Mer

  Ryan: Romneys Hail Mary-pasning

  Mitt Romneys valg av Paul Ryan som sin visepresidentkandidat er å regne som en «Hail Mary»-pasning: Han ligger bakpå og tar en sjanse på at velgerne er klare for tøffe valg, i tøffe tider.

  Romney satser på at Paul Ryan skal bidra til å sende president Obama ut av Det hvite hus. (Official White House Photo by Pete Souza).

  Valget av Paul Ryan er et tegn på at Mitt Romney er klar over at han trenger en «game changer» – en visepresidentkandidat som kan endre samtaleemnet i valgkampen, og som samtidig fyrer opp den republikanske basen.

  Med det sagt, så er ikke Ryan noen Palin, men tankegangen er på mange måter den samme som den som preget McCain-leiren for fire år siden. Romney-leiren satser også på at VP-annonseringen og det kommende landsmøtet (27.-30. august) vil gi Romney et solid hopp på meningsmålingene i løpet av de neste fire ukene.

  «America’s Comeback Team»

  «Barack Obama har blitt en del av problemet. Mitt Romney er løsningen,» sa Ryan i sin første tale som Romneys visepresidentkandidat i Norfolk, Virginia, lørdag morgen amerikansk tid.

  «Vi kan snu dette … men det trengs lederskap, og motet til å fortelle deg sannheten,» fortsatte han.

  Og det er denne «sannheten» som også er det risikable ved å velge Ryan.

  «The Choice»

  Romney går nå bort fra forsøket på å føre en tilnærmet ren anti-Obama kampanje, og satser på at Ryan gir velgerne en klarere idé om hva som er alternativet.

  Baksiden er at han med Ryan knytter seg til «the Do-Nothing-Congress» og den «radikale» Ryan-planen – begge talepunkter Obama-kampanjen allerede er i gang med å fronte.

  Ryans oppgave blir dermed å snakke direkte til det amerikanske folk om harde realiteter og om en president som prøvde, men som nå skylder på andre fordi han ikke turte å foreta de tøffe valgene.

  «Vi vil ikke unngå de vanskelige sakene … vi vil ikke skylde på andre, vi vil ta ansvar!» sa Ryan i talen sin.

  Introduksjonen av Ryan

  Ryan er ung (42), gift, far til tre (barn på 7, 8 og 10), treningsnarkoman og katolikk, og står nå overfor en mediastorm uten like.

  «Paul Ryan ser ut som Mitt Romneys sjette sønn», sa tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee lørdag morgen. «Det er et modig valg, men ikke et dumdristig valg,» fortsatte han.

  Det som uansett er sikkert er at presidentvalgkampen nå er i gang for alvor. Mandag til onsdag følger jeg president Obamas buss på kryss og tvers i Iowa, og den 26. august tar jeg turen til Tampa for å dekke republikanernes landsmøte.

  * Jf. «Hail Mary»-pasningen: Fredag kveld satt jeg på Arrowhead Stadium å så på Kansas City Chiefs mot Arizona Cardinals i det Twitter eksploderte med Paul Ryan-nyheten.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også