Mer

  Husker dere meg?

  Rick Santroum, tidligere Pennsylvania-senator og Mitt Romney-utfordrer, her i Michigan i februar. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  WASHINGTON, D.C.: ”Dette er det viktigste valget i vår nasjons historie,” innledet Rick Santorum på Values Voter Summit. ”Og det forblir det uavhengig om jeg står på stemmeseddelen eller ei.”

  Santorum var lenge Mitt Romneys argeste konkurrent under det republikanske nominasjonsvalget, fram til han trakk seg 10. april. Siden den gang har den tidligere Pennsylvania-senatoren erklært sin støtte til Mitt Romney, og opprettet organisasjonen Patriot Voices. Gjennom denne organisasjonen promoterer han nå de konservative verdiene som gjorde ham populær blant deler av den republikanske velgermassen.

  Religion, samhold og familie har vært nøkkelord for Santorum hele veien, og denne helgen var han på hjemmebane på Omni Shoreham Hotel. De samme verdiene, og hvordan disse ikke vektlegges av Barack Obama, var også gjennomgangstemaet for Santorums tale.

  Full støtte til Romney

  ”Det står mye mer på spill i dette landet enn kun økonomien. (…) Denne presidentens oppfatning av USA er fundamentalt forskjellig fra den landsfedrene våre hadde, og også fra den vi republikanere har,” sa Santorum.

  ”Mitt Romney forstår Amerika. Han forstår amerikanske verdier. Han deler disse verdiene. Derfor gleder det meg å reise landet rundt, for å støtte ham, og for å sørge for at han blir USAs neste president.”

  – Santorum var førstevalget

  Det at økonomien ikke er det største problemet USA står ovenfor – til tross for høy arbeidsledighet og 16 billioner dollar i gjeld – var en oppfatning som ble delt av flere av deltakerne på årets Values Voter Summit.

  Richard Bott fra Kansas City, som tok seg tid til å snakke med AmerikanskPolitikk.no, er en av dem: ”Sosiale verdier er selve grunnmuren i samfunnet vårt. Økonomien avhenger av at vi har sterke, tradisjonelle familier, og en kristen moral i bunnen. Det er der vi må starte, så kan vi heller bygge økonomien etter at vi har fått grunnlaget på plass. Det var derfor jeg støttet Rick Santorum i nominasjonsvalget, han har sterkere sosiale verdier enn Mitt Romney”.

  Karen Henderson fra Maine sa seg enig: ”Sosiale spørsmål er like viktig som økonomien. Jeg støtter tradisjonelt ekteskap, og er pro-life. Rick Santorum var førstevalget mitt, så den 6. november kommer til å bli et valg mellom den minste av to onder. Det er allikevel liten tvil om at jeg kommer til å stemme på Romney,” sa hun.

  Slakt på to fronter

  Det var ikke bare Santorums etterlysning av tradisjonelle verdier som høstet applaus fra publikum. Hans regelrette slakt av Obamas utenrikspolitikk ble tatt imot med stående ovasjoner.

  ”Obama må ta deler av ansvaret for hvordan situasjonen i Midtøsten er i dag, for han har vært med på å forme den. (…) Han har beskyttet og beroliget hver eneste nasjon som har hatt et regime som har vært fiendtlig innstilt overfor USA (…), fra Iran til Hamas og Hezbollah. Han har beskyttet de som ønsker oss og vår allierte Israel vondt. (…) Nevnt ett land som har en høyere oppfatning av USA i dag enn det de hadde for fire år siden,” sa Santorum.

  Santorum, som i 2005 ga ut boka It Takes a Family: Conservatism and the Common Good, gikk også til angrep på det han ser på som feilslått innenrikspolitikk fra demokratenes side: ”Obama tror ikke på familier eller kirker eller fellesskap. Han tror på at myndighetene skal ha makt til å gjøre mer, kontrollere mer, til å kreve at dere gjør ting slik at vi alle ender opp som like.”

  Klart budskap

  Values Voter Summit er en konferanse for konservative republikanere helt på høyresiden av det politiske spektrum. Santorum behøvde altså ikke å overbevise publikum om ikke å stemme på Obama – de hadde neppe vurdert det i utgangspunktet. Det betyr ikke at han ikke gjorde sitt ytterste for å fjerne enhver tvil om at Romney er deres kandidat.

  ”Gjør alt du kan for Romney, for Paul Ryan, for dine senatorer, for dine kongressmenn, og du vil bidra til å sikre en viktig seier for frihet og for vårt fantastiske land,” avsluttet Santorum. 2000 tilskuere reiste seg med et jubelbrøl, og applausen varte lenge etter at Santorum hadde gått av scenen.

  Så lenge moralspørsmål fortsetter å spille en rolle i amerikansk politikk, kan man ikke avskrive Rick Santorum som en mulig presidentkandidat i 2016. I alle fall ikke dersom president Obama vinner gjenvalg den 6. november.

  Vebjørn Barlaup er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2012, og dette er hans første inn­legg.

  Les også