Mer

  Den andre debatten: live-blogg

  HEMPSTEAD, NEW YORK: I kveld er det duket for den andre presidentdebatten mellom Barack Obama og Mitt Romney, og her finner du vår live-blogg.

  Tidspunktene for oppdateringene er oppgitt i norsk tid. De nyeste innleggene vises øverst.

  04:50: Den første debatten produserte ti millioner tweets, i kveld ble det kun syv millioner.

  04:40: Debatten er over, og Obama seiler frem som kveldens vinner. Han var aggressiv og positiv, uten å virke ufin slik Biden gjorde på torsdag. Romney var ikke komfortabel da Obama konfronterte ham, og han rotet bort Libya-kortet.

  Kandidatene etter debatten. Skjermdump fra YouTube

  04:37: Og der kom det! «I believe Mitt Romney is a good man. But I also believe he is a man who views 47% of the people as victims … Think of who he was talking about…veterans… students… soliders… people who are working hard every day… and I wanna fight hard for them. … That’s why I wanna ask for another four years, that’s why I wanna ask for your vote». Obama fikk siste ord, og for noen ord det ble.

  04:35: «I care about 100 % of the American people» – Romney. Obama har ikke nevnt 47% én gang så langt, men Romney benytter muligheten til å understreke at han bryr seg om hele befolkningen.

  04:34: Barry Green har siste spørsmål: «What do you think is the biggest misperception the American people has of you and the other candidate?» Romney er først ut. «I’m a guy who wants to help .. the American people. I believe we have a responsibility to care for each other».

  04:32: «We can compete with anyone over the world, as long as the playing field is level. China has been cheating over the years» – Romney. «There are some jobs that will never come back (til USA). I don’t want low wage/low skill jobs, I want high wage/high skill jobs»

  04:27: Bill Maher på Twitter: nothing moves voters like foreign currency devaluation

  04:24: Candy Crawley har gjennom hele debatten vært mer aktiv enn hva retningslinjene skulle tilsi. Debatten har fortsatt vært mye mer aggressiv enn hva var tilfelle 3. oktober, noe som også er tilfelle for Barack Obama.

  04:20: Romney mener barn utenfor ekteskap er en dårlig idé om man ønsker å bekjempe USAs «culture of violence».

  04:15: Romney prøver å sette fast Obama, men tabber seg ut. Han spør Obama om han virkelig kalte angrepene «an act of terror», og gikk deretter videre og sa at det tok Obama to uker å faktisk gjøre dette. Da blir republikaneren satt på plass av moderator Crowley, som kunne bekrefte at presidenten sa dette.

  04:14: I’m the president, and I’m always responsible. The day after these attacks happened, governor, I was in the Rosegarden, calling it an act of terror. … The idea that any of us would play politics when we lost four of own, governor, is offensive».

  04:12: «The president, the day after that (Benghazi-angrepene) happened, the president flew out to a fundraiser in Las Vegas. … This calls into question the presidents whole foreign policy. … The presidents policy in the Middle-East began as an apology tour».

  04:09: «No one is as concerned for these folks (ambassadørene) as me. … When folks mess with Americans, we go after them. Governor Romney had a very different response … Romney put out a press release, trying to make a political point. That’s not how a Commander in Chief behaves. … When it comes to national security, I mean what I say».

  04:08: Libya-angrepene er nå tema. «Who was it that denied enhanced security, and why?» lyder spørsmålet fra salen

  Skjermdump fra YouTube

  04:05: Innvandringspolitikk har vært på agendaen de siste fem minuttene, frem til Obama avbryter Romney. Romney er ikke overbegeistret, og spør Obama: «Mr. President, have you looked at your pension?» «I’ve looked at my pension, it’s not as big as yours», svarer Obama til latter fra salen.

  03:56: «He’s great as a speaker. But we have a record to look at, and that doesn’t look great» – Romney

  03: 55: «The middle class has been crushed under a president who doesn’t understand what it takes to get the economy going again» – Romney

  03:51: Kveldens minst overraskende sitat: «Osama bin Laden is dead» – Obama

  03:48: George Bush didn’t want to turn HealthCare into a voucher system. … George Bush didn’t want to cut Planned Parenthood. There are some differences between Romney and Bush, but they’re not on economical policies.

  03:46: «George W. Bush and I are different people. … I’m gonna get us a balanced budget, President Bush didn’t». – Romney om hvordan han skiller seg fra republikanernes forrige president.

