Skjerm­bilde fra den republikanske senatskandidaten Todd Akins valg­kamp­video “Forgiveness.”

JEFFERSON CITY, MISSOURI: Mandag ble den republikanske sentatskandidaten Todd Akin bedt om å trekke seg etter søndagens uttalelse om sammenhengen mellom voldtekt og graviditet. Han svarte med en unnskyldning, før han ba om pengebidrag for å kunne fortsette valgkampen.

«Kjære venner, denne helgen begikk jeg en feil.»

Slik begynner e-posten jeg mottok fra den republikanske senatskandidaten Todd Akin (R-MO, 2. distrikt) mandag ettermiddag, som kun to uker etter seieren i Missouris primærvalg nå kjemper for sitt politiske liv.

«Når du gjør en feil forteller du folk at du er lei deg, du prøver ikke å skjule det. Jeg gjorde en feil, og jeg er lei for det,» fortsetter Akin (65) i e-posten.

Trekker seg ikke, ber om penger

«Jeg har nettopp begynt kampen, og jeg er i dette racet helt til slutten!» skriver Akin.

«Vi må jobbe sammen for å erstatte Claire McCaskill i Senatet. Jeg trenger din hjelp. Vil du stå sammen med meg og bidra med 3 dollar … ?»

Dersom Akin faktisk står på sitt og ikke trekker seg innen tirsdag kveld blir det vanskelig (men tilsynelatende ikke umulig) å fjerne navnet hans fra stemmesedlene til valget den 6. november.

Det bør nevnes at Akins politiske karriere på mange måter er over dersom han trekker seg, mens han fortsatt har en teoretisk sjanse til å vinne dersom han holder det gående.

Bakgrunnen for unnskyldningen

Bakgrunnen for e-posten er selvsagt søndagens intervju med en lokal TV-stasjon der han begrunnet sitt abortstandpunkt i tilfeller av voldtekt på følgende måte:

“It seems to me, from what I understand from doctors, that’s really rare. If it’s a legitimate rape, the female body has ways to try to shut that whole thing down. But let’s assume that maybe that didn’t work or something: I think there should be some punishment, but the punishment ought to be of the rapist, and not attacking the child.”

Hvis vi tar et skritt tilbake, så er det altså ikke Akins motstand mot abort også i tilfeller av voldtekt som har gitt ham (og partiet) hodebry, men hans meget uheldige forsøk på å forklare denne posisjonen.

Det republikanske partiet og abortsaken

Det står ingenting i de republikanske partiplattformene (1976-2008) om at abort tillates i tilfeller av voldtekt (eller incest), og det kan trekkes et skille mellom «pro-life» kandidater som ikke støtter på noen unntak (utenom tilfeller der kvinnens liv er i fare), og de som tillater det i tilfeller av voldtekt, incest eller tilfeller der kvinnens liv er i fare.

Mitt Romney har på sin side vært «pro life» siden 2005, og tilhører sistnevnte gruppe, noe han understreket på mandag.

De demokratiske partiplattformene er til sammenligning «pro choice», noe som kan sammenlignes med det norske begrepet «rett til selvbestemt abort.»

Når det gjelder Akins uttalelse, så er den en gavepakke til demokratene, ikke bare i Missouri, men også nasjonalt.

Grunnen er at Obama-kampanjen allerede har brukt abortsaken i TV-reklamer i sitt valgfrieri overfor kvinnelige velgere, og at et fornyet fokus på saken sender republikanerne – med Romney og Ryan i spissen – off message. De vil helst snakke om andre saker.

Utfallet

Utfallet av Akins uttalelse lot ikke vente på seg, og Akin-kampanjen gikk inn i krisemodus.

Mandag formiddag unnskyldte han seg på radioprogrammet til Mike Huckabee, en naturlig sted å starte ettersom Huckabee støttet Akin i primærvalget den 7. august.

Presset mot Akin økte ytterligere utover dagen. Senator John Cornyn (R-Texas), lederen av National Republican Senatorial Committee (NRSC) – som er å anse som en kampanjeorganisasjon for republikanske senatskandidater, ba Akin om å bruke det neste døgnet på å vurdere framtiden sin.

Det ble deretter kjent at NRSC sin pengepott i Missouri (omtrent 5 millioner dollar) fryses dersom ikke Akin trekker seg, mens også American Crossroads trekker sin støtte.

Romney-kampanjen ble også tvunget til å ta stilling til Akin. I et intervju med New Hampshires WMUR tok Romney og Ryan avstand fra Akin, mens de gjentok Cornyns råd til Akin om å tenke grundig igjennom veien videre (og på tirsdag ba Romney Akin om å trekke seg).

Akin fikk også en kald skulder fra partiformannen Reince Priebus, som fortalte CNN at han ville ha trukket seg og latt noen andre stille dersom han hadde vært i Akins sko.

McCaskills skjebne

Motstanderen Claire McCaskill (D-Missouri), som hele veien ønsket seg Akin som sin motstander og som attpåtil brukte penger for oppnå nettopp det i den republikanske valgkampen, befant seg samtidig i en tilstand av sjokkartet fryd.

Hun må nå håpe at Akin ikke trekker seg, ettersom hun kjempet i motbakke i det røde Missouri før Akins uttalelse.

Den selvfinansierte John Brunner, som kom til kort i primærvalget, håper nå alle hageskiltene han trykket opp kan komme til nytte igjen. Sarah Steelman går nok med lignende tanker.

PS: Dersom du er interessert i ytterligere informasjon om sammenhengen mellom abortsaken, Det republikanske partiet og presidentvalgkamp kan du ta en titt på masteroppgaven min «Litmus Test Conformity in American Politics: Republican Party platforms and the Presidential Politics of Abortion, 1976-2008» (Institutt for statsvitenskap, Universitet i Oslo, mai 2010)

OPPDATERING: Tirsdag kom og gikk uten at Akin trakk seg, og det på tross av et enormt press fra partifeller både nasjonalt og lokalt. Mitt Romney sa rett ut at Akin bør trekke seg.

Akin er foreløpig overbevist om at velgerne kommer til å tilgi ham.

1 kommentar