Mer

  Retten til å be i Missouri

  Utgangspartiet i valglokalet i kjelleren på St. Martins Catholic Church i St. Martins, Missouri. Bilder av Pave Benedikt XVI og Pave Johannes Paul II henger på veggen. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  ST. MARTINS, Missouri: Tirsdag stemte velgerne i Missouri «ja» til retten til å be. Hva innebærer egentlig det?

  På tirsdag stemte velgerne i Missouri over «Amendment 2», som på folkemunne omtales som «Right to Pray». I stemmelokalene tok folk stilling til følgende spørsmål:

  Skal Missouris Grunnlov endres for å sikre:

  • At innbyggernes rettigheter til å uttrykke sin religiøse tro ikke krenkes;
  • At skolebarn har rett til å be, samt å frivillig anerkjenne Gud på sin skole;
  • At alle offentlige skoler skal henge opp eller vise fram Den amerikanske grunnlovens Bill of Rights;

  Resultatet ble et soleklart ja: 83 % ja, 17 % nei.*

  Konsekvensene?

  En lederartikkel i The New York Times hevder lovtilleggsforslaget fra delstatsrepresentanten Mike McGhee (R) er overflødig ettersom retten til å be allerede er beskyttet av grunnloven (både på delstatsnivå i Missouri og på føderalt nivå), og av Høyesterett i Missouri.

  Lederartikkelen hevder konsekvensene kan bli forvirring og uro ettersom elever kan «nekte å lese eller gjøre ting som de hevder krenker deres religiøse syn.»

  To ja-stemmer

  Førstegangsvelgeren Hayden Rockers (18) og faren Paul fra Jefferson City, Missouri, stemte begge «ja» på Amendment 2. De forklarer ja-stemmen med at skoleelever bør ha retten til å be, uansett hvilken skole de går på.

  Hayden er nettopp ferdig med high school, og har i likhet med faren gått på katolsk privatskole. Lovtillegget vil imidlertid ikke påvirke hverdagen på Helias Catholic High School, selv om det potensielt kan føre til endringer for elever på offentlige skoler i Missouri.

  * Ja og nei-stemmen ble forklart på følgende måte på valgseddelen:

  A «yes» vote will amend the Missouri Constitution to provide that neither the state nor political subdivisions shall establish any official religion. The amendment further provides that a citizen’s right to express their religious beliefs regardless of their religion shall not be infringed and that the right to worship includes prayer in private or public settings, on government premises, on public property, and in all public schools. The amendment also requires public schools to display the Bill of Rights of the United States Constitution.

  A «no» vote will not change the current constitutional provisions protecting freedom of religion.

  Legg merke til at en nei-stemme i følge valgseddelen «ikke vil forandre de nåværende grunnlovsbestemmelsene som beskytter religionsfrihet.»
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også