  03:45: Mer fra demokratisk valgvake: Obamas angrep på Romneys tvilsomme planer og skattekutt blir møtt med heiarop og hevede ølglass.

  03:44: «I wanna make sure our timekeepers are working!» – Obama vitser med Romney.

  03.42: «This is just not womens issues. This is family issues. This is economical issues. … This is important to our growth» – Obamas har ikke latt retorikken bli igjen hjemme i DC.

  03.41: «In the last four years, women have lost 580 000 jobs» – Romney snakker om amerikanske kvinners situasjon, og trekker frem sine erfaringer fra Massachusetts.

  03:37: Stemningsrapport fra Heidi Waage Rassmusen som befinner seg på demokratisk valgvake i DC:

  Drikkkelek har startet, man må tydeligvis drikke hver gang Romney nevner ol! «Olympics drinks»

  03.40: Skjermdump fra YouTube

  Skjermdump fra YouTube

  03:37: Tampa Bay Times PolitiFact: Obamas claim that Romneys budget cuts doesn’t add up: True.

  03:36: Diverse republikanere melder at Obama får mange «softballs» under oppfølgingsspørsmålene til Crowley.

  03:35: «Of course it adds up. When we’re talking about maths that doesn’t add up, how about 14 trillion in debt over the last four years? I know how to balance budgets, I’ve done this my entire life» – Romney

  03:34: «We haven’t heard from anything specific from governor Romney how he plans to do that (kutte skatter og redusere underskuddet), apart from Big Bird and cutting Planned Parenthood….. It doesn’t add up» – Obama

  03:32: «For me, this is about jobs. I want to make business grow and thrive, and I know how to do that. I’ve spent my life in the private sector» – Romney

  03:30: Obama: «I said I would cut taxes for middle class families. I’ve done that with 3500 dollars. I said I would cut taxes for small businesses. I’ve done that 18 times. I will continue with these tax cuts for middle class families and small businesses. But if we’re serious about reducing this deficit, the top 1% will have to do a little more». Faktasjekken bekrefter presidentens innspill.

  03:26: «Middle income taxpayers have been buried over the last 4 years. … I wanna help the middle class. … I will not under any circumstances increase taxes on the middle class.» — Romney

  03:23: Fra twitter: «This is the Obama I voted for!» – Presidenten har så langt medvind i sosiale medier.

  03:21: «It’s conceivable that Romney could bring down gas prices, cause with his policies we would be back in the same mess» – Obama skylder på finanskrisen for stigningen i bensinpriser.

  03:17: Obama og Romney snakker i munnen på hverandre, Romney vil vite hvor mye Obama har kuttet «oil permits and linceses». Obama addresserer publikum, men svarer godt.

  03:16: Obama er mer frempå enn 3. oktober, men hans republikanske motpart synes å takle Town Hall-formatet fint.

  03:13: «Let’s look at the presidents policies, in contrast to his retorics» – Energispørsmål er nå i fokus. «That (ren energi) is not the right course for America … let’s get energy independent» – Romney

  03:11: President Obama om Romneys Five step plan: «Governor Romney doesnt have a five point plan, he has a one point plan. And that is to make sure that the people at the top play by a different set of rules»

  03:08: Crowley stiller oppfølgingsspørsmål, noe som ikke er del av town hall-oppsettet. Vil dekke bli diskutert i ettertid? «We have fewer people working now than we had when the president took office» – Romney

  03:05: Første spørsmål fra salen: «How can I provide myself after I graduate?». Romney vil kutte kostnader, gi bedre lån, men først og fremst: Flere jobber. «When you graduate in 2014, I’m gonna be president and I’ll make sure you get a job!»

  03:01: Candy Crowley ønsker kandidatene velkommen, og vi er igang!

  02.54: Mitt Romney og familien slapper av backstage. Via @dgjackson

  02.48: Mitt Romney vant myntkastet, og vil være førstemann ut.

  02.27: En drøy halvtime igjen, og slik er utsikten min her på Hofstra. TV-skjermen står til høyre. Romney kommer til å få det første spørsmålet. Avgjort med myntkast.

  02.00: Mitt Romney er på vei til Hofstra University sammen med kona Ann…

  01.32: Det ryktes at moderatoren Candy Crawley har valgt ut 16 spørsmål fra salen… 1,5 timer igjen nå.

  01.10: Jeg (Are Tågvold Flaten) har skrevet en liten artikkel om Romneys Obama og Obamas Romney på TV2s USA-blogg. Du finner innlegget her.

