Mer

  Israelkortet

  Obama-Biden sitter med en bedre hånd enn utfordrerne når det gjelder utenrikspolitikk. Romneys eneste åpning ligger i å spille Israelkortet: Iran nærmer seg atomvåpen, og Israel fortjener en bedre venn enn Barack Obama.

  Mitt Romney sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu fra deres møte i Israel i august. Skjermbilde fra IsraeliPM sin video av møtet.

  Et av president Barack Obamas desidert sterkeste kort i den pågående valgkampen er hans utenrikspolitiske meritter. «Osama bin Ladens is Dead» – slik den første halvdelen av bil-klistremerkene som blir delt ut av demokrater i USA om dagen – er det mest åpenbare eksemplet. Videreføringen og opptrappingen av sentrale deler av Bush-administrasjonens utenrikspolitikk innebærer samtidig at Obama skiller seg fra sine demokratiske forgjengere (fra og med Carter) ved at han er langt vanskeligere å avskrive som «svak» og «vaklende» i utenrikspolitiske spørsmål.

  Romnneys Israelkort

  Så hva gjør Romney? Standardsvaret på spørsmål om Obamas utenrikspolitikk fra Romney og vise-presidentkandidaten Paul Ryan er å peke på Iran, mens det samtidig hevdes at Israel er «kastet under bussen» av Obama-administrasjonen.

  Forarbeidet til bruken av dette «kortet» ble gjort da Romney besøkte Jerusalem i forbindelse med utenlandsturen i slutten av juli, mens han samtidig fremhevet at Obama ikke har besøkt Israel i løpet av sin presidentperiode.

  «Diplomatic distance in public between our nations emboldens Israel’s adversaries,» sa Romney. «We recognize Israel’s right to defend itself, and that it is right for America to stand with you.»

  Iran, deadlines, røde linjer og røde lys

  På søndag uttalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu at Iran ikke kommer til å stanse sitt atom(våpen)program med mindre de blir konfrontert med «en klar rød linje» fra verdens demokratiske makter.

  På mandag publiserte Bloomberg News et intervju med utenriksminister Hillary Clinton der hun sa at USA ikke er interessert i å fastsette noen deadline overfor Iran når det gjelder deres antatte (atom)våpenprogram.

  På tirsdag – på 11-årsdagen for 9/11 – uttalte deretter Netanyahu følgende på en pressekonferanse i Jerusalem (i forbindelse med statsbesøk fra Bulgaria):

  “The world tells Israel: ‘Wait. There’s still time.’ And I say, ‘Wait for what? Wait until when?’ Those in the international community who refuse to put red lines before Iran don’t have a moral right to place a red light before Israel.”

  Netanyahus snakk om røde linjer og røde lys var et klart spark i retning Obama-administrasjonen, og kontroversen ble senere eskalert ved meldingen om at Obama hadde avvist en møteforespørsel fra Netanyahu i forbindelse med FN-toppmøtet i New York i slutten av september (Det hvite hus forklarer avslaget med at de rett og slett ikke er i byen på samme tidspunkt. Obama taler 25. september, Netanyahu den 27.).

  For å roe det hele ned satt deretter president Obama en time på telefonen med Netanyahu, mens Israels utenriksminister Ehud Barak senere sendte ut en melding for å sminke over de siste dagenes ulikheter ytterligere:

  “[despite] certain differences between the stances of Israel and America . . . and the importance of maintaining Israel’s independence of action … we must also remember the significance of our partnership with America and do everything possible not to harm this.”

  Det er 55 dager igjen til valget, 15 dager til forhåndsstemmegivningen starter i Iowa, og akkurat nå er Netanyahu Romneys beste venn. Men kommer Romney noen vei med Israelkortet?

  President Obama i samtale med Israels statsminister Netanyahu utenfor Det hvite hus i mai 2011 (Official White House Photo by Pete Souza).

  OBS: Avsnittene om hendelsene i Egypt og Libya på slutten av innlegget er flyttet inn i en sak som publiseres på torsdag.

  Twitter: @AreFlaten / @AmPolitikk


  Du abon­nerer på nyhets­brevet vårt — Ame­rika­brevet — ved å klikke her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også