Mer

  Paul Ryan om de neste fire årene

  Onsdag kveld aksepterte Paul Ryan Det republikanske partiets vise-presidentnominasjon. Han stilte følgende spørsmål: Hvorfor kommer de neste fire årene til å by på noe annet enn de fire foregående årene, med mindre vi bytter ledelse?

  Kongressmannen og visepresidentkandidaten Paul Ryan i Tampa, Florida, onsdag kveld. Foto: Luke Vargas / Political Courier Media.

  Ryan, den 42-årige kongressmannen fra Janesville, Wisconsin, er i følge Rhodes Cook den tredje-yngste (president- eller vise-president)kandidaten siden andre verdenskrig. Kun de republikanske vise-presidentkandidatene Dan Quayle (41 i 1988) og Richard Nixon (39 i 1952) var yngre. Og Ryan snakket også om generasjonen som skiller ham og Mitt Romney (65) i Tampa onsdag kveld.

  Forskjeller, samme mål

  «Det er en hel generasjon mellom oss. Og på noen områder er vi litt forskjellige. Det finnes sanger på iPoden hans som jeg har hørt på valgkampbussen, og i mange hotellheiser…,» sa Ryan smilende.

  Musikkanekdoten var et smart trekk, som viste at også republikanerne har lov til å gjøre litt narr av presidentkandidaten sin. Ryan sa i bunn og grunn følgende: Ja, Romney kan framstå som gammeldags og stiv, men det er ikke dét det handler om.

  «En generasjon skiller oss,» fortsatte Ryan etter musikk-kommentaren. «Det gjør oss forskjellige, men ikke på noen av de områdene som betyr noe.»

  «Mitt og jeg går også i ulike kirker,» fortsatte Ryan. «Men i hvilken som helt kirke så er den beste prekingen eksempelet en selv setter,» sa Ryan, som selv er katolsk, om mormoneren Romney.

  «[Han er] ikke bare en god forretningsmann, men en god mann.»

  Mike Huckabee, som talte tidligere på kvelden, var også inne på dette momentet: «Jeg bryr meg mye mindre om hvor Mitt Romney tar med seg familien i kirka, enn jeg gjør om hvor han tar dette landet.»

  Og det er dette poenget – at Romney og Ryan vet hva som må gjøres selv om det ikke vil bli lett – som var hovedbudskapet i Ryans tale.

  Ikke bare at det finnes 23 millioner amerikanere som sliter med å finne arbeid, og at «Obama lovte, uten å levere,» men at det faktisk finnes en annen løsning enn presidentens.

  Foto: Luke Vargas / Political Courier Media.

  Generasjonen under Ryan

  Ryan snakket ikke bare om Romney og sin egen generasjon, men også om generasjonen under ham.

  «Nyutdannede burde ikke behøve å tilbringe tjueårene på barnerommene sine, stirrende opp på falmende Obama-plakater mens de lurer på om de snart kan flytte ut og komme i gang med livene sine,» sa Ryan, til latter fra salen.

  Budskapet var imidlertid ikke at de nyutdannede selv er skyld i problemene. «Hvis du føler deg utelatt eller forbigått, så er det ikke fordi du har feilet,» poengterte Ryan. «Det er lederne dine som har feilet.»

  Forandringen i Janesville

  Tidligere Obama-velgere var også i Ryans fokus i omtalen av hjembyen Janesville, Wisconsin, som i likhet med resten av staten var preget av mange Obama-Biden velgere i 2008.

  «Mange av gutta jeg gikk på high school med jobbet på General Motors-fabrikken [i Janesville],» startet Ryan. «Og det var nettopp der kandidaten Obama sa følgende: ‘Jeg har troen på at om myndighetene er der for dere … så vil denne fabrikken være her i mer enn hundre år.’ Det var det han sa i 2008. Vel, … fabrikken overlevde ikke ett år lenger. … Og slik er det i mange småbyer i dag.»

  Anekdoten er imidlertid noe misvisende, noe Ryan Lizza, mannen bak en New Yorker-profil om Ryan, påpekte etter talen.

  «General Motors annonserte stengningen [av fabrikken i juni 2008,] før Obama ble president» skrev Lizza på Twitter. «Noen få måneder etter at Obama besøkte Janesville, og sju måneder før innsettelsesseremonien.»

  I følge en Associated Press-artikkel fra 23. april 2009 stanset produksjonen ved fabrikken like før juletider i 2008, noe som førte til at 1,200 mennesker mistet jobben. 110 arbeidere fullførte imidlertid en ordre fram til april 2009.

  – Vi kan klare dette

  Store deler av Ryans tale stammer fra stump speechen han har fremført siden han ble annonsert som Romneys visepresidentkandidat tidligere i måneden.

  Han gjentok anklagene om at Obama har kuttet mer enn 700 milliarder dollar fra Medicare for å betale for Obamacare (noe du kan lese mer om her), og han gjentok linjen om at han og Romney «ikke vil styre unna de vanskelige sakene, men vise vei.»

  Ryan beskrev ikke mange konkrete og detaljerte løsninger, men det var heller ikke formålet med talen. Hensikten var å sette en tone, og å demonstrere at det finnes et klart alternativ til president Obama.

  «Vi kan få dette landet i arbeid igjen. Vi kan få denne økonomien til å vokse igjen,» sa Ryan. «Han gir meg håp,» fortalte en venn av meg fra Missouri. Han er en tidligere Rick Santorum-tilhenger som i utgangspunktet vurderte Romney som et svakt fjerdevalg.

  Det gjenstår imidlertid å se hvordan talen mottas over tid, og hvordan Romney tar fatt i de samme temaene torsdag kveld. Romneys tale markerer avslutningen av republikanernes konvent i Tampa.

  Du ser hele Ryans tale nedenfor:

  httpv://youtu.be/pZipUINVXIc

  LES OGSÅ DENNE fra konventets andre dag:

  Twitter: @AreFlaten / @AmPolitikk

  Du abonnerer på nyhets­brevet vårt – Amerikabrevet – ved å klikke her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også