  00.35: Nå har nettopp Massachusetts-senator John Kerry gjort som Rob Portman, og levert litt forhåndsspinn. Kerry har spilt rollen som Romney i Obamas debattforberedelser.

  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Kerry, som representerer Romneys hjemstat i Senatet, ga en liten forsmak på Obamakampanjens motsvar til Romneys debattopptreden.

  «Det amerikanske folket vil virkelig vite hva som er forskjellen mellom de to kandidatene,» begynner Kerry.

  «Romney har brukt mye tid på å late som om han har mye å skryte av fra sin tid [som guvernør] i Massachusetts. Jeg har brukt måneder på å studere det, og vet mer om hans tid i Massachusetts … enn jeg skulle ønske. Og jeg kan fortelle dere at historien hans holder ikke vann, tallene stemmer ikke. Det er en av tidenes største skuespill, slik jeg ser det,» sier Kerry.

  «278 av de rikeste familiene i Massachusetts fikk skattene sine kuttet under Romney,» sier Kerry. «Og det sier deg noe om hvordan han kommer til å styre landet. Middelklassen betalte regningen og de rike fikk det som de ville.»

  23.15: Bettingmarkedet Intrade har opprettet markeder for kveldens debatt. Hvem vinner? For øyeblikket: Obama 63,3 % og Romney 40 %. Takker @jasnoen for tipset.

  23.08: Litt forhåndsspinn fra Ohio-senator Rob Portman:

  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  «Det er dødt løp i Ohio,» sier han. Ohio er muligens den viktigste vippestaten, og Romneys vei til de 270 valgmennene som sikrer valgseieren er fryktelig smal uten Buckeyestaten.

  «Hvor har han styrket seg, demografisk og regionalt?» spør journalisten ved siden av meg.

  «Vi har sett framgang i hele staten etter debatten. Demografisk og politisk? Det handler om de ubestemte velgerne som ikke tilhører verken oss eller Obama. I følge diverse pollstere er det snakk om 5 % av velgerne i Ohio, men det er i virkeligheten nærmere 15 %,» sier Portman. Han kategoriserer ikke disse velgerne som rent ubestemte velgere, som som «soft democrats» eller «soft republicans.» Portmans poeng er at de fortsatt kan overbevises om å stemme på begge kandidatene.

  «Jeg tror velgerne som ikke har bestemt seg enda følger med nøyere nå enn de gjorde tidligere, og grunnen til det er at de skjønner at personen som møtte opp i den første debatten var den ekte Mitt Romney, og ikke karikaturen de har sett i Obamas TV-reklamer.»

  Portman har spilt rollen som Obama i debattforberedelsene sammen med Romney. Stillingen i Ohio (i følge Real Clear Politics): Obama 48,3 %, Romney 46,1 % (Obama +2,2 %).

  21.57: AmerikanskPolitikk.no er på plass i mediesenteret, og CDP har plassert meg på raden foran AP. Dagbladet og Aftenpostens utsendte sitter ved siden av. Foran meg sitter CNNs Jessica Yellin. Hun er virkelig knøttliten.

  19.58: Jeg ventet for kort tid siden på bussen til mediasenteret sammen med en gjeng journalister. Joe Trippi, den demokratiske valgkampstrategen som har bred erfaring fra tidligere presidentkampanjer, trippet fram og tilbake ved siden av.

  Jeg spurte ham om hvor viktig forventningene til de ulike kandidatene foran kveldens debatt egentlig er. «Forventninger betyr ingen ting! De betyr ingenting! Tror du de 67 millioner amerikanerne som så den første debatten brydde seg noe om forventninger da presidenten dreit seg ut?»

  «Beklager at jeg er litt høylytt,» sier han. «Jeg er for sent ute og kommer ikke til å rekke Fox News-opptredenen min.»

  18.11: Praktikanten vår Heidi Waage Rasmussen ser debatten sammen med Obamatilhengere i Washington, D.C., og rapporterer om stemningen på AmerikanskPolitikk.no i morgen tidlig.

  17.49: I følge Pew Research Center var Obama favoritten foran den første TV-debatten i Denver, og det er han også i kveld, om enn med mindre margin. 51 % vurderte ham som favoritt foran den første debatten, mens kun 29 % trodde på Romney. Pews nye måling viser at 41 % tror Obama kommer til å gjøre en bedre jobb enn Romney i kveld, mens 37 % har troen på Romney. Endringen er markant blant de uavhengige velgerne: fordelingen var 44-28 i Obamas favør foran den første debatten, og er nå 42-31 i Romneys favør. Detaljer: www.people-press.org

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også