Mer

  Valgkampens viktigste delstat?

  Foto: Obama for America – Nevada

  Nevada har bare 6 valgmannsstemmer, men kan allikevel endre kursen på amerikansk politikk de neste årene.

  AmerikanskPolitikk.no har snakket med Eric B. Herzik, professor i statsvitenskap ved University of Nevada Reno. Han mener delstaten nå trender mot Obama, og at den dermed kan bidra til at demokratene opprettholder flertallet i senatet.

  Trender i Nevada

  Nevada sliter enda kraftig på grunn av den økonomiske krisen. Delstaten har den høyeste arbeidsledigheten i USA (12,1 %) og et elendig boligmarked preget av noen av de høyeste tvangssalgstallene i landet.

  Med slike tall skulle man tro at republikanerne enkelt kunne sikre seg staten i november, men Obama har likevel ledet (om ikke med mye) på bortimot hver eneste meningsmåling siden mars.

  Professor Erik B. Herzik. Foto: University Nevada Reno

  «Velgerne i Nevada gir ikke nødvendigvis Obama hele skylden for den økonomiske krisen. Samtidig har Romney og Ryan kommet med få spesifikke forslag til hvordan Nevada, og landet som helhet, skal komme seg ut av krisen. Nevada burde vært en enkel seier for republikanerne,» sier Erik B. Herzik til AmerikanskPolitikk.no.

  Herzik noterer seg også at verdispørsmål slår ut litt annerledes i Nevada. I en delstat hvor både prostitusjon og gambling er lovlig, får ikke republikanerne nødvendigvis samme brede støtte i abortspørsmål og andre verdikonservative kampsaker.

  Han konkluderer med at selv om det er svært jevnt mellom Romney og Obama på målingene, så ligger nå presidenten best an til å vinne staten i november.

  Latinamerikanske velgere kan endre valgutfallet

  Latinamerikanske velgere utgjør rundt 25 prosent av de stemmeberettigede i Nevada. I 2010 var det trolig denne stemmeblokken som reddet senatets majoritetsleder Harry Reid (D) fra tap mot Sharon Angle, etter at hun (blant annet9 kom med innvandrerskeptiske uttalelser i valgkampen.

  Likevel er færre fra denne gruppen registrerte velgere sammenlignet med befolkningen som helhet, og man skal dermed ikke overvurdere ”latino-effekten”. Herzik påpeker likevel at republikanerne har gjort lite for å rette opp det negative inntrykket fra 2010, noe som kan hjelpe Obama i november.

  Stemmeregistrering og Ron Paul-kaos svekker Romney

  Nevada er den eneste vippestaten vest for Colorado, og kan dermed bli avgjørende dersom valget blir jevnt (på grunn av tidsforskjell kommer valgresultatet senere enn for eksempel østkysten). Som i mange andre stater har Obama-kampanjen foreløpug et langt større nærvær på bakken, som har resultert i en fordelaktig situasjon for presidenten.

  «Demokratene har jobbet hardt med å registrere nye velgere i Nevada, og har nå ca 50,000 flere stemmeberettigede enn republikanerne. Dette kan i ytterste fall avgjøre valget i Obamas favør 6. november.»

  I tillegg har republikanernes delstatsstyre slitt med å fokusere krefter på presidentvalget grunnet interne strider rundt tidligere Romney-motstander Ron Paul.

  Herzik forteller at Ron Paul-supportere kuppet partimaskinen i Clark County (Las Vegas), noe som resulterte i opprørske tendenser på landsmøtet i Tampa. Til tross for at Romney vant flertallet av stemmene i Nevadas primærvalg bestemte delstatsdelegasjonen seg for å bryte reglene i Tampa og gav majoriteten av stemmene til Ron Paul.

  Demokratisk flertall i senatet takket være Nevada?

  Valgkampen mellom den sittende senatoren Dean Heller (R) og utfordreren Shelley Berkeley (D) ble tidligere i år sett på som en relativt enkel seier for republikanerne på veien mot flertall i senatet. Når det ble kjent at Berkeley hadde blitt anklaget for brudd på etikkreglene i delstatskongressen, ble også inntrykket av en enkel GOP-seier forsterket.

  Likevel er det nå tett mellom de to på meningsmålingene, noe som i følge Herzik skyldes at Heller har fokusert for mye på etikkanklagene, mens Berkeley på sin side har valgt å snakke om riksdekkende temaer.

  «Berkeley har fulgt Obamas strategi og klart å forme et bilde av Heller som en motstander av Medicare og pådriver for skattelettelser for de rike. Dersom trenden fortsetter er det godt mulig at Heller taper valgkampen i Nevada, og dermed at demokratene beholder flertallet i senatet,» mener Herzik.

  Erik B. Herzik er Department Chair and Professor på University of Nevada Reno. Herzik fokuserer på amerikansk politikk generelt, samt lokalpolitikk i Nevada. Han jobber nå på et prosjekt for the Nevada Department of Transportation som ser på nye måter å finansiere veiutbygging uten bensinavgifter.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også