Mer

  Sarah Palin, fire år etter introduksjonen

  CLEVELAND, Missouri: Snaut fire år etter at Sarah Palin ble introdusert som John McCains visepresidentkandidat serverte hun grillmat og drev valgkamp for den republikanske senatskandidaten Sarah Steelman på en blåbærfarm i Missouri.

  Den 29. august 2008 annonserte John McCain daværende Alaska-guvernør Sarah Palin som sin visepresidentkandidat. Det ga utvilsomt McCain medvind, men det resulterte deretter i hodepine. Fembarnsmoren ble elsket, hatet, og latterliggjort.

  Etter valgnederlaget i november 2008 – og etter å ha trukket seg fra guvernørembetet i juli 2009 – begynte Palin på en ny fase i karrieren. Hun ga ut to bøker, fikk sin egen TV-serie («Sarah Palins Alaska»), og i august 2011 dro hun til the Iowa State Fair – dagen før straw pollen i Ames, Iowa. Hun søkte oppmerksomhet, og fikk det.

  Palin ble deretter stilt spørsmålet hun ønsket seg aller mest: Kommer du til å stille som presidentkandidat i 2012? Svaret ble til slutt nei, etter mye om og men.

  Palins politiske liv holdes nå gående av hennes rolle som kommentator på Fox News, og av hennes påvirkningskraft som politisk støttespiller for andre republikanske kandidater. Og ja, Palin 2016-skiltene finnes allerede.

  Første møte med Palin på fredag

  I Missouri kjemper den tidligere (delstats)finansministeren Sarah Steelman mot John Brunner og kongressmannen Todd Akin om å bli senator Claire McCaskills republikanske utfordrer i høst. Brunner støttes av senatorene Tom Coburn (R-Oklahoma) og Ron Johnson (R-Wisconsin), mens Akin støttes av både Mike Huckabee og Michele Bachmann.

  Palin spilte inn en TV-reklame for Steelman i forrige uke, og på fredag vendte hun nesa mot Missouri, der hun møtte Steelman for første gang.

  Palin har tidligere i år støttet tre andre republikanske senatskandidater som senere vant sitt primærvalg som outsidere (Deb Fischer i Nebraska, Richard Mourdock i Indiana, og Ted Cruz i Texas – samt Utah-senator Orrin Hatch). Palin satser nå på at Sarah Steelman skal bli den fjerde/femte i rekken.

  Fredag kveld serverte Palin "Kansas City style BBQ" sammen med Steelman. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
  Fredag kveld serverte Palin «Kansas City style BBQ» sammen med Steelman. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  På fredag kveld ga Steelman og Palin korte taler i solsteken på blåbærfarmen The Berry Patch, tre kvarter sør for Kansas City, Missouri. Etterpå stilte de seg i ly av skyggen og serverte mat til 300-400 mennesker.

  Steelman talte først, mens publikum enda holdt seg i skyggen et stykke unna scenen.

  Steelman vil til Washington for «å sparke inn dører», og hun sa at hun vil ta med seg de som stemmer på henne i samme slengen.

  Palinismer

  Palin sa på sin side at Steelmans manglende støtte fra det politiske etablissementet «er en velsignelse i seg selv.»

  «Sarah var en Reaganite før Reagan var kul», fortsatte Palin om Steelman, som jobbet frivillig for Reagans presidentkampanje i 1976.

  Palin snakket deretter om Steelmans røde pickup truck som Steelman har brukt flittig i valgkampen. Publikum, som kom ut av skyggen i det Palin tok den provisoriske scenen, svarte med applaus.

  «Truck Yeah!» svarte Palin.

  «You buck up, or you stay in the truck» fortsatte hun om Steelman, som i følge Palin ikke er redd for å gjøre det som må til for å endre Washington.

  Matkøen

  De aller fleste hadde kommet for å se og høre på nettopp Palin, og den følgende (overhørte) samtalen er et talende eksempel på hvor lite kjent Steelman er: «Er dét hun andre Sarah? Hun blonde til høyre?»

  Joe og Monique Pittman fra Springfield, Missouri hadde kjørt i to timer for å nå grusveien på grensen til Kansas. «Jeg har sett mange presidenter, og nå har jeg også sett Palin!» sier Joe, som beskriver seg selv som en demokrat.

  Verken han eller kona har fått med seg mye av valgkampen Steelman deltar i, og Monique blir overrasket da jeg sier at grillmaten vi står i kø for faktisk er gratis.

  «De gir deg mat mot at du stemmer på Steelman,» forklarer jeg med et smil.

  Chic-fil-A

  «Har du fått spist enda?» spør jeg Palin, da det omsider blir min tur i køen. Hun har servert mat og posert på bilder i over en time i strekk.

  «Ikke enda,» svarer hun. «Vi skal spise på Chic-fil-A etterpå!»*

  «Ligger det en Chic-fil-A restaurant i nærheten?» spør jeg. Palin snur seg mot mannen Todd – en gang omtalt som ‘The First Dude’ – som svarer med et stort spørsmålstegn.

  «Hva heter du?» spør deretter Palin. «Are» svarer jeg, og får nok et spørsmålstegn tilbake.

  Onsdag morgen norsk tid får vi vite om Palin (og Steelman) får lønn for strevet.

  * Lurer du på hvorfor Palin snakket om Chic-fil-A?

  Coverfoto: Sarah Palin, ikledd en Sarah Steelman t-skjorte, i Cleveland, Missouri, 3. august 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også