Mer

  – Hvem skremmer deg?

  BOCA RATON, FLORIDA: Om snaue to uker er det Halloween, og en uke igjen til presidentvalget. Det merkes.

  Jeg ankom Florida i går ettermiddag, og tilbringer noen dager her i påvente av Obama og Romneys siste presidentdebatt på mandag.

  I mellomtiden besøker jeg blant annet kandidatenes valgkampkontorer rundt omkring i sør-Florida. På torsdag tok jeg turen innom Obamakontoret her i Boca Raton. Kontoret ligger mellom pølsesjappa Hotdog-Opolis, og den asiatiske restauranten Spicy Ginger.

  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  På innsiden var det mellom ti og femten personer som ringte rundt for å spre Obamas budskap. Den eldste var en pensjonert mann i 70-åra, den yngste en gutt som ikke kan ha vært mer enn 13-14 år gammel.

  Jeg ser meg litt rundt i det lille lokalet mens de ringer rundt for å få med seg flest mulig folk til lørdagens «Get out the vote»-innsats (GOTV).

  «Jeg ringer fra Organizing for America, president Obamas gruppe,» sier en ung mann i tjueåra til personen i den andre enden av tråden. «Vi skal banke på dører for å få folk til å stemme. Har du anledning til å bli med?»

  «Jeg er på min første side. Jeg fikk fire stykker!» utbryter den unge gutten. «En av dem tar med seg en venn, og en annen tar med seg de to barna sine!» 13-14 åringen forteller de andre om sine siste bragder på telefonen, mens jeg selv plukker med meg diverse valgkampmateriell.

  «Standing up for Florida’s Middle Class» står det på en brosjyre, med blanke fargebilder av en Barack Obama som ikke har et eneste grått hår på hodet. De har tydeligvis tatt i bruk bilder fra 2008-valgkampen, da Obama tilslutt vant Florida med 51 % av stemmene.

  «President Barack Obama – Keeping Our Commitment to Seniors» står det på en annen. Her har han grått hår, akkurat som kamppilot-veteranen som står ved siden av ham. «El Presidente Obama – Apoya a la Comunidad Hispana» står det på en tredje.

  Og så ser jeg «Trick or Treat»-flyvebladet.

  «Hvem skremmer deg?» står det. Fortsettelsen: «Truet 6. november: borgerrettigheter, velgerrigheter, helsereform, utdannelse, kvinners rettigheter, verdensfreden, miljøet, framtiden til de 99 prosentene.»

  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Jeg får så vennlig beskjed om å gå fra damen som har ansvaret på det lokale Obamakontoret.

  Jeg får ikke snakke med noen, og bilder kommer heller ikke på tale. «Kommunikasjonssjefen vår vil ta kontakt med deg,» sier hun. «Og så kan vi eventuelt ta en prat en annen dag.»

  Kandidater i kostyme

  Senere på kvelden, to tusen kilometer lenger nord, ikledde Barack Obama og Mitt Romney seg kostymer, to uker før Halloween.

  Ikledd kjole og hvitt tok de et steg bort fra den negative valgkampen, og fortalte taleskrivernes beste vitser på den tradisjonsrike Al Smith-middagen på Waldorf Astoria Hotel i New York City.

  De gjorde narr av seg selv, og hverandre.

  «Det er fint å endelig kunne slappe av, og å gå med det jeg og Ann vanligvis går kledd med hjemme,» sa Romney.

  «I kveld handler det ikke om uenighetene jeg og guvernør Romney måtte ha,» sa Obama. «Det handler om hva vi har til felles, og det starter med uvanlige navn. ‘Mitt’ er faktisk mellomnavnet hans, og jeg skulle ønske at jeg kunne bruke mitt eget mellomnavn.»

  Du leser mer om den Al Smith-middagen her, inkludert video av Romney og Obamas taler, og en liste med de beste vitsene. Innlegget er også publisert i TV2.no sin USA-blogg.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også