Mer

  100 dager til valget

  JEFFERSON CITY, Missouri: I dag er det 100 dager igjen til presidentvalget den 6. november. Valgkampen er inne i en liten OL-pause, og president Barack Obama og Mitt Romney ligger side ved side.

  En plakat i Mitt Romneys New Hampshire-hovedkvarter, 10. januar 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Her i hjertet av Missouri ligger gradestokken rundt 40 grader, og delstaten preges mer av tørken og det republikanske primærvalget som går av stabelen den 7. august, enn av valgkampen mellom Obama og Romney. Missouri er rødt og i Romneys hjørne, men president Obama har allikevel brukt penger på TV-reklame her de siste ukene. Det er et tegn på at han ikke har tenkt på å spare på noe som helst, og at han tror han kan svekke Romneys stilling også i Missouri.

  Men det er enda en stund til folk begynner å følge med for alvor. Ungene skal begynne på skolen igjen, mens andre skal sendes avgårde til college. Sommer skal bli til hverdag og høst før presidentvalget blir et fast samtaleemne.

  Etter hverdagen er i gang igjen skal det enda gå noen uker før valgkampen sparkes i gang for alvor. Mitt Romney vil annonsere sin visepresidentkandidat, og deretter vil det republikanske landsmøtet i Tampa, Florida (27.-30. august) få mye oppmerksomhet.

  Labor Day, som i år faller på den 3. september, trekkes av mange fram som det tradisjonelle startskuddet på presidentvalgkampen. Demokratenes landsmøte starter samme dag i Charlotte, North Carolina, og etter landsmøtene er det to hektiske måneder igjen før valgdagen den 6. november.

  Oktober: fire debatter

  I oktober følger fire TV-sendte debatter: tre presidentdebatter mellom president Barack Obama og Mitt Romney (i Colorado, New York og Florida) , og en visepresidentdebatt mellom visepresident Joe Biden og Romneys visepresidentkandidat (i Kentucky). Den første debatten vil omhandle innenrikspolitikk, den andre innen- og utenrikspolitikk, mens den tredje vil fokusere på utenrikspolitikk. Visepresidentdebatten vil omhandle både innen- og utenrikspolitikk