Mer

  – Den farligste presidenten vi noensinne har hatt

  WASHINGTON, D.C.: Michele Bachmanns budskap til de rundt tusen fremmøtte under årets Values Voter Summit: ”Barack Obama er den farligste presidenten vi noensinne har hatt i amerikansk utenrikspolitikk.”

  Minnesotas Michele Bachmann, her fra fjorårets Values Voter Summit-tale. Foto: Gage Skidmore.

  Michele Bachmann, kongressrepresentanten fra Minnesota som prøvde seg som presidentkandidat tidligere i år, ga en av de mest energiske talene til den konservative forsamlingen på årets Values Voter Summit i Washington, D.C. Bachmann var spesielt opptatt av den siste ukens hendelser i Libya, og la lite i mellom i sin tordentale mot president Barack Obamas håndtering av saken.

  Barack O’Carter vs Mitt Reagan

  Mitt Romneys tidligere konkurrent satte listen tidlig ved å sammenlikne dagens politiske landskap, og dets utfordringer, med tingenes tilstand under president Jimmy Carter (1977-81). Høyresiden elsker å sammenligne Obama med Carter, og sammenligningen innebærer som oftest 1980-valget der Reagan slo Carter (kort om hvorfor sammenligningen ikke nødvendigvis er så treffende).

  Bachmann ble møtt med stormende jubel og tilrop fra salen da hun fortsatte ved å si at nasjonen desperat trenger en ny Ronald Reagan.

  ”Jeg må dessverre si at denne gangen er det enda verre fordi den flammende radikale muslimske tradisjonalismen ikke bare begrenses til ett land. Den raser tvers over Afrika og gjennom Asia,” sa en bekymret Bachmann.

  – Svak og passiv

  Hun brukte ukens hendelser til å belyse denne problematikken, og Bachmann sa at Obama-administrasjonen har kommunisert svakhet og en manglende vilje til å stå på sitt overfor omverdenen.

  Den tidligere republikanske presidentkandidaten som nå kjemper om gjenvalg i Minnesota mot demokraten Jim Graves, var heller ikke nådig mot det hun omtalte som et angrep fra Obama-administrasjonen på amerikanernes ytringsfrihet. Og der hun mente Obama har fremstått som svak og passiv, presenterte hun seg som den rake motsetning:

  ”Dette handler ikke bare om en film. Dette var et bevisst angrep, utført av radikale islamister som ønsker å påtvinge sitt tankesett på omverdenen, og dette vil vi ikke tolerere!” sa Bachmann.

  Publikum, som hele dagen lot seg begeistre av sine partifeller og ledere, ble også dratt med ett skritt videre.

  – Amerikanske friheter i fare

  For Bachmann handler det ikke bare om Obamas retoriske velvilje og myke linje, eller om at administrasjonen forhandlet med det Muslimske Broderskapet mens det fortsatt var forbudt i Egypt. Bachmann mener Obama har ført en ettergivende utenrikspolitikk de siste fire årene, og at dette har satt amerikanske liv og friheter i fare.

  Organization of Islamic Cooperation (OIC), en organisasjon som jobber for et globalt muslimsk samarbeid, er ifølge Bachmann en trussel for mennesker som lever i samme land som muslimer. «Deres mål er Sharia-basert,» sa hun, og ifølge Bachmann har de med god hjelp av Obama-administrasjonen oppnådd deler av sine mål. Bachmann sikter her til en FN-resolusjon (U.N. Resolution 1618), og utdyper: ”Ingen, hverken muslimer, ikke-muslimer eller amerikanere skal få si noe som islamister ser på som fornærmende mot deres religion.”

  ”De har tenkt til å tvinge oss til å kysse vår ytrings- og religionsfrihet farvel”, advarte Bachmann.

  Disse påminnelsene førte Bachmann til det som var hennes hovedbudskap til verdivelgerne samlet i Washington, D.C. fredag formiddag: Denne velviljen, og svakheten, som USAs president har vist de siste fire årene, er i ferd med å føre landet til et punkt hvor de ikke lenger klarer å identifisere seg selv som nasjon, ei heller hvem som er landets fiender. ”Vi må ikke må skamme oss over vår frihet eller våre verdier, og vi må trekke en umiskjennelig rød linje for dem som er våre fiender i hele verden,» appellerte hun.

  ”Here – and no further”

  Bachmann trakk deretter frem president Thomas Jefferson (1801-1809) for hans «styrke og besluttsomhet,» mens hun karakteriserte Obamas utenrikspolitikk som «unnskyldende og tilgivende». Bachmann spurte tilhørerne om hvor Jeffersons amerikanske ånd har forsvunnet.

  ”Here, and no further” [det berømte utsagnet fra slaget om Alamo, red.anm.], er fraværende i presidentens retorikk, sa hun, før hun konkluderte:

  ”Min oppfatning er at Barack Obama er den farligste presidenten vi noen gang har hatt i amerikansk utenrikspolitikk.»

  Det hersket liten tvil om at den stappfulle salen delte Michele Bachmanns oppfatning om akkurat dette.

  Magnus Bergøy er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012, og dette er hans første innlegg. Du abon­nerer på nyhets­brevet vårt — Ame­rika­brevet — ved å klikke her.

  Magnus Bergøy
  Magnus Bergøy
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012.

  Les også