Mer

  Bidenshow i Kentucky

  DANVILLE, KENTUCKY: Bidens oppdrag var å fyre opp den demokratiske basen, og det klarte han. Spørsmålet er hva de ubestemte velgerne som så debatten mellom ham og Ryan tenkte.

  President Obama fikk med seg debatten ombord på Air Force One. Official White House Photo by Pete Souza.

  Bidens strategi i Danville var å le og avbryte Ryan i senk, og han møtte hver ytring fra Ryan med et stort hvitt smil. Ryan skulle avfeies som en useriøs og ukvalifisert visepresidentkandidat. Biden skulle være aggressiv mot Ryan der Obama hadde vært passiv mot Romney i forrige uke, og det var det ingen tvil om at han var.

  Biden overkjørte til tider Ryan. Han var større, han snakket høyere, han avbrøt oftere, og han dominerte ordkrigen. Han omtalte konstant Ryan som ”min venn,” men det var tydelig at han mente det motsatte.

  Spinrommet

  I det hektiske spinnrommet etter debatten talte jeg 23 republikanske, og 6 demokratiske talsmenn. Republikanerne fokuserte på Bidens oppførsel, og på at han ikke kan ha vært klar over hvordan det så ut på TV.

  Jim Messina, Obamas valgkampmanager, svarte med at dersom dette er det republikanerne velger å snakke om, så tapte Ryan debatten.

  Jim Messina i spinnrommet etter debatten. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Maryland-guvernør Martin O’Malley (D) mente Ryan minte om Sarah Palin. Tidligere Ohio-guvernør Ted Strickland (D) gjorde et poeng av at Ryan framstod som inkompetent. Obamastrategen David Axelrod tegnet på sin side et bilde av en ekstrem kandidat som gjorde sitt beste for å framstå som moderat og salgbar.

  New Hampshire-senator Kelly Ayotte (R) sa hun ble overrasket over visepresidentens til tider bøllete oppførsel, noe Romneystrategen Ed Gillespie også var inne på. ”Visepresidentens oppførsel kommer til å bli et tema,” sa han, leende.

  Hva så?

  Kentuckydebatten gir nervøse demokrater troen tilbake etter forrige ukes presidentdebatt, og det er ingen tvil om at Biden lykkes med å fyre opp den demokratiske velgerbasen.

  Det sies gjerne at noe av det viktigste med en visepresidentkandidat er at han eller hun ikke skal sette sjefen i dårlig lys, og det gjorde heller ikke Ryan torsdag kveld. En annen vedtatt sannhet er at visepresidentdebattene betyr mindre enn presidentdebattene.

  Med dette som bakgrunn – og med tanke på at Biden gjorde såpass mye utav seg på scenen i Danville – tror jeg seernes dom avhenger av hva de syntes om Biden før debatten. De som liker ham, likte det de så, men jeg er ikke fullt så sikker når det gjelder de som ikke allerede befant seg i Obamaleiren.

  Bidens opptreden, framfor det han sa, ser også ut til å bli hovedhistorien. Smilet, latteren, og avbrytelsene. Det kan slå begge veier, og de første reaksjonene jeg har sett peker også i ulike retninger. Ryan ble kåret til vinneren med tallene 48-44 over Biden i en CNN-ORC måling av TV-seere (feilmargin +/- 5 %), mens Biden ble kåret til vinneren med tallene 50-31 i en CBS-måling av ubestemte velgere (feilmargin +/- 5 %).

  Innlegget er også publisert på TV2s USA-blogg.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også