Mer

  Panelet: Hva vil republikanernes konvent huskes for?

  Det er straks duket for republikanernes nominasjonsmøte i Tampa, Florida, og panelet tar stilling til følgende spørsmål: Hva kommer det republikanske konventet til å huskes for neste helg?

  Scenen der Mitt Romney aksepterer den republikanske presidentnominasjonen senere i uken. Foto: gopconvention2012.com

  Bak­grunn: På tirsdag sparkes omsider republikanernes nominasjonsmøte i gang i Tampa, Florida, utsatt fra mandag på grunn av den tropiske stormen «Isaac.» Konventet er den første og siste gangen Mitt Romney og Paul Ryan kan presentere seg slik de selv ønsker foran et såpass stort publikum før valget den 6. november.

  Det innebærer at Romneys (og Ryans) viktigste øyeblikk i valgkampen – før debattene kommer i oktober – finner sted i Tampa denne uken. Romneys kone Ann taler på tirsdag, visepresidentkandidaten Ryan på onsdag, og Romney – introdusert av Florida-sentaor Marco Rubio – på torsdag. New Jersey-guvernør Chris Christie har keynote-talen tirsdag kveld.

  Det snakkes mye om at Romney nå må vise «hvem han egentlig er», og at han muligens bør snakke mer om sin mormonske tro på en måte som gjør den amerikanske religionen mindre fremmed for amerikanerne. Han må fortelle velgerne hvem han er, hva han tenker å gjøre for å løse USA og velgernes problemer, i tillegg til hvorfor akkurat han er bedre egnet til å lede landet enn Obama.

  Spørsmål til panelet: Hva kommer det republikanske konventet til å huskes for neste helg?

  Illust­ra­sjon av Renate Ton­stad Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Jan Arild Snoen, kom­men­tator for Minerva:

  «Sannsynligvis guvernør Christies hovedtale. Han er en begavet taler som både kan fyre opp kjernetroppene og appellere til common-sense-velgere i midten. Kan bli lanseringen av en kommende president dette. Andre muligheter: Ann Romney vil få overstrømmende mottakelse av konventet. Ron Pauls tilhengere kan kjøre en konfrontasjonslinje. Demonstranter i gatene kan lage trøbbel. Orkanen Isaac kan stoppe hele greia. Abortkontroversen rundt senatskandidat Akin kan dominere praten på gulvet og flyte over til talerstolen.»


  Stein Hernes, statsviter og Ambassador Stuart Fellow 1996/97:

  «Norske landsmøter er ofte blitt omtalt som politiske verksteder. Hvis man skulle benytte seg av en metafor for de amerikanske konventene er politisk utstillingsvindu mer passende. Det viktigste er ikke å snekre kompromisser eller utmeisle ny politikk, men å få kandidaten til å skinne – og at partiet fremstår som samlet for velgerne.

  For Romney er det viktig å fremstå som en tydelig lederskikkelse både for partiet og nasjonen. Reagan og Clinton er eksempler på kandidater som lykkes med dette. Men det hender også at presidentkandidaten settes i skyggen. Fra Demokratenes konvent i 2004 huskes Obamas tale, og ikke Kerry. Fra 2008 vil mange nevne Palins «hockey mom», og ikke McCain. Settes Romney i skyggen av Ryan, Rubio, Christie – eller for den saks skyld orkanen Isaac – sliter han. Jeg tror at vi om fire år vil huske en av «oppvarmerne», og ikke Romney selv fra årets konvent. Hvem tør jeg ikke spå, men det vet vi mer om neste helg.»


  Anders Tvegård, NRKs Washington-korrespondent:

  “Tror landsmøtet blir husket mindre for politikken, mer for uro og støy i forbindelse med Isaac, Ron Pauls tilhengere og side-arrangementene med Tea Party-aktivistene ledet av Herman Cain og Michele Bachmann. Det er også nytt at landsmøtene ikke fredes av motkandidatene. Både Obama og Biden driver kampanjer andre steder i landet for å ta bort oppmerksomheten.

