CINCINNATI/VANDALIA, OHIO: Mitt Romney er klar over at han sannsynligvis må vinne Ohio for å bli USAs 45. president. Men han kjemper i motbakke i det lyseblå Ohio.

«Vet du hva han gjør i helgene?» spør Romney.

Han peker i retning Ohio-senatoren Rob Portman, som var en av finalistene til å bli Romneys vise-presidentkandidat. «Han spiller Barack Obama!», sier Romney. «Det er sant!»

Portman spiller nemlig rollen som Obama i forberedelsene til de tre presidentdebattene i oktober (3., 16. og 22.). Portman spilte også Obama for John McCain i debattforberedelsene i 2008, mens han spilte Al Gore for George W. Bush i 2000, og John Edwards for tidligere visepresident Dick Cheney i 2004.

«Han gjør det bra også,» fortsetter Romney. «Vi har muligheten til å ha en debatt oss i mellom, og etter én og en halv time har jeg lyst til å kaste ham ut av rommet eller noe!» flirer Romney.

– God Bless the USA

«Hvor er Lee Greenwood?» spør Romney plutselig. Etter å ha sett seg litt rundt peker han på mannen ved siden av meg, en mann i rød jakke, akkurat som Romney. «Proud to be an American!» sier Romney, og jeg hører med ett patriotslageren i hodet (Her ser du en live-versjon av God Bless the USA fra 1985).

Etter et par kjærlighetserklæringer til Amerika, og til mennene og kvinnene som forsvarer USA, kommer republikanernes presidentkandidat til hovedbudskapet.

«Dette er en president som er fast bestemt på å øke størrelsen og omfanget av de føderale myndighetene. Jeg er fast bestemt på å skape flere jobber!» sier Romney.

Paul Ryan i Cincinnati tirsdag morgen. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

Noen timer i forveien fokuserte vise-presidentkandidaten Paul Ryan på de samme temaene på en stålfabrikk i Cincinnati, Ohio. Ryan snakket i tillegg mer detaljert om USAs gjeldsproblemer, og benyttet seg av lysbilder med grafer mens han snakket.

«Da Obama tok over var din andel av gjelden 36 000 dollar,» sier Ryan, mens en blå søyle vises på en av storskjermene til høyre for scenen.

«Under Obama har din andel steget med 16 000 dollar,» fortsetter han, før Ryan trykker på fjernkontrollen han har i hånda. En rød søyle vises på skjermen, og det går et sukk gjennom publikum.

Bak meg tikker den såkalte gjeldsklokka raskt oppover. 16 077 746 643 921 står det, mens de laveste tallene raser oppover. «Per skattebetaler: 141 994.»

«Hvordan kan folk si at de vil ha fire nye år med Barack Obama? Vi har ikke råd til fire nye år med Barack Obama!» sier Ryan, en linje som gjentas av Romney på flyplassen i Vandalia senere på dagen.

Ohio er lyseblått for øyeblikket

Romney-kampanjens tidsbruk i Ohio henger sammen med at delstatens 18 valg­menn er livsviktige på Romneys vei til Det hvite hus. Veien til 270 valgmenn går utvilsomt gjennom Ohio, noe Romneys rådgiver Kevin Madden var åpen om etter talene på flyplassen i Vandalia.

Mange kategoriserer nå «The Buckeye State» som en stat som «lener» i Obamas favør (se f.eks. valgmannskartet til Washington Post nederst på denne siden). Real Clear Politics kategoriserer imidlertid fortsatt Ohio som en «toss up» stat. Deres gjennomsnitt av meningsmålingene i Ohio viser for øyeblikket føl­gende stil­ling: Obama 48,7 % — Romney 44,3 % (Obama +4,4 %), og Romney må snu trenden snart skal han vinne Ohio. Det er 41 dager igjen til valget, og det åpnes for forhåndsstemming allerede på tirsdag i neste uke.

Romney håper sparringen med Ohios Rob Portman vil gi resultater i debatten med Obama i Denver onsdag neste uke (AmerikanskPolitikk.no tar selvsagt turen.)

PS: Om noen timer tar jeg turen til Columbus for å høre på Mitt Romney. Jeg kjører deretter nordover til Bowling Green og Kent, der president Obama arrangerer valgkamparrangementer onsdag formiddag. Senere i uken publiseres det to lengre reportasjer fra Ohioturen for Minervanett.no, og jeg vil lenke til reportasjene her på nettsiden.

Coverfoto: Mitt Romney på flyplassen i Vandalia, utenfor Dayton Ohio, tirsdag ettermiddag. Bak Romney, fra venstre til høyre: Kentucky-senator Rand Paul, vise-presidentkandidaten Paul Ryan, og Ohio-senatoren Rob Portman. Et av Romney-kampanjens to fly i bakgrunnen. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

Bilder fra Ryans town hall i Cincinnati tirsdag morgen: Bilder fra Romney og Ryans valgkamparrangement i Vandalia tirsdag ettermiddag:

4 Kommentarer

  1. […] Jeg møtte Paul for første gang i Iowa sommeren 2011. Han drev valgkamp for faren Ron i områdene rundt Des Moines i anledning den tradisjonsrike strawpollen i universitetsbyen Ames. Et halvt år senere var han en effektiv talsmann for faren i det Ron Pauls presidentkampanje – med mottoet «Restore America Now» – reiste fra Iowa til New Hampshire, South Carolina og videre i valgkampsirkuset. Høsten 2012, etter at farens tredje presidentkandidatur var historie, reiste han rundt å drev valgkamp for Mitt Romney. […]