Mer

  – Jeg håper han ikke roter det til

  FRANKFORT, KENTUCKY: Demokrater i Kentucky er ikke som andre demokrater, og selv partiformannen er urolig for hva visepresidenten kan stelle i stand i TV-debatten mot Paul Ryan på torsdag.

  Vise­pre­si­dent Joe Biden stiller til debatt torsdag kveld. Her fra Ches­ter­field, Vir­ginia, 25. september. Foto: Obama for Ame­rica — Virginia.

  Torsdag går vise-presidentdebatten mellom visepresident Joe Biden (69) og Paul Ryan (42) av stabelen på Centre College i Danville, Kentucky. 3200 mediafolk fra 40 ulike land invaderer den lille universitetsbyen med 17000 innbyggere, og jeg er en av dem.

  Når det gjelder vertstaten Kentucky, så er det slett ingen vippestat, og Mitt Romney kommer til å vinne her i november.

  Dan Logsdon, formannen av Det demokratiske partiet i Kentucky, er også åpen om dette.

  ”Våre åtte valgmenn vil gå til Mitt Romney, og det vil ikke bli et jevnt valg,” sier Logsdon tirsdag ettermiddag (270 valgmenn sikrer flertall i valgmannskollegiet, og dermed valgseieren).

  ”Obama vil gjøre det verre her i 2012 enn han gjorde i 2008,” legger han til.

  Jeg har tatt turen til demokratenes hovedkvarter i delstatshovedstaden Frankfort, og formannen klarer ikke helt å skjule sin misnøye med det nasjonale partiet. Han virker heller ikke helt overbevist om at visepresident Biden har det som skal til for å sette motstanderen på plass i torsdagens debatt.

  ”Jeg håper han ikke roter det til,” sier Logdson kort. ”Vi trenger en begivenhetsløs aften,” fortsetter han.

  Kentucky skiller seg ut

  Det politiske landskapet i Kentucky skiller seg fra mange andre stater ved at demokratene gjør det sterkt på delstatsnivå, mens republikanerne gjør det bedre føderalt.

  Demokratene har guvernøren og flertallet i delstatskongressen. Republikanerne har på sin side flertallet i delstatssenatet, samt begge senatorene (minoritetsleder Mitch McConnell og Rand Paul) og fire av de seks kongressmennene i Washington, D.C.

  Luke Wetton (20), formann av Centre Republicans, tror tradisjon og familiehistorie er en av grunnene til at mange identifiserer seg som demokrater lokalt, selv om de lener republikansk nasjonalt.

  ”85 % av valgdistriktet mitt er demokratisk, og jeg spør mange av vennene mine hvordan det kan ha seg at de identifiserer seg som demokrater, ettersom de stemte på både Bush og McCain,” begynner studentpolitikeren.

  ”Og de svarer ’vel, pappa er demokrat, og pappas pappa var demokrat,’ og i de fleste tilfellene så var pappas pappas pappas demokrat, helt tilbake til borgerkrigen,” forklarer Wetton.

  (saken fortsetter under bildet)
  Luke Wetton (20), nummer tre til høyre, er lederen av republikanerne ved Centre College i Danville, Kentucky. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Den unge republikaneren, iført beige khakibukser, blå blazer, slips med røde og blå striper og en hvit skjorte, peker deretter på at ting henger litt etter i Kentucky.

  Han siterer Missouris Mark Twain: ”Når verden kommer til en ende ønsker jeg å være i Kentucky, for der skjer ting tjue år senere enn alle andre steder.”

  Den tidligere nevnte formannen i Det demokratiske partiet i Kentucky, er inne på det samme. ”Det har mye med arv å gjøre,” sier han.

  Hvordan vil visepresidentdebatten påvirke målingene?

  Logsdons uro for at Joe Biden kan rote det til i vise-presidentdebatten henger sammen med utviklingen på meningsmålingene etter forrige ukes debatt mellom Obama og Romney.

  I går skrev jeg om Romneys forbedrede meningsmålinger etter debatten i forrige uke, og tirsdag fortsatte trenden.

  Romney gikk forbi Obama på Real Clear Politics sitt nasjonale gjennomsnitt for første gang på 362 dager (trykk på bildet for detaljer):

  Det er imidlertid viktig å påpeke at det er stillingen i vippestatene som er avgjørende på dette tidspunktet.

  Men målingene har tippet i Romneys favør også her de siste dagene.

  I det det er 27 dager igjen til presidentvalget ligger Obama fortsatt foran i fire av åtte delstater som klassifiseres som vippestater av Real Clear Politics (inkludert i Ohio med +.7 %, men ikke i Florida, der han ligger etter med like mye), men det er ikke lenge siden han lå foran i samtlige med større margin.

  Hva betyr dette? Det betyr iallefall at det blir økt oppmerksomhet rundt torsdagens vise-presidentdebatt.

  Innlegget er også publisert på TV2s USA-blogg, som du finner her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også