Mer

  Romney-kampanjen off message

  «NEWS ALERT» rullet det i rødt og gult nederst til høyre på TV-skjermen. Jeg satt meg ned med morgenkaffen, og lurte på hva som nå hadde skjedd.

  Morgenshowet på Fox News – «Fox & Friends» – begynte deretter å snakke om den siste valgkampvideoen fra den Obama-affilierte super PACen «Priorities USA Action.» Ut ifra presentasjonen virket det imidlertid som om det var Obamas egen reklame.

  httpv://youtu.be/vzXBi3VJ0RQ

  Romney og Bain Capital får med andre ord skylda for at kona til mannen i valgkampvideoen døde av kreft etter at han mistet jobben (og dermed også helseforsikringen). Videoen ble sluppet tirsdag morgen og har vært veldig effektiv: Den fikk oppmerksomhet, og skapte debatt.

  «Neste steg her er å trekke fram ulike deler ved Obamas helsereform,» tenkte jeg. «Eventuelt snakke mer og mer om Romneycare.» Men jeg trodde ikke Romney-kampanjen kom til å gjøre jobben for Obama på egenhånd.

  Talskvinnen gikk rett i fella

  Andrea Saul, talskvinne for Romney, sa nemlig følgende på Fox News i halv elleve-tiden onsdag formiddag:

  «I Massachusetts ville folk hatt helseforsikring takket være guvernør Romneys helsereform. Det er mange mennesker som mister jobbene og helseforsikringen sin i president Obamas økonomi.»

  Reaksjonene lot ikke vente på seg:

  Problemet?

  Uttalelsen er stikk i strid med det budskapet Romney ønsker å fokusere på om dagen. Når han først omtaler helsereformen i Massachusetts påpeker han at delstatsløsningen ikke ville fungert på føderalt nivå, før han avslutter med å si at han ønsker å sette en stopper for «Obamacare» (et begrep som omsider også omfavnes av demokratene). Han vektlegger riktignok «replace» i tillegg til «repeal», men Romney har foreløpig kommet med få detaljer.

  Med det sagt, så har som kjent Romney latt helsereformen fra Massachusetts støve i bakgrunnen av portrettmaleriet sitt siden han begynte å snakke seriøst om sine 2012-ambisjoner.*

  I fjor vinter ble «Romneycare» stadig vekk trukket fram som Romneys største minus i den republikanske nominasjonskampen, noe som beskrives godt i denne karikaturen av Jerry Holbert (Ukas beste politiske karikatur, 27. februar – 5. mars 2011):

  * Portrettmaleriet av Massachusetts-guvernør Mitt Romney ser du her.

  Twitter: @AreFlaten / @AmPolitikk

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også