Mer

  Debatten ga nytt håp til Romney-tilhengerne

  WASHINGTON, D.C.: Obama-tilhengerne var skuffet, republikanerne var overrasket. Årets første presidentdebatt ble ikke helt som forventet.

  Obama virket ubekvem, sliten og trøtt, Romney var aggressiv og på hugget. Dette er den generelle oppfatningen i USA etter gårdsdagens presidentdebatt, og i Panelet vårt her på AmerikanskPolitikk.no.

  CNNs meningsmålinger rett etter debatten viste at hele 67 % av registrerte velgere mente at Romney vant debatten, mens 71 % av de spurte i NBC og Wall Street Journal sin meningsmåling mente at Romney vant. New York Times skriver at selv republikanere var overrasket over Romneys energi og aggressivitet under debatten. Gårsdagens debatt ga ny energi til Romney-kampanjen, og fikk enkelte til å tvile på om Obamas valgseier er så sikker som tidligere antatt.

  Fikk kjeft på Twitter
  Også på Twitter fikk Obama gjennomgå, og flere Obama-tilhengere virket nesten direkte sinte på presidenten. De mente han ikke utnyttet Romneys mange tabber for det de var verdt.

  Bill Maher, en amerikansk komiker som har gitt en million dollar til den Obama-affilierte Super PACen Priorities USA Action, skrev på Twitter: “Jeg kan ikke tro at jeg sier dette, men det ser ut som Obama trenger en teleprompter.”

  Den populære amerikanske bloggeren Andrew Sullivan, som er en sterk tilhenger av Obama, tvitret for sin del følgende: “Obama er kjedelig, abstrakt og mindre folkelig enn Romney!”

  Derfor vant Romney
  Washington Posts Karen Tumulty mener Romney endelig fant stilen onsdag kveld.

  “Etter mange måneder med pinlige øyeblikk og skiftende budskap, sto Romney selvsikkert ved siden av Obama og la frem alternativer til Obamas økonomiske politikk”, skriver hun.

  The Fix’ Aaron Blake har listet opp seks grunner til at Romney vant:

  1. Han kontrollerte formatet. Moderatoren Jim Lehrer lot kandidatene styre debatten selv. Dette tjente Romney på, og han angrep Obama gang på gang.
  2. Obama var ufokusert. Obama så ned på papirene sine når Romney snakket, han svarte nølende på spørsmål og brukte mange pauser. Det var tydelig at han ikke hadde det godt på scenen i går kveld.
  3. Romney hadde forbredt seg godt. Republikanernes kandidat visste at han kom til å bli kritisert for å øke skatten for middelklassen. Han hadde foreberedt og møtte denne kritikken på en saklig og konstruktiv måte.
  4. Obama snakket ikke om seirene sine. Hverken Osama Bin Ladin, bilindustrien eller Romneys 47 prosent-video ble vektlagt i går. Ifølge Mother Jones’ David Corn var det enighet i Obamas indre politiske sirkel at det ville virke usømmelig for en sittende president å hamre løs på Romney.
  5. Forventingene var lave. Washington Post meldte at rundt 60 prosent av amerikanerne forventet at Obama kom til å vinne debatten. Forventingene til Romney var såpass lave at det ble enklere å innfri.
  6. Få pinlige øyeblikk. Romneys kampanje har sett det ene pinlige øyeblikket etter det andre når uheldige ting har falt ut av munnen på Romney. I går klarte han å unngå slike øyeblikk, med unntak av enkeltepisoder, som da han begynte å snakke om Sesam stasjonsfiguren Big Bird.

  Astrid Øvre Helland er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  Les også