Mer

  Hvem vil du helst ta en øl med?

  Illustrasjon: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Det er fire år siden Barack Obama drakk like mye øl foran knipsende fotografer, og det er selvsagt ingen tilfeldighet.

  «Four more beers!» ropte de øltørste mennene som befant seg i ølteltet sammen med president Barack Obama i Iowa i midten av august. «Med unntak av ham med Romney-plakaten, så spanderer jeg på ti stykker!» svarte Obama.

  Jeg fulgte presidenten på den tre dager lange bussturen hans gjennom vippestaten Iowa, som for øyeblikket er en av de jevneste statene på meningsmålingene. Obamas budskap var klart: Han kjemper for «middelklassen», og denne gruppen taper dersom Romney vinner.

  Romney har lenge forsøkt å drive valgkamp som om det hele handler om en folkeavstemning over Obama. Presidenten har på sin side gjort alt for at amerikanerne blir stilt overfor et klart valg i november.

  Øldrikkende kandidater

  Øldrikkingen er en del av dette, og spørsmålet «hvem vil du helst ta en øl med?» framer valgkampen slik Obama selv ønsker det: Som et klart valg mellom den folkelige og omgjengelige presidenten, og den noe stive utfordreren.

  Spørsmålet trekkes fram i media hvert fjerde år, omtrent samtidig med at presidentkandidater begynner å bestille øl med pressen på slep. Svarene har i lang tid blitt knyttet til hvem av presidentkandidatene som er mest likendes, basert på en idé om at amerikanerne ønsker seg en president de kan slå av en prat med over et glass eller to.

  Det finnes selvsagt presidentkandidater som ikke drikker øl, og George W. Bush var en av disse. Han drakk riktignok tidligere i livet, men holdt seg unna da han stilte som presidentkandidat. Bush vant uansett «øl-målingene» mot Al Gore i 2000, og senere mot John Kerry i 2004. Selv tapte faren hans mot den folkelige Bill Clinton i 1992. I 2008 gjorde Obama som Bush og Clinton før ham. Han ble foretrukket framfor John McCain i øl-spørsmålet, og vant deretter valget.

  Ale to the Chief

  Mitt Romney drikker ikke alkohol på grunn av sin mormonske tro, og han skåler dermed like lite som Bush gjorde i 2000 og 2004. Forskjellen er imidlertid at langt færre ønsker å ta seg en øl med Romney, noe Obama-kampanjen er klar over. Det kan også se ut som at de bevisst spiller på det.

  I 2012 brygges det nemlig øl for første gang i Det hvite hus. President Obama kjøpte utstyr for hjemmebrygging i fjor, og øl-oppskriften ble publisert for noen uker siden. I følge Sam Kass, en av presidentens kokker, ble prosjektet startet etter at Obama «ble inspirert av hjemmebryggere fra hele landet.»

  «Likability»

  Real Clear Politics sine gjennomsnitt viser tydelig at Obama er bedre likt enn Romney personlig sett. 51,3 % har for øyeblikket en fordelaktig oppfatning av presidenten, mens 43,4 % er negative (+7,9). Romneys tall er langt dårligere: 44,6 % liker ham, 45 % liker ham ikke (-0,4 %). Sistnevntes mulighet er imidlertid at selv om mange liker Obama, så er det færre som godkjenner jobben han gjør som president. I følge Real Clear Politics sitt gjennomsnitt har presidenten 49,6 % av amerikanerne i ryggen på dette spørsmålet, mens 47,4 % gir ham stryk (+2,2 %)

  Obamas rådgivere satser på at «likability» veier tyngre enn «approval», og at det sikrer fire nye år for presidenten. For Obamas del innebærer det at han har en god unnskyldning til å drikke mere øl utover høsten.

  PS: Gi oss en «like» på Facebook og delta i avstemningen: «Hvem vil du helst ta en øl med?»


  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også