Mer

  Obama: Man kan ikke forandre Washington fra innsiden

  Torsdag deltok president Obama i et forum arrangert av den spanskspråklige TV-kanalen Univision. Romney og høyresiden bet seg spesielt merke i en av presidentens uttalelser.

  President Barack Obama i Det ovale kontor. (Official White House Photo by Pete Souza).

  Det har vært mye snakk om hvor mye energi Obama og Romney har lagt i å kritisere hverandre i dette valget, i stedet for å fokusere på seg selv og sin egen politikk. Såkalte ”gaffes” – tabber – har blitt utnyttet til det fulle av begge parter.

  – Bare fra utsiden

  Under Univision sitt forum på Universitetet i Miami, der Romney ble intervjuet dagen i forveien, ble Obama spurt om hvilke erfaringer han har gjort seg etter snart fire år i Det hvite hus.

  Presidenten rettet kritikk mot republikanerne for ikke å ha vært særlig samarbeidsvillige, men han uttalte også at han har mislyktes i å endre den politiske tonen i Washington, D.C.

  Den viktigste lærdommen er i følge Obama ”at man ikke kan forandre Washington fra innsiden, bare fra utsiden.”

  ”Vi oppnådde noen av våre største bragder – slik som helsereformen – ved å mobilisere det amerikanske folk,” fortsatte Obama.

  Obama snakket ikke bare om fortiden, men også om hvordan hans visjoner kan oppnås i de kommende fire årene, om han får fornyet tillit fra velgerne. ”Jeg vil fokusere på å ha en langt mer konstant dialog med det amerikanske folk, slik at de kan legge press på Kongressen for å få ting gjort,” sa Obama.

  – Du kan ikke forandre Washington

  Senere på dagen brukte Romney uttalelsen for alt den er verdt, og mente å se Obama veivende med et hvitt flagg. ”Jeg kan endre Washington, jeg skal endre Washington, og jeg kan få jobben gjort fra innsiden!” sa Romney.

  Obamas uttalelse ble fort stemplet som en tabbe av mange på høyresiden, og ordene kan lett tas ut av sammenheng slik at det høres ut som om presidenten har gitt opp forandringen han snakket om i 2008.

  ”Han gikk fra å være presidenten som ønsket endring, til å være presidenten som ikke klarer å endre noe,” fortsatte Romney, som også var i vippestaten Florida på torsdag.

  Obama-kampanjen var raskt ute med å si at dette er noe Obama også sa for fire år siden, og at Romney tar ting ut av kontekst.

  Du ser video av de nevnte kommentarene her:

  Obamas uttalelse:

  httpv://youtu.be/AlkD4pN3G4o

  Romneys reaksjon:

  httpv://youtu.be/qi2HSk7csJs

  Magnus Bergøy er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  Magnus Bergøy
  Magnus Bergøy
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  Les også