Mer

  Arbeids- og pengeinnsamlingstallene smiler til Obama, målingene til Romney

  Obama gikk på en smell i den første TV-debatten, men nye arbeids- og pengeinnsamlingstall gir ham grunn til å smile. Romney opplever for sin del bedre tider på meningsmålingene.

  President Barack Obama i Fairfax, Virginia, 5. oktober. Foto: Scout Tufankjian for Obama for America.

  «Are – Jeg håper jeg gjorde deg stolt,» skrev presidenten i en e-post like etter forrige ukes presidentdebatt. Han ba deretter om at jeg donerte litt penger til valgkampen hans, og signerte tilslutt med «Takk, Barack.»

  Selv presidentens egne menn innrømmer at Obama gjorde en dårlig jobb i den første presidentdebatten. «Han kommer til å ta en titt på videoen, og han vil foreta de justeringene [fram mot den neste debatten] han synes er nødvendige,» sa Obamastrategen David Axelrod på søndag.

  Uttalelsen er del av Obamakampanjens strategi i etterkant av debatten der hovedpoenget imidlertid er det følgende: Romney leverte en «strålende teatralsk opptreden,» slik Obamas tidligere pressesekretær og nåværende valgkampstrateg Robert Gibbs sa det i går. De velger med andre ord å si at det hele var et skuespill, at Romney løy om hva han vil gjøre foran 67 millioner amerikanere, og at man ikke kan stole på Romney som president, dersom man ikke kan stole på det han sier.

  Arbeidsledigheten ned til 7,8 %

  Romneykampanjen avskriver det hele som syting fra motstandernes side, men har måttet justere angrepene på presidenten etter at de nye arbeidstallene ble publisert på fredag.

  Ledigheten gikk fra 8,1 til 7,8 % – en nedgang på 0,3 %. Arbeidsledigheten i september 2012 er dermed på det samme nivået som den befant seg på i januar 2009, da Obama tok over som president. 8-tallet representerer en viktig psykologisk grense, og Obama kan nå peke på at ting går i riktig retning.

  873 000 flere amerikanere var i arbeid i september enn i august, men republikanerne er raske med å påpeke at omtrent 600 000 av disse jobber deltid. Det er fortsatt 27,3 millioner arbeidsløse amerikanere (i en nasjon med 314 539 226 innbyggere), og andelen amerikanere som ikke jobber fulltid og som skulle ønske de kunne jobbe mer forble uforandret i september: 14,7 %.

  Endringen innebærer at Romney ikke kan gjenta følgende linje fra forrige ukes TV-debatt: «It’s been 44 straight months above 8 percent.» Obama kan samtidig si følgende i den neste presidentdebatten i Hempstead, New York 16. oktober: «The unemployment rate is at a 44-month low.»

  En god måned på pengefronten

  Dette budskapet kommer også til å formidles via TV-reklamer, og Obamakampanjen fikk inn mye penger i september til reklamer slik som dette. På fredag kunngjorde @BarackObama på Twitter at 1 825 813 mennesker til sammen bidro med 181 millioner dollar til presidentens gjenvalgskampanje – det desidert høyeste tallet så langt i år (men 12 millioner mindre enn i september 2008). Romneykampanjen har enda ikke frigjort fundraingtallene fra september, men de skrøt av å ha samlet inn 12 millioner dollar i løpet av 24 timer etter Denverdebatten.

  Meningsmålingene

  Etter Romneyseieren i debatten i forrige uke skrev jeg at «spørsmålet er hvor stor effekten er i vippestatene som kommer til å avgjøre valget.» Meningsmålingene har siden den tid vist en klar forbedring for Romneys del, en utvikling som også er tydelig dersom vi tar en titt på et snitt av de nasjonale meningsmålingene (via Real Clear Politics. Trykk på bildet for detaljer):

  Det er 29 dager igjen til presidentvalget, og Obama er fortsatt favoritt. Men det kan enda skje mye – noe den siste uken er et godt eksempel på.

  Jeg tar nå turen til Kentucky, der vise-presidentdebatten mellom Joe Biden og Paul Ryan går av stabelen natt til fredag norsk tid (03.00).

  Innlegget er også publisert på TV2s valgblogg.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også