Mer

  60 minutter med kandidatene

  Natt til mandag norsk tid gjestet Barack Obama og Mitt Romney ”60 Minutes”. Ikke overraskende var det utenrikspolitikk som kom i fokus.

  Midt-Østen i sentrum

  Mangelen på utenrikspolitisk erfaring er av mange sett på som Romneys største svakhet. Med et ustabilt politisk klima i Midt-Østen er det også på dette området Romney må overbevise om at han er skikket til å ta over etter Obama. Det fikk han muligheten til på CBS’ ”60 Minutes”, og Romney kritiserte Obamas utenrikspolitikk.

  På spørsmål om hva han ville gjort for å stanse deler av Midt-Østens stadig mer fiendtlige innstilling til USA, svarte Romney: ”Jeg ville kommunisert med Egypt. … Egypt må forstå reglene. Om de ønsker å forbli våre allierte, om de ønsker å motta bistand fra USA, om de ønsker at vi og våre venner rundt omkring i verden skal investere i landet deres, må de respektere fredsavtalen de har med Israel.”

  Israelkortet

  Det å fokusere på USAs forhold til Israel, og det å påpeke at Obama ikke har gjort sitt fremste for å ivareta dette forholdet, er ikke noe nytt for Romney. Republikanernes kandidat fortsatte i samme spor på 60 Minutes søndag kveld: ”Jeg mener vi tydelig må formidle at Israel er våre allierte, våre nære allierte. Presidentens avgjørelse om å ikke møte Bibi Netanyahu …er en avgjørelse som sender en beskjed gjennom Midt-Østen, som forteller at vi trekker oss unna våre allierte. Jeg mener det er den akkurat motsatte tilnærmingen som kreves”, sa Romney.

  En rolig president

  Obama ble konfrontert med Romneys kritikk, uten at presidenten virket urolig av den grunn. ”Jeg snakker med statsminister Netanyahu hele tiden. Og jeg forstår og deler statsminister Netanyahus meninger om at Iran ikke bør besitte atomvåpen, for det ville true oss, det ville true verden, og det ville starte et våpenkappløp”, sa Obama.

  Presidenten har gjennom valgkampen sjelden vært redd for å peke på sine utenrikspolitiske bragder, og Obama var ikke noe mer sjenert under gårsdagens 60 Minutes. ”La oss se hva jeg har gjort siden jeg ble valgt. Jeg sa jeg ville ende krigen i Irak. Det har jeg gjort. … Så skulle vi gå etter bin Laden. Han er borte. Jeg er ikke redd for å utøve min utenrikspolitikk. Og det er en utenrikspolitikk det amerikanske folk i stor grad er enige i.”

  Vebjørn Barlaup er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  Les også