Mer

  Joe Biden og 47-prosenterne

  CHESTERFIELD, VIRGINIA: Visepresident Joe Biden hadde følgende budskap da han talte i vippestaten Virginia tirsdag morgen: Mitt Romney bryr seg ikke om middelklassen, men det gjør vi.

  Visepresident Joe Biden i Chesterfield, Virginia tirsdag morgen. Foto: Obama for America – Virginia.

  Etter at Mitt Romneys 47 prosent-uttalelse ble offentlig kjent forrige uke, har den tidligere Massachusetts-guvernøren forsøkt å begrense skadene. Demokratene har på ingen måte gjort dette til noen enkel jobb for Romney, og de gjør alt de kan for å hamre inn inntrykket av at republikanernes presidentkandidat ikke har forståelse for hva vanlige folk har å stri med. Dette var også tydelig da visepresident Joe Biden (69) talte i den lille byen Chesterfield, Virginia på tirsdag.

  – Fundamentalt uenig

  ”Presidenten vår har sagt at dette er det klareste valget vi står overfor på 25 år, og jeg er helt enig. La dette være klart med en gang: Vi er fundamentalt uenig med Mitt Romney og Paul Ryan,” innledet Joe Biden. ”De insisterer på å innføre de samme lovene og ta de samme avgjørelsene som førte til disse problemene i utgangspunktet,” fortsatte visepresidenten. ”Som Bill Clinton sa det: Romney er Bush på steroider.”

  Det å gjenopprette USAs økonomi er høyeste prioritet for både demokratene og republikanerne. Romney har ved flere anledninger kritisert Obamas manglende evne til å klare dette, og poengtert at USA har rekordhøy gjeld etter Obamas fireårs-periode.

  Under tirsdagens tale var Biden kjapp med å ta presidenten i forsvar. ”Romney og Ryan oppfører som om finanskrisen falt ned fra himmelen i 2008, og det var ingenting vi kunne gjort for å forutse eller stanse den. … På sin første arbeidsdag fikk president Obama beskjed om at den nasjonale gjelden kom til å øke med én billion dollar det året, og det var ingenting han kunne gjøre med det. … Avgjørelsene Romney, Ryan og deres partifeller har tatt det siste tiåret har ført til at vår nasjonale gjeld har blitt doblet siden 2001. … Hvis Ryan er så bekymret for nasjonal gjeld, hvorfor har han da stemt mot hvert eneste forslag denne regjeringen har kommet med for å minske gjelden?”, sa Joe Biden, og høstet applaus og jubel fra tilhørerne.

  ”47-prosenter”

  Blant tilhørerne var blant annet Earl Schilch, en Virginia-patriot og demokrat, som tok seg tid til å snakke med AmerikanskPolitikk.no. ”Joe Biden er alt det man kan kreve av en visepresident. Han er smart, han forstår oss, og ikke minst så vet han hvordan det er å ha det vanskelig. Han sympatiserer virkelig med oss ‘dødelige’ amerikanere. … Obama sa det selv, dette er det klareste valget på lenge. Enten blir han gjenvalgt, eller så kommer dette landet til å gå på dunken,” sa Schilch.

  Hans syn ble delt av Dan Ferley, Obama-velger og Irak-veteran. ”Jeg synes Biden er en god visepresident. Jeg stemmer på ham og Obama fordi de virkelig tar vare på hele Amerika, de forstår hele Amerika. Obama vil gjøre landet bedre for alle, ikke kun for en liten andel. Jeg er det du kan kalle en 47-prosenter,” sa Ferley med et lurt smil.

  Foto: Obama for America – Virginia.

  Krass Romney-kritikk

  Selvutnevnte «47-prosentere» var det flere av i salen, noe Biden visste å vektlegge.

  ”Middelklassen har gang på gang blitt kraftig svekket. Det har ikke vært deres egen feil, det har vært den forrige regjeringens (Bush-administrasjonens) skyld. … Under Romney og Ryan vil dette skje igjen. Budsjettet deres vil føre til at 200 000 elver må droppe ut av skolen fordi de ikke lenger har råd til å gå der. Romney og Ryan snur ryggen til offentlig utdanning. … 19 millioner mennesker vil miste sin MediCare. … Én million eldre vil bli kastet ut av pleiehjem. … Det Mitt Romney ikke forstår, er at middelklassen ikke er et tall, eller en årlig inntekt. Det er et sett med verdier!”

  Bidens knallharde Romney-kritikk ble møtt med et jubelbrøl fra salen, men visepresidenten var ikke ferdig der.

  Én nasjon

  ”Jeg kan ikke forstå hvordan Romney og Ryan fullstendig misforstår den amerikanske befolkning. … Kan dere tro at Mitt Romney angriper andre for å ikke betale skatt? Romney? Det er som om jeg skulle angrepet noen for å være lidenskapelig opptatt av politikk!» vitset Biden «Fremfor å angripe og kritisere den hardtarbeidende middelklassen, bør han hjelpe dem opp. Han bør hjelpe dem opp slik en president skal.”

  Biden konkluderte med et siste stikk mot Romney: ”Vi er én nasjon under Gud, og hvis 47 prosent av oss ikke klarer seg, da klarer heller ikke landet seg.” Biden overbeviste det Obama-Biden vennlige publikummet i Chesterfield, men han må få med seg mer enn 47 prosent av befolkningen om han skal kunne kalle seg visepresident også etter 6. november.

  Virginia med sine 13 valgmenn er fortsatt å anse som en vippestat, selv om Obama har ligget jevnt foran Romney. Real Clear Politics’ sitt gjennomsnitt i Virginia viser for øyeblikket følgende stilling: Obama 49,6 % – Romney 45,1 % (Obama +4,5 %).

  Vebjørn Barlaup er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.


  Les også