Mer

  Siste deadline for Akin: 25. september

  JEFFERSON CITY, MISSOURI: Natt til torsdag nådde senatskandidaten Todd Akin målet sitt om å samle inn over 100 000 dollar i kampen mot «partibossene.» Demokratene storkoser seg, mens (de fleste) republikanerne håper Akin trekker seg innen den endelige deadlinen 25. september.

  Mens Akin har raljert mot «partibossene» og «de liberale elitistiske mediene» for å be ham om å gi seg – en snodig beskrivelse av det som kryper og går innen det republikanske partiet og konservative medier – håper fortsatt mange republikanere at Akin trekker seg innen den endelige deadlinen den 25. september.

  25. september

  Det er fristen for at Akin kan søke om at navnet hans fjernes fra stemmesedlene, mens det republikanske partiet i Missouri samtidig kan oppnevne en erstatter. Demokratenes Robin Carnahan er imidlertid administrasjonsminister i Missouri (secretary of state), og det spekuleres i at hun kan komme til å drøye prosessen for å gjøre det vanskeligere for republikanerne.

  Missouri er en avgjørende stat i republikanernes håp om å ta over flertallet i Senatet, der demokratene nå har flertallet 53-47 (medberegnet støtten fra to uavhengige senatorer).

  Gir fortsatt penger til Akin

  Onsdag fortsatte Akin med å benytte sosiale medier for å be om penger til å kunne fortsette valgkampen mot Senator Claire McCaskill (D-Missouri). Akin-kampanjen satte seg et mål om å nå 100 000 dollar ved hjelp av fundraisingsverktøyet Rally.org, og han nådde målet like før midnatt lokal tid (oppdatert torsdag ettermiddag).

  Skjermbilde fra Todd Akins hjemmeside, torsdag morgen.

  Nedenfor ser du et knippe utvalgte meldinger fra folk som donerte penger til Akin onsdag kveld:

  • «I hope you can pull this off. Don’t stick your foot in your mouth any more.»
  • «Keep up the good fight, but don’t say anything else that is that stupid!»
  • «Stand your ground, but choose your wording carefully!»
  • «As a fellow sinner saved by grace I am still at your back. God bless you.»
  • «Apology was well done.»
  • «Go on the offense with ads about radical liberal McCaskill. Put her on defense. Keep up the good work.»
  • «Hang in there Mr and Mrs Akin. It could be worse. You could have said you support President O’Bama for President!»
  • «…You MUST come out with an aggressive ad that shows the difference you and McCaskill and the Democratic party hold when it comes to abortion on demand, late term abortion in which babies’ skulls are crushed to kill them, and abortion on demand. THESE views are extreme!»

  Latterliggjort av president Obama

  Facebooksiden hans var meningene mindre oppløftende, med meldinger fra folk som ba om fortsette, men også meldinger fra folk som latterliggjorde kongressmannen og senatskandidaten fra St. Louis, Missouri.

  President Barack Obama gjorde også narr av «senatoren fra Missouri» (som han feilaktig omtalte Akin) på en fundraiser i New York City onsdag ettermiddag:

  «This is an individual who sits on the House Committee on Science and Technology but somehow missed science class,» sa Obama.

  President Obama i Dubuque, Iowa, 15. august 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  «Krigen mot kvinner»

  Demokratene benytter nå Akins uttalelse («It seems to me, from what I under­stand from doc­tors, that’s really rare. If it’s a legi­ti­mate rape, the female body has ways to try to shut that whole thing down.») for alt den er verdt.

  Onsdag kveld knyttet for eksempel MSNBC alt oppstyret rundt Akin til hans abortstandpunkt, som imidlertid ikke er uvanlig i republikanske sirkler, slik at det kan virke som at grunnen til at Akin må gå er hans abortstandpunkt.

  Det er en smart strategi, og abortdelen av 2012-versjonen av den republikanske partiplattformen omtales allerede som «the Akin plank» eller som «the Akin-Ryan plank». Det er imidlertid ikke noe nytt i denne plattformen (ut ifra det som foreløpig er kjent), og det nevnes altså ingen unntak der abort kan tillates.

  Omtalen av Paul Ryan i samme ordelag som Akin er selvsagt ikke tilfeldig, ettersom Mitt Romneys visepresidentkandidat er «pro-life» også i tilfeller av voldtekt og incest – i likhet med Akin. Ryan har nå sagt at han føyer seg etter Romney, som støtter slike unntak.

  Det er verdt å merke seg at Romneys posisjon er den samme som George W. Bushs i 2000 og John McCains i 2008 – og det på tross av at partiplattformen heller ikke da åpnet for slike unntak.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også