Mer

  Mitt Romney kan omsider omtales som «the Republican Presidential Nominee»

  Tirsdag ble Mitt Romney formelt nominert som det republikanske partiets presidentkandidat på konventet i Tampa, Florida – 453 dager etter at han annonserte sitt kandidatur i Stratham, New Hampshire. Men delegatene var ikke enstemmige i sin dom.

  New Jerseys delegater sendte Mitt Romney forbi de 1144 delegatene han trengte for å sikre nominasjonen.

  Det republikanske konventet i Tampa, Florida ble sparket i gang én dag senere enn først planlagt, grunnet den tropiske stormen «Isaac», som etterhvert blåste seg opp til orkanstyrke, og som traff land i Louisiana tirsdag kveld.

  We Built It

  Temaet for kvelden var «We Built It», et motto som tar utgangspunkt i denne noe uheldige uttalelsen fra president Obama i Roanoke, Virginia 13. juli: «If you’ve got a business — you didn’t build that. Somebody else made that happen.»*

  «Reagan, Romney og Ryans parti», slik som kongressmannen Sean Duffy (Wisconsin) formulerte det, brukte ettermiddagen og kvelden på å gjenta budskapet om at presidenten står i veien for jobbskaperne rundt omkring i Amerika.

  – Obama prøvde, men det var ikke godt nok

  Et annet budskap var at Obama fikk muligheten da han ble sverget inn som president, at han gjorde så godt han kunne, men at han ikke fortjener velgernes fornyede tillit.

  Dette lå ofte mellom linjene, men det ble også kringkastet hjem til de tusen hjem ved at tidligere Obama-velgere – med Obama-plakater og senere Romney-plakater i hendene – fortalte om hvorfor de heller foretrekker Romney i 2012.

  Artur Davis, tidligere demokratisk kongressmann fra Alabama, nå repbulikaner.

  Artur Davis, den tidligere demokratiske kongressmannen fra Alabama, som var co-chair for Obama-kampanjen i 2008, men som nå har blitt republikaner, sa det på følgende måte: «May it be said of this time in our history: 2008 to 2011: Lesson learned. 2012: Mistake corrected.»

  «So many of those high-flown words have faded,» fortsatte han, noe Reince Priebus, formannen av Det republikanske partiet, var inne på tidligere på dagen: «He’s a man of many words, but he’s not a man of his word.»

  Romney 2061 – Others (Ron Paul!) 202

  Den formelle grunnen til at republikanerne er samlet i Tampa er for at delegatene kandidatene har kjempet om i den republikanske nominasjonskampen, skal kunne avgi sin stemme, slik at partiet formelt får en president- og en visepresidentkandidat.

  Etter roll call-stemmegivningen mandag ettermiddag hadde Mitt Romney mottatt 2061 stemmer, mens 202 delegater hadde stemt på andre kandidater (Paul Ryan ble enstemmig vedtatt som Romneys visepresidentkandidat).

  190 av disse stemte for Ron Paul, ni for Rick Santorum, én for Michele Bachmann, én for Jon Huntsman og én for Buddy Roemer.

  Motstanden mot Romney «på gulvet» i Tampa Bay Times Forum var dermed større enn motstanden mot John McCain på det republikanske konventet i Saint Paul, Minnesota, i 2008.

  McCain mottok den gang 2343 stemmer, mens 15 stemte på Paul, og 2 på Romney (14 avstod fra å stemme). John McCain mottok dermed 99,28 % av stemmene i Saint Paul i 2008, mens Mitt Romney (kun) mottok 91,97 % av stemmene i Tampa tirsdag kveld.

  Største motstand fra sine egne siden 1976

  Rhodes Cook, mannen bak The Rhodes Cook Letter som også bidrar til Larry Sabatos Crystall Ball, hevder antallet delegater som stemte mot Romney ikke bare er høyere enn antallet som stemte mot McCain i 2008, men høyere enn samtlige republikanske presidentkandidater siden Gerald Ford i 1976.

  * Uheldig særlig fordi den på egenhånd ikke høres helt bra ut for presidenten. FactCheck.org tar en nærmere titt på sitatet, den bredere konteksten, og måten uttalelsen har blitt benyttet på siden.

  LES OGSÅ disse artiklene fra konventets første dag:

  Twitter: @AreFlaten / @AmPolitikk

  Du abon­nerer på nyhets­brevet vårt — Ame­rika­brevet — ved å klikke her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også