Mer

  Ny runde mellom Obama og Romney

  HEMPSTEAD, NEW YORK: I kveld er det duket for den andre presidentdebatten mellom president Obama og tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney. Obama har presset på seg, mens Romney håper å gjenta suksessen fra Denver.

  Samtlige presidentkandidater har drevet med det siden den første TV-debatten i 1960: De hauser opp motstanderen mest mulig. De bedriver ”spinn” lenge før en eneste TV-stasjon har rigget seg ferdig i spinnrommet. Obama var favoritten i Denver 3. oktober, noe som bidro til å øke effekten av Romneys debattseier. Romney fulgte dermed i rekken av utfordrere som gjorde det bedre enn presidenten i den første TV-debatten, noe som også gjaldt John Kerry i 2004.

  Det er også verdt å merke seg at det som regel bare er ett debattøyeblikk som huskes i ettertid. Det er selvsagt ikke gitt at det er Obamas ujevne opptreden i Denver som vil huskes.

  Obama har presset på seg foran kveldens debatt. Han må levere en langt bedre debattopptreden enn i Denver for å endre narrativet som har bygd seg opp de siste ukene. Romneys stilling har bedret seg i samtlige vippestater, og effekten av den første debatten har vært større enn det statsvitere skisserte på forhånd (med utgangspunkt i effekten av tidligere debatter).

  Romney må på sin side sørge for å bevare momentumet fram mot den siste debatten i Florida på mandag i neste uke.

  Begge kandidatene har trukket seg tilbake og forberedt seg grundig de siste dagene, og begge sider er klar over hvor viktig det er med en god opptreden* tirsdag kveld.

  Town hall-formatet

  Kveldens debatt gjennomføres som en ”town hall”, et folkemøte der kandidatene verken står bak et podium eller sitter ved et bord hele debatten. CNNs Candy Crawley debuterer som moderator, og hun vil sile spørsmålene publikum har levert på forhånd.

  Publikum er nøye utvalgt på forhånd, og de omlag 80 personene skal representere et bredt og allsidig spekter av ubestemte velgere. En av forutsetningene i utvelgelsen var med andre ord at de er åpne for å stemme på både Obama og Romney.

  Et tilbakeblikk

  Noen av de mest minneverdige debattøyeblikkene stammer fra town hall-debatter. Al Gores sukking og himling med øynene mot George W. Bush i 2000 er et eksempel. Fra 1992 huskes George H.W. Bush sin titt på klokka, etterfulgt av Bill Clintons ”I feel your pain” svar. Det er jo lov til å håpe på at kveldens debatt blir minneverdig.

  Jeg har samlet video fra town hall-debattene tilbake til 1992 (fant kun et klipp fra 1996), og det anbefales som oppvarming for de spesielt interesserte. Noe sier meg at du er en av de spesielt interesserte ettersom du leser AmerikanskPolitikk.no!

  1992 – Bush vs Clinton vs Perot

  httpv://youtu.be/Jg9qB_BIjWY

  1996 – Clinton vs Dole

  httpv://youtu.be/0Up1kwoWSTk

  2000 – Gore vs Bush

  httpv://youtu.be/M2PajQltLrg

  2004 – Bush vs Kerry

  httpv://youtu.be/WYbe6iLMWrw

  2008 – McCain vs Obama

  httpv://youtu.be/4Kpc5NJn0Z4

  * Jeg bruker begrepet ”opptreden” fordi det er nettopp det det er snakk om. Obama har studert videopptaket av seg selv i Denver for ikke å begå de samme feilene i kveld, mens Romney har øvd på hvordan han skal stå, gå og oppføre seg når han får spørsmål fra salen. TV-debattene er et TV-show, og 67 millioner amerikanere satt benket for den første episoden.

  Debatten begynner klokken ni lokaltid/03.00 natt til onsdag norsk tid. Du kan se debatten samt lese vår live-blogg (publiseres senere i dag), og du leser mine tanker om debatten her på AmerikanskPolitikk.no onsdag morgen.

  Følg også @AmPolitikk på Twitter, der du kan diskutere presidentdebatten med (den norske) hash tagen #presdeb

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også