Mer

  Veisperringer i Washington, og Iowa

  President Obama i Oskaloosa, Iowa, tirsdag formiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
  President Obama i Oskaloosa, Iowa, tirsdag formiddag. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  MARSHALLTOWN/WATERLOO, IOWA: Obama ser veisperringer i Washington, mens presidentens bussturné skaper veisperringer i Iowa.

  En av baksidene for Romney med å velge Paul Ryan som sin visepresidentkandidat er Ryans omtrent tjue år i Washington, D.C.*

  Ryan passer dermed rett inn i Obamas framing av Romney som en forlengelse av obstruksjonistene i Representantenes hus. Obamas hånd er dermed styrket i sin egen valgkamp mot den nåværendehjembyen Washington, takket være Romneys valg av Ryan.

  Veisperringer

  Tirsdag beskrev Obama Washington som ”den største veisperringen” mot forandringene han snakket om i 2008, og som han nå forsvarer implementeringen, omfanget og konsekvensene av overfor Iowa-velgerne.

  ”Washington” betyr selvsagt ”republikanerne i Washington”, og Romney-Ryan er nå ensbetydende med ”Washington” i Obamas retorikk. Angrepene er imidlertid ikke like spisse som de som kommer fra Obamas medarbeidere og allierte, og presidenten nøyer seg foreløpig med å si følgende:

  Ryan er ”en god familiemann … Han er en artikulert talsmann for Romneys syn, … men det er et syn jeg er fundamentalt uenig i.”

  Obamas egen veisperring

  Presidenten har med seg et voldsomt støtte-, planleggings- og sikkerhetsapparat i Iowa. Lokalt politi inntar hvert eneste veikryss i mange kilometers omkrets når «Ground Force One» beveger seg fra stopp til stopp, og det medfører selvsagt veisperringer.

  Derfor ble jeg stående sammen med ti-femten andre på en nedlagt bensinstasjon mellom Oskaloosa og Marshalltown mandag ettermiddag. Irritasjonen til bilistene ble imidlertid fort erstattet av søkende blikk nedover veien. ”Kommer presidenten snart?”

  Obama talte foran 1800 mennesker i amfiteateret nede ved elven i Waterloo, Iowa, tirsdag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
  Obama talte foran 1800 mennesker i amfiteateret nede ved elven i Waterloo, Iowa, tirsdag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Barack ”Average Joe” Obama

  Før Obama snakket politikk, brukte han et snaut minutt på litt humoristisk småsnakk med publikum.

  ”Jeg spiste en pork chop og tok meg en øl i går,” startet han. ”Kanskje jeg tar meg en øl i kveld også?”

  I Waterloo tirsdag kveld gjentok han første del av sekvensen, men sa isteden følgende: ”I dag tok jeg meg bare en øl.”

  Om ikke annet så er formålet med Obamas busstur gjennom Iowa å overbevise velgerne om at han, og ikke Romney, er den du helst vil ta en øl med.

  * Ryan ble først kongressmann for Wisconsins 1. distrikt i 1999, men karrieren i Washington strekker helt tilbake til 1992 (med et avbrekk året før han stilte til valg i Wisconsin).

  Onsdag formiddag amerikansk tid (CT) tar presidenten og førstefruen turen til i Dubuque, før Obamas busstur avsluttes i Davenport onsdag kveld. Jeg følger selvsagt etter.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også