Mer

  Missouri: Akin møter Sen. McCaskill

  JEFFERSON CITY, MISSOURI: Kongressmannen Todd Akin vant det republikanske senatsprimærvalget. Akin møter dermed Senator Claire McCaskill i det som kommer til å bli et av høstens mest spennende senatsvalg.

  Skjermbilde fra Todd Akins (merkelige) valgkampvideo «Freedom’s Flame.»

  «Det første jeg vil gjøre er å takke Gud, vår skaper.» Slik begynte takketalen til kongressmannen Todd Akin (R-MO, 2. distrikt), før han fortsatte: «Bønnene deres ble besvart med seier.»

  Akin vant med 36 % av stemmene, foran John Brunner (30 %) og Sarah Steelman (29,2 %). Akin møter dermed Senator Claire McCaskill (D), som stiller til gjenvalg etter seks år i Senatet.

  Kongressmannens seier er også en seier for Mike Huckabee, som spilte inn flere reklamefilmer for Akin. Utfallet er samtidig et nederlag for Sarah Palin, som ikke bare spilte inn en valgkampvideo for Sarah Steelman, men som også dro til Missouri for å drive valgkamp for henne.

  Ønsket å møte Akin

  Det er ingen hemmelighet at den demokratiske Senatoren Claire McCaskill ønsket å møte Akin, som hun og kampanjen tror de kan framstille som en ekstrem og gal kandidat. McCaskill – som vant primærvalget uten motstand – brukte attpåtil penger på å beskrive Akin som «den ekte» konservative kandidaten i racet, noe som spilte til hans fordel.

  Som republikanernes kandidat er imidlertid Akin allikevel å anse som favoritten vis-à-vis McCaskill.

  Steelman har allerede sagt at hun kommer til å gjøre alt for at Akin vinner i november, mens John Brunner må ha en tung kveld: Han brukte omtrent 8 millioner dollar av sine egne penger, og fikk en snau andreplass i retur. National Republican Senatorial Committee må samtidig belage seg på å bruke mer penger i Missouri enn de ville ha gjort dersom rikingen Brunner hadde vunnet. Og det er en liten seier for demokratene.

  Guvernør og viseguvernør

  Den republikanske guvernørkandidaten Dave Spence brukte også mye egenkapital på valgkampen, men i motsetning til Brunner var det lenge klart at han kom til å vinne. Spence fikk 59,9 % av stemmene, og utfordrer dermed Missouri-guvernøren Jay Nixon (D) i november. Nixon møtte ingen seriøs utfordrer i demokratenes primærvalg. Når det gjelder vise-guvernør racet vant vise-guvernøren Peter Kinder (R) mot utfordreren Brad Lager (R), i det som var en meget negativ valgkamp.


  Abonnér på vårt nyhetsbrev, levert rett i innboksen din hver morgen!

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også