Mer

  Tilbake der det startet, med en helsereform i hendene

  Village of East Davenport onsdag ettermiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
  Village of East Davenport onsdag ettermiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  DAVENPORT, IOWA: Obamas vei til Det hvite hus gikk gjennom Davenport, og Iowa. Onsdag kveld var han tilbake, og avsluttet bussturen i idylliske småbykulisser. Med Obamacare i hendene, og grillukt i lufta.

  Village of East Davenport ligger idyllisk nede ved Mississippi-elven. Onsdag ettermiddag var gaten utenfor The McClellan Stockade og Grumpy’s Saloon kulisser i den siste akten av Obamas augustturné av Iowa. Han ble ønsket velkommen tilbake, og gjentok budskapet fra de seks foregående valgkampstoppene: Dere var avgjørende i 2008, og jeg trenger dere igjen.

  «Ferden vi begynte på i 2008 er ikke over enda,» sa Obama. «Jeg har kommet hit for å be dere om hjelp til å fullføre jobben.»

  Han ble introdusert av kona Michelle, som minte folk på hvem mannen hennes er.

  «Presidenten deres er sønnen av en alenemamma,» og «barnebarnet av en dame som stod opp grytidlig hver morgen for å rekke bussen til jobben.»

  «Barack vet hva det betyr at en familie strever med å få endene til å møtes.»

  Herr og fru Obama i Davenport, Iowa onsdag ettermiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
  Herr og fru Obama i Davenport, Iowa onsdag ettermiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  «Obamacare er hovedgrunnen til at jeg støtter ham»

  Ezra Sidran fra Davenport har jobbet frivillig for Obama i en drøy måned, og deler ut vann til publikum mens de venter på at presidentparet ankommer. Jeg spør ham hva det var som fikk ham til å jobbe for Obama. «Det var enten dette eller å flytte til Norge,» sier han.

  Ezra og kona har lenge vurdert å flytte på seg – enten til Norge eller Canada – men han trives for godt i Davenport til å gjøre noe med det.

  «Da Høyesterett tok stilling til Obamacare hadde jeg et jobbtilbud fra Canada, og jeg sa at jeg kom til å takke ja dersom Obamacare ble funnet grunnlovsstridig,» forteller Ezra. Han har en god jobb, men har allikevel ikke helseforsikring.

  «Jeg ringte og takket nei samme dag som det ble klart at helsereformen ikke var grunnlovsstridig! Obamacare er hovedgrunnen til at jeg støtter ham,» sier Ezra.

  Ezra og kona har banket på mer enn 200 dører siden de meldte seg som frivillig, og han synes det er stas at presidenten har tatt turen tilbake til hjembyen hans. Han viser meg nøklene han har i lomma, og utbryter fornøyd: «Du ser ikke noen husnøkkel her, for jeg trenger ikke å låse døra mi her i Davenport!»

  Obamas hånd

  Obamas tre dager i Iowa er et sentralt ledd i presidentens gjenvalgsstrategi.

  Strategien går ut på at han er stemmen for middelklassen som vil kjempe for hvermannsen, mens Mitt Romney er mannen som vil fjerne fundamentet Obama har bygd opp siden han vant i 2008. Sloganet er «Forward, not Backward.»

  Deler av det Obama snakker om – blant annet skattefradrags momentet – behandles grundig i Michael Grunwalds The New New Deal. Boka tar for seg den «hemmelige historien» bak The American Recovery and Reinvestment Act of 2009 (ARRA), som på folkemunne er kjent som Obamas «stimulus.»

  Jeg kommer til å skrive mer om Grunwalds bok senere, men det er interessant at den haltende salgsjobben av ARRA i 2009 på mange måter har gitt Obama gode kort på hånden nå i august. Esset i ermet er imidlertid den tidligere nevnte rapporten fra Tax Policy Center.

  Romneys mottrekk

  Romney-kampanjens strategiske mottrekk er foreløpig å fokusere på Medicare, som i sin tur er et angrep på Obamacare. For mens Ezra Sidran elsker Obamacare, hates den av mange av dem som støtter Romney.

  Obamas svar: «I Do Care.»

  Arrangementet i Davenport var Obamas siste valgkampstopp i Iowa for denne gang. I det han sa takk for seg ljomet Bruce Springsteens arbeiderklasse anthem «We Take Care of Our Own» over høytalerne. Springsteen låta er på mange måter 2012-versjonen av U2s «City of Blinding Lights», som akkompagnerte Obama-kampanjen i 2008.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også