Mer

  Rødvin og høflig applaus på republikansk viewing party

  NEW YORK CITY, NEW YORK: I motsetning til Obamatilhengernes debattfest i forrige uke, var republikanernes uten drikkeleker. Det var intet hinder for politiske diskusjoner, høflig applaus og sporadisk latter.

  I andre etasje på Tonic Bar i New York City, med utsikt til blinkende reklame fra Times Square, inviterte Young Republican Club til fest sammen med andre meningsfeller torsdag kveld. Med seks plasmaskjermer hevet over de rundt 300 fremmøte, kunne en se visepresident Joe Biden og utfordreren Paul Ryan uansett hvor man snudde seg.

  På Obamatilhengernes tilstelning i Washington, D.C 3. oktober stod drikkeleker i sentrum. Men New Yorks unge republikanere var mer opptatt av selve debatten enn alkoholen som ble servert. Mange av republikanerne på Tonic Bar kom rett fra jobb. Mennene stilte opp i dress, damene i skjørt og høye hæler.

  «Den uslepne diamanten»

  Bare etter et par minutter brøt samlingen ut i høflig applaus over Ryans argumentasjon. Flere ganger under debatten brøt det ut hånlig latter over enkelte av visepresidentens kommentarer. Men da Ryan sa at Joe Biden, av alle, burde kjenne til at ordene av og til kommer ut av munnen på en annen måte enn planlagt, runget et unisont latterbrøl gjennom Tonic Bar.

  Ryans utsagn var ment for å avvæpne et eventuelt Biden-angrep mot Mitt Romneys svært uheldige 47 prosent-kommentar, som ble allment kjent for noen uker siden.

  Flere av de unge fremmøte på Tonic Bar snakket gjerne med AmerikanskPolitikk.no, men de ville ikke ha navnet sitt på trykk.

  «Det kan være uheldig med tanke på jobben,» sa en ung jente.

  Ifølge de unge republikanerne var dette Ryans sjanse til å vise seg fram for det amerikanske folket, og kanskje også overbevise noen av de som ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

  «Paul Ryan er Det republikanske partiets uslepne diamant. I kveld får han sjansen til å vise hva han er god for,» sier John Barreco, en 47 år gammel New Yorker.

  «Mer sivilisert enn Biden»

  Barrecos mente det var viktig at Ryan klarte å vri samtaletemaet inn på økonomi.

  «Han har mye kunnskap og erfaring om økonomi, og folk hører på han når han snakker,» sier han.

  Bryan J., en 30 år gammel jurist fra New York, mente Ryan fremsto som en mer sivilisert debattant enn visepresident Biden.

  Romney-Ryan-pinsen på dressjakken levner liten tvil om hvor hans sympatier ligger.

  «Se på han. Han gliser, ler, banner og ter seg direkte ufint. Denne typen arroganse kommer han ikke til å tjene på», sier 30-åringen.

  Heller ikke han ønsker å stå frem med hele etternavnet sitt, av frykt for at hans politiske engasjement skal få konsekvenser for karrieren.

  «Jeg bryr meg ikke om verdisakene. Vi trenger en administrasjon som kan skape flere arbeidsplasser og som er tøff nok i utenrikspolitikken, sier Bryan J.», med henvisning til drapet på USAs ambassadør til Libya.

  «For meg som kommer fra en militærfamilie, er det viktig at USA hevder sin posisjon i verden. Vi må være tøffere overfor våre fiender, og holde på våre verdier», sier han.

  Kunne gjordt det bedre

  At de amerikanske partiene favnet mye bredere enn de norske, ble tydelig i diskusjonene som oppsto på Tonic Bar mot slutten av oppgjøret mellom Ryan og Biden.

  Spesielt hett ble det mellom de mer liberale republikanerne og de verdikonservative da diskusjonen kom inn på skattekutt.

  Det imidlertid alle var enige om, var at Paul Ryan besto ilddåpen mot den mye mer erfarne visepresidenten.

  «Han får godkjent-stempelet av meg. Dette er en mann vi kommer til å se mer til i fremtiden», sier Bryan J.

  Det samme mener John Barreco.

  «Han gjorde det bra, men jeg skulle ønske han gjorde det enda bedre,» sier han, før han forsvinner inn i Times Squares kaotiske natteliv.

  Astrid Øvre Helland er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  Les også