Mer

  Romney har presset på seg

  WASHINGTON, D.C.: Mitt Romney er under kraftig press før onsdagens presidentdebatt i Denver, Colorado. Mange mener Romney må vinne debatten overlegent om han skal ha en sjanse til å vinne valget.

  Mitt Romney i Vandalia, Ohio tirsdag ettermiddag. Romney peker i retning av Ohio-senator Rob Portman, som spiller Barack Obama i debattforberedelsene. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Republikanernes store skrekk er at et tap i den første presidentdebatten kan sette punktum for Romneys presidentambisjoner. Den konvensjonelle visdommen i Washington sier at Romneys eneste mulighet til å snu de negative meningsmålingene er å overkjøre Obama i Denver.

  Avgjørende
  «Debatten gikk fra å være viktig, til å bli avgjørende for Romney,» sier Steve Lombardo, en republikansk politisk strateg som tidligere jobbet for Romney. «Det er ikke bare viktig at han vinner for at pengene skal forsette å strømme inn, men i et politisk perspektiv må han vinne denne debatten, og han må gjøre det overlegent,» fortsetter Lombardo til POLITICO.

  Newt Gingrich sier på sin side at Romney må skape en sterk kontrast mellom Obamas «stagnasjon» og hans egen plan for å reparere økonomien. «Snakker han like klart og tydelig som han gjorde i Tampa, går det bra,» mener Gingrich. «Torsdag vet vi om han klarte det eller ikke,» sier den tidligere Romney-motstanderen.

  Presidentdebattene er kandidatenes store sjanse til å snakke direkte til velgerne. Debattene er også veldig populære blant TV-seerne, og under den første debatten i 2008-valget fulgte for eksempel 52 millioner amerikanerne med da Obama møtte John McCain.

  Bill «I feel your Pain» Clinton
  Presidentdebattene er, om ikke annet, en mulighet til å snu dynamikken i valgkampen.

  Håpet i Romneyland er at meningsmålingene vil snu til Romneys fordel dersom Romney klarer å sette Obama i et dårlig lys i Denver på onsdag. I 1992 tok daværende Arkansas-guvernør Bill Clinton innersvingen på president George H.W. Bush da han snakket om hvordan de økonomiske problemene i USA hadde påvirket ham personlig (Clintons inntreden ca 02:28):

  httpv://youtu.be/7ffbFvKlWqE

  Reagans alder

  Et annet kjent øyeblikk er da president Ronald Reagan (73) tok aldersspørsmålet av bordet i 1984, og fikk motsanderen Walter Mondale (56) til å le sammen med moderatorene og publikum. «Jeg vil ikke utnytte min motstanders unge alder og uerfarenhet…» sa Reagan, og Mondale uttalte senere følgende:

  «If TV can tell the truth, as you say it can, you’ll see that I was smiling. But I think if you come in close, you’ll see some tears coming down because I knew he had gotten me there. That was really the end of my campaign that night, I think. [I told my wife] the campaign was over, and it was.»

  httpv://youtu.be/LoPu1UIBkBc

  Fords tabbe

  Et annet kjent øyeblikk stammer fra 1976, da president Gerald Ford skyter seg selv i foten ved å si at flere stater i Øst-Europa, blant annet Polen, ikke er dominert av Sovjetunionen. Kommentaren fikk Ford til å virke uopplyst, og ga motstanderen Jimmy Carter seieren i presidentdebatten:

  httpv://youtu.be/w8rg9c4pUrg

  Bruk gjerne kommentafeltet nedenfor til å poste flere minneverdige øyeblikk fra tidligere presidentdebatter!

  Astrid Øvre Helland er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  PS: USA-korrespondent Are Tågvold Flaten tar turen til Denver for å dekke debatten for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også