  Politisk forteller temaet ‘We built this’ mye om fokus. Etter landsmøtet er nok håpet at de kan legge bak seg en dårlig sommer med negative oppslag om Medicare og pinlige debatter om abort. Mitt Romney får presentert seg som en troende familiemann uten å vektlegge mormonismen, og han må overbevise amerikanerne om at han er til å stole på samt presentere hvilken vei han vil ta USA. Tror landsmøtet blir husket for fokus på kvinner og latinos – og et kampklart etablissement som vil bytte ut Obama.»


  Elin Sørsdahl, TV2s USA-korrespondent:

  «Først og fremst den tropiske stormen Isaac som feide landsmøtets første dag avgårde. Dernest at Mitt Romney og Paul Ryan forsøkte med vekslende hell og gi velgerne innsikt i hvordan de skal snu den amerikanske økonomien. Til slutt vil de fleste være enig om at kona Ann Romney lyktes med å gi et varmere og mykere bilde av ektemannen.»


  Alf Ole Ask, Aftenpostens USA-korrespondent:

  «Stormen. Det er det som kommer til å bli husket lenge om det ikke skjer noe helt spesielt.»

   


  Steinar Ottesen, redaktør av PolitiskeNyheter.no:

  “Guvernør i New Jersey Chris Christie, vil holde en brennende tale i forsvar av Mitt Romney og samtidig gå til angrep på den sittende presidenten med fyr og flamme. Talen kan gjøre at Christie styrker sin posisjon og får en nasjonal plattform som kan lede han til Det hvite hus i 2016 eller 2020.

  Talen til Paul Ryan vil være et konservativ veikart når det gjelder økonomisk vekst og velferdsreformer. Ryan har imponert helt siden han ble annonsert som Mitt Romneys «Running Mate» i Virginia for noen uker tilbake og jeg tror han vil levere en en god tale som vil bli husket.

  Konventet skal introdusere presidentkandidaten Mitt Romney for nasjonen, men like viktig blir det å introdusere mennesket Mitt Romney. Hvem er egentlig Mitt Romney? Landsmøte kan bli husket for at dette ble en suksess eller at Romney-kampanjen forsøkte for mye og det ble unaturlig for velgerne som fulgte konventet via TV-skjermen.»


  Anders Romar­heim, forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier:

  “Ser ut til at stormen kan dominere, jeg tipper også at Romneys tale ikke er den som vil bli husket lengst. Nikki Haley, Chris Christie og Ann Romney ser ut til å skulle snakke rett etter hverandre. En av disse tre vil stå for Konventets øyeblikk.

  Ikke utelukk at oppvarmeren Haley stjeler finaleshowet, og får et Obama-2004 moment. Hun er en meget begavet taler, som kan fengsle publikum.»


  Svein Melby, senior­forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier:

  «Republikanernes nominasjonsmøte i Tampa vil bli husket for stedet der Mitt Romney midt under orkanen Isaac forsøkte å introdusere seg selv for amerikanske velgere som en prinsippfast konservativ resultatorientert lederskikkelse. I sannhet en balansekunst av de sjeldne. Men personen Romney fikk man ikke vite særlig mye mer om.»


  Og hva tror jeg?


  Are Tåg­vold Flaten, USA-korrespondent og redaktør, AmerikanskPolitikk.no:

  “Chris Christies energiske angrep på president Obama – med pekefinger og det hele – til buldrende applaus, samt en one-liner fra Mitt Romney.

  På litt lengre sikt: republikanernes frieri til latinovelgere, med Puerto Rico-guvernør Luis Fortuño, New Mexico-guvernør Suzana Martinez, og ikke minst Florida-senator Marco Rubio i spissen. Florida er en av statene som kan avgjøre hele valget, og Romney-Ryans vei til 270 valgmenn er også avhengig av at de styrker oppslutningen sin blant latinovelgere.

  Det er derfor ingen tilfeldighet at Puerto Ricos «førstefrue» Lucé Vela Fortuño introduserer Ann Romney tirsdag kveld, at Martinez introduserer Ryan på onsdag, og at Rubio introduserer Romney torsdag kveld. Uavhengig av hvor effektivt dette er, tror jeg konventet vil huskes for forsøket, og at republikanerne vil knytte dette til noe sånt som at ‘den amerikanske drømmen fortsatt er oppnåelig i det 21. århundre.'»

  Abonnerer du ikke på nyhetsbrevet vårt enda? Det gjør du her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også