Mer

  Stille før stormen i Denver

  Med 35 dager igjen til valget kan de neste fem dagene vise seg å bli de viktigste på lenge, og særlig for utfordreren Mitt Romney.

  Foto: Randy Slavey

  Målingene smiler til Obama

  På onsdag er det duket for den første av i alt tre presidentdebatter (visepresident Joe Biden møter i tillegg Paul Ryan til debatt 11. oktober), og på fredag slippes arbeidsoversikten for september.

  Som AmerikanskPolitikk.no tidligere har nevnt, så har Romney presset på seg foran onsdagens debatt. Real Clear Politics sitt snitt av de nasjonale målingene viser at det fortsatt er relativt jevnt (Obama 49,1 % – Romney 45,6 %, dvs. Obama +3,5 %), men det som gir Romney-tilhengerne grunn til bekymring er at Obama leder i vippestatene som kommer til å avgjøre valget. Obama leder i åtte av POLITICOs ni vippestater, og i fem av Real Clear Politics sine seks vippestater.

  Romneys last stand?

  Romneys sterkeste kort i valgkampen har også vært det som anses som valgets viktigste tema, nemlig økonomien. Problemet er at han foreløpig har spilt dette kortet dårlig.

  Washington Posts ferskeste meningsmåling (av 929 registerte velgere, feilmargin +/- 3,5 %) viser at 51 % av velgerne har størst tro på at Romney er mannen som kan få økonomien på beina igjen, mens 47 % tror det samme om presidenten. Økonomi kommer til å bli hovedtemaet under onsdagens debatt, noe Romney håper å kunne utnytte.

  Om Romney leverer varene i denne debatten er det gode muligheter for at han kan få vind i ryggen etter onsdagens debatt.

  Mulige utfall

  I avvente av onsdagens debatt og fredagens arbeidsoversikt, har Washington Posts Chris Cillizza og Aaron Blake skissert tre mulige utfall:

  • Utfall 1: Romney overbeviser, dårlige arbeidstall (mindre enn 80,000 nye arbeidsplasser). Mitt Romney har utvilsomt vært i hardt vær de siste ukene. Ferske målinger fra Iowa har derimot vist at det er for altfor tidlig å avskrive republikaneren. Om Romney skulle overbevise de 50-60 millionene som får med seg onsdagens debatt, samtidig som det viser seg at det skapt færre arbeidsplasser enn forventet i september, vil Romney trolig seile opp ved siden av Obama i ukene som kommer.
  • Utfall 2: Obama kommer helskinnet ut av debatten, gode arbeidstall (150,000 nye arbeidsplasser). Mens de siste ukene har vært vanskelige for Mitt Romney, har de vært tilsvarende gode for Barack Obama. Om Romney ikke klarer å sette fast Obama onsdag kveld, samtidig som det publiseres gode arbeidstall, vil Obamas posisjon trolig være minst like sterk som den har vært de forrige tre ukene. Dersom arbeidsoversikten viser at presidenten evner å få landet på rett kjøl økonomisk, kan dette bli avgjørende for de hittil ubestemte velgerne.
  • Utfall 3: Debatten ender uavgjort, middelmådige arbeidstall (100,000 nye arbeidsplasser). Om presidentdebatten blir av den vage sorten, samtidig som fredagens arbeidsoversikt ikke forteller mye om hvordan økonomien er på vei, vil dette trolig være i Barack Obamas favør. Cillizza og Blake hevder her at intet nytt er godt nytt for Obama når det gjelder til USAs økonomi. Utfall 3 representerer ikke noen nevneverdig demper på den gode perioden Obama har hatt i det siste, og det vil medføre desto mer oppmerksomhet rundt de neste debattene.

  Obama og Ryan demper forventingene

  Utfordrere pleier å gjøre det godt mot sittende presidenter i sin første TV-debatt, men i følge den tidligere nevnte Washington Post-målingen tror 56 % at Obama kommer til å gjøre det best i debattene, mens kun 29 % har troen på en «seier» til Romney.

  Selv sa Obama følgende på et valgkamparrangement i Las Vegas i helga: ”Guvernør Romney er en god debattant, jeg er bare OK.”

  Republikanernes vise-presidentkandidat Paul Ryan er også ivrig etter å dempe forventningene foran debatten. Da Ryan var gjest hos Fox News søndag kveld, understreket han at et dårlig utfall onsdag kveld ikke kommer til å bli avgjørende for Romneys muligheter den 6. november.

  “Jeg tror ikke én hendelse kommer til å avgjøre dette valget”, sa Ryan.

  New Jersey-guvernør Chris Christie, som talte Romneys sak på søndagsshowene, gjorde derimot sitt for å øke forventningene til Romney. «Jeg tror [debatten] kommer til å bli et sterkt øyeblikk for Mitt Romney,» sa Christie.

  Uavhengig av hva Christie, Ryan og Obama sier, så blir onsdagens debatt utvilsomt en viktig pekepinn for de kommende ukene. AmerikanskPolitikk.no kommer selvsagt til å dekke debatten grundig, blant annet med live-blogging her på nettsiden.

  PS: Gallup har laget en oversikt som støtter opp om Ryans utsagn, og som viser at presidentdebatter sjelden endrer utfallet av valget. Gitt dynamikken i valgkampen må imidlertid Ryan og Romney håpe at høstens debatter faktisk påvirker utfallet.

  Vebjørn Barlaup er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  Les også