enn vi hadde i 1916. Vel, guvernør, vi har også færre hester og bajonetter fordi militæret har forandret seg,» sa Obama. Publikum, som hadde fått streng beskjed om å holde seg rolige, lo.

  – Her hjemme

  Temaet for debatten var utenrikspolitikk, men den amerikanske økonomien ble også viet mye oppmerksomhet. Amerikas styrke i verden er avhengig av «en sterk økonomi her hjemme,” sa Romney, som var flere ganger snudde fokuset fra utlandet, og hjem.

  Obama sa senere akkurat det samme som Romney, og tilføyde i tillegg følgende: ”Etter et tiår med krig, er det på tide med litt nasjonsbygging her hjemme.”

  Det viktigste temaet i dette valget er den amerikanske økonomien, og amerikanerne bryr seg langt mindre om utenrikspolitikk. Paradokset er at presidenten har langt mer makt til å forme utenrikspolitikken, enn han har til å forme innenrikspolitikken.

  Hva så?

  Obama vant debatten, men Romney begikk ikke noen store tabber. Med utgangspunkt i kandidatenes hovedmål for kvelden, slik jeg vurderte dem på forhånd, er det imidlertid klart at Romney, og ikke Obama, oppnådde det han ønsket på forhånd. Romney begikk ikke noen tabber, og framstod som en potensiell president. Det må imidlertid tilføyes at Romneys mål for kvelden var langt letter å oppnå enn Obamas.

  Hva sier de tidlige meningsmålingene?

  Målinger fra både CNN og CBS viser at Obama vant debatten. Dersom vi ser på gjennomsnittene av CNN, CBS, og Google-målingene fra de tre presidentdebattene ser vi at Obama tilsynelatende gjorde det noe bedre i kveld enn i forrige uke, men langt fra så bra som Romney i den første debatten.

  Obama ligger i snitt 16 % foran Romney på de tre målingene etter debatten i Boca Raton, mens han lå 10 % foran etter debatten i Hempstead. Romney lå i snitt 29 % foran Obama etter debatten i Denver.

  Effekten av forrige ukes debatt har ikke vært særlig stor på meningsmålingene som fulgte de tidlige målingene, og det tror jeg vil gjelde denne debatten også. Dynamikken vil ikke endres stort, men på dette tidspunktet er selv en minimal endring potensielt avgjørende. Med utgangspunkt i Twittertrafikken var det også mindre oppmerksomhet rundt denne debatten, enn de to foregående presidentdebattene.

  Spinnrommet var ved full aktivitet lenge før debatten var ferdig, og det var dermed langt fra alle som fikk med seg kandidatenes sluttappeller. Både Obama og Romney så rett i kameraet – og inn i øynene til de ubestemte velgerne – og oppsummerte hvorfor de fortjener deres stemme.

  Romney fikk det siste ordet, og om fjorten dager får vi se hvem som trekker det lengste strået.

  Senere i dag publiserer vi som vanlig panelets reaksjoner på den tredje og siste presidentdebatten. Innlegget er også publisert på TV2.no sin USA-blogg.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også