Mer

    Kveldens moderator: Jim Lehrer

    ”Det er ingen muligheter for at jeg kommer til å modere en debatt igjen,” sa Jim Lehrer i fjor. Onsdag kveld er han i Denver, Colorado, og moderer sin tolvte presidentdebatt.

    Jim Lehrer (78). Foto: Miller Center of Public Affairs

    Utsagnet kom i forbindelse med utgivelsen av boka ”Tension City”. Her skriver Lehrer om hva som foregår bak kulissene under presidentdebattene, fra Kennedy mot Nixon til Obama mot McCain. Onsdag kan det tidligere nyhetsankeret legge til en ny debatt i samlingen sin, når han modererer den første av tre debatter mellom Mitt Romney og Barack Obama.

    Lang erfaring

    Jim Lehrer har moderert i alt elleve president- og vise-presidentdebatter siden debuten i 1988. Etter at han ble utnevnt som moderator tidligere i år, stilte Lehrer opp i et intervju med sin tidligere kanal, Public Braodcasting Service (PBS). I intervjuet (som du kan se nedenfor) snakker Lehrer om hvordan onsdagens debatt kommer til å ha et annerledes format enn det man er vant til. I tillegg påpeker Lehrer viktigheten av debatten.

    ”Debattene er ekstremt viktige. … For første gang vil presidentkandidatene stå side om side og snakke om de samme tingene.”

    Kritikk

    Det er flere som har kritisert Commission on Presidential Debates (CPD) sin avgjørelse om å la Lehrer moderere sin tolvte debatt.

    Kritikerne peker på at Leherer er over toppen, og at CPD har gått for det trygge og kjedelige. CDPs avgjørelse om å utnevnte fire hvite moderatorer har også skapt debatt, og mer mangfold har blitt etterlyst.

    Ifølge New York Times skal kritikken ha fått Lehrer til ”å koke.” ”Det er en tøff, tøff verden, det er jeg klar over,” sa Lehrer nylig. ”Og dem av oss som har valgt å være med på leken, blir nødt til å følge reglene. Jeg er like mye utsatt for den samme svartmalingen som alle andre.”

    Debattens gang

    Når det braker løs i Denver onsdag kveld (klokken 03.00 norsk tid), er det USAs økonomi som er hovedtemaet.

    Debatten er delt inn i seks segmenter, hvert på femten minutter. De tre første tar for seg ulike aspekt av USAs vaklende økonomi. Deretter følger tre segment om helsesystemet, myndighetenes rolle, og om hvordan de ulike kandidatene stiller seg til å styre landet.

    AmerikanskPolitikk.no vil dekke debatten grundig, både fra Universitetet i Denver, via liveblogging her på nettsiden, og på Twitter.

    Intervjuet med Lehrer:

    httpv://youtu.be/pGuyVYJS1eo

    Nedenfor kan du se klipp fra noen av Lehrers debatter:

    1988 – George Bush mot Michael Dukakis

    httpv://youtu.be/6O7VIGYazHk

    1992 – George Bush mot Bill Clinton og Ross Perot

    httpv://youtu.be/XD_cXN9O9ds

    1996 Bill Clinton mot Bob Dole

    httpv://youtu.be/0BdyYynJNJo

    2000 – George W. Bush mot Al Gore

    httpv://youtu.be/M2PajQltLrg

    2004 – George W. Bush mot John Kerry

    httpv://youtu.be/fG2GSWyPudE

    2008 – Barack Obama mot John McCain

    httpv://www.youtube.com/watch?v=QMLXe1-EgQQ&feature=share&list=PL0072228390F522DC

    Vebjørn Barlaup er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

    Les også