Mer

  Mitts løfte: Jeg vil hjelpe deg og din familie

  Torsdag kveld aksepterte Mitt Romney Det republikanske partiets presidentnominasjon, 240 dager etter de første stemmene ble talt i Iowa. Han lovte jobber, og bedre tider.

  Mitt Romney i Tampa, Florida, torsdag kveld.

  Men før vi kommer til talen, er det verdt å dvele ved noen av historiene som ble fortalt om Romney – av andre – før han selv tok podiet.

  Målet for kvelden, før Romney selv skulle sette punktum, var å fortelle om familiemannen Mitt; om det gode han gjorde for de som trengte hjelp gjennom sin rolle i den mormonske kirken; om entreprenørskapet og suksessen fra tiden i Bain Capital; om snuoperasjonen i Salt Lake City; og om tiden som guvernør av Massachusetts.

  Det tosidige budskapet var at Romney bryr seg, og at han lykkes, også når det er vanskelig.

  Tårevått i Tampa

  En av republikanernes viktigste oppgaver i Tampa var å tegne et mer personlig bilde av presidentkandidaten Mitt Romney. Han måtte «menneskeliggjøres,» ble det sagt.

  Ann Romneys tale på tirsdag var en god begynnelse. Torsdag kveld var det imidlertid vitnesbyrdene fra ekteparet Oparowski og fra Pam Finlayson som fikk tårene til å renne i Tampa Bay Times Forum.

  De snakket om hvordan Romney, i sin tid som leder av den mormonske menigheten i Massachusetts på 1970- og 1980-tallet, bidro med en hjelpende hånd da de og barna deres trengte det som mest. Historiene var sterke og effektive, men de ble fortalt før hovedsendingen fra Tampa begynte.

  Eastwoods tomme stol

  Noe av det første seerne imidlertid fikk se, var Clint Eastwood (82), som sa følgende om Obamas valgseier i 2008: «Alle gråt. Oprah gråt. Jeg gråt.«

  Den i begynnelsen sjarmerende improvisasjon var haltende, og på TV-skjermen framstod den etter hvert merkelig, nærmest pinlig. Jeg tok meg selv i å håpe at den gamle mannen ikke skulle glemme hvorfor han i det hele tatt befant seg på scenen i utgangspunktet (Hilde Restad har mer om Eastwood her).

  Obama er ikke en dårlig mann

  Florida-senatoren Marco Rubio var derimot on message.

  «Vårt problem er ikke at president Obama er en dårlig mann,» sa han. «Vårt problem er at han er en dårlig president.»

  «Uansett hva du måtte føle om president Obama, så handler dette valget om din framtid, ikke hans,» fortsatte Rubio, som deretter introduserte Mitt Romney.

  Mitt Romney backstage torsdag kveld, foran et bilde av ham og faren George Romney (tidl. Michigan-guvernør, AMC-direktør, og presidentkandidat i 1968). Foto: Romneys body-man @dgjackson.

  Romneys tale

  Republikanernes presidentkandidat startet med å akseptere nominasjonen.

  Han forstatte noe svakt, men leverte deretter den beste talen jeg har hørt fra Romney siden første gangen jeg møtte ham i Iowa i fjor sommer. Jeg har hørt og sett Romney tale utallige ganger i løpet av året som har gått, og torsdagens tale var annerledes.

  Det måtte den også være, og Romney fikk tårer i øynene da han snakket om foreldrene, kona Ann og barna. Han framstod, akkurat slik analytikerne mente han måtte, som mer menneskelig enn den karikaturen mange kjenner.

  Valgløftene, fire år etter

  Romney snakket i likhet med Marco Rubio og Paul Ryan om håpet om forandring som brakte Barack Obama til Det hvite hus i 2008.

  «Håp og forandring hadde en sterk appell,» sa Romney. «Men i kveld stiller jeg et enkelt spørsmål: Hvis du følte en entusiasme da du stemte for Barack Obama, burde du ikke da føle den samme entusiasmen nå som han er president Obama?»

  Romneys poeng var følgende: «Du vet det er noe galt med jobben han har gjort som president, når den beste følelsen du har hatt var dagen du stemte på ham.»

  One-lineren

  Talen inneholdt også en setning Romney-kampanjen håper velgerne vil minnes i de 67 dagene fram til valget (den gjør seg best på engelsk):

  «President Obama promised to begin to slow the rise of the oceans…, and to heal the planet. My promise, is to help you and your family.»

  Poenget er selvsagt at Obama lovte mye om mangt, men at Romney ønsker å fokusere på det som betyr mest for velgerne i høstens valg: Jobber til deg og din familie.

  Endres dynamikken?

  Spørsmålet etter konventets slutt er imidlertid om dagene i Tampa har forandret noe, og om Romney klarer å åpne opp et forsprang på meningsmålingene før demokratenes konvent starter i North Carolina neste uke. Og minst like viktig: Er tallene levedyktige? Og har Romney fått Obama på defensiven?

  Konventet som ble avsluttet i Tampa torsdag kveld har vært en enestående mulighet for Romney-kampanjen til å endre valgkampens fokus, og til å introdusere Romney og Ryan uforstyrret, på egenhånd.

  Det gjenstår imidlertid å se hvordan budskapet har preget mottakerne, og hvordan mediene kommer til å omtale ukens begivenheter i tiden framover.

  Det som uansett er sikkert er at konventet har gitt Romneys reklamemenn mye godt materiale. Og det innebærer at de tre dagene i Tampa kommer til å leve videre i en lang rekke tredve-sekunders valgkampvideoer.

  Du ser hele Romneys tale her:

  httpv://youtu.be/MGTi4-ysJS8

  Twitter: @AreFlaten / @AmPolitikk

  Du abon­nerer på nyhets­brevet vårt — Ame­rika­brevet — ved å klikke her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også