Mer

  Romney bak lukkede dører

  Mandag kveld publiserte Mother Jones utdrag fra et kornete videoopptak fra en Romney-fundraiser i mai. «47 % av folket vil stemme på presidenten uansett,» sa Romney. De «er avhengige av myndighetene og ser på seg selv som ofre» fortsatte han.

  httpv://youtu.be/XnB0NZzl5HA

  To måneder tidligere, Hilton-hotellet i Chicago.

  Ikledd svart dress, blått slips, og en hvit skjorte, tar Romney plass bak podiet. Foran seg har han omtrent 200 dresskledde lunsjgjester, og ballsalen er dekorert med lysekroner i taket, og gullforgylte dekorasjoner på vegger og tak. Grillet, urtemarinert kylling med bakt fennikel, artisjokkhjerter og appelsinkompott står på menyen, servert på en seng av israelsk couscous.

  Selv sitter jeg i finstasen til venstre for podiet, og er vitne til en lukket Romney-fundraiser.* Det slår meg at talen jeg hører er bedre enn den jeg hører til vanlig. Romney er avslappet, men han sier ikke noe kontroversielt.

  Menyen på den lukkede Romney-fundraiseren i Chicago 20. mars. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Et halvt år senere er det 49 dager igjen til presidentvalget, og et skjult kamera på en Romney-fundraiser preger nyhetsbildet.

  Både Romney og Obama har for vane å sende ut pressen fra slike arrangementer etter at de har levert en liten tale. Dette gjøres for at gjestene skal føle at de deler et spesielt øyeblikk med kandidaten, og for at de skal få valuta for pengene. Pressekorpsene som følger Obama- og Romney-kampanjen har irritert seg over dette i lang tid, og man har undret seg over hva kandidatene egentlig sier når de ikke er tilstede. Nå vet vi i alle fall hva Romney sa på en av disse arrangementene i mai.

  – 47 % av folket…

  «47 % av folket vil stemme på presidenten uansett,» sier Romney i videoopptaket, og beskriver deretter halvparten av amerikanerne på følgende måte:

  Dette er folk «som er avhengig av myndighetene, som ser på seg selv som ofre, som tror myndighetene har et ansvar for å ta vare på dem, som tror de har krav på helsestell, mat, husly, … hva som helst. … Og de vil stemme på denne presidenten uansett. … Dette er mennesker som ikke betaler noen inntekstskatt. … Min jobb er ikke å bekymre meg for disse menneskene. Jeg kommer aldri til å overbevise dem om at de burde ta personlig ansvar for livene sine.»

  (Du ser resten av videoklippene fra fundraiseren her).

  Utfallet

  Det er ingen tvil om at videoklippene er dårlig nytt for Romney, og at han helst skulle ha snakket om andre ting denne uken. Uttalelsene og de kornete videoklippene forsterker også karikaturen av Romney som en rik mann som ikke vet hvordan vanlige folk har det, og som heller ikke bryr seg om det. Det er også dette Obama-kampanjen fokuserer på tirsdag morgen.

  Romney deltok passende nok på en fundraiser i California mandag kveld da videoene ble publisert, og han samlet i følge rapportene inn fire millioner dollar. Han arrangerte deretter en kort pressekonferanse der budskapet var at han burde ha formulert seg på en mer «elegant» måte i videoklippene.

  Spørsmålet vi må stille oss er imidlertid om denne hendelsen forandrer noe på dynamikken i valgkampen, og om nyhetsdekningen kommer til å påvirke ubestemte velgere i høstens vippestater. Det er det fortsatt for tidlig å si noe om, men en gjennomgang av tidligere tabber i valgkampen tyder på at de har en tendens til å oppta pressen mer enn velgerne.

  * Jeg deltok på fundraiseren i Chicago i mars takket være venner med kontakter innad i Romney-kampanjen.

  OPPDATERT: Du ser hele videoen nedenfor.

  httpv://youtu.be/mUEHpc6JKw8

  httpv://youtu.be/rBj0joyCeag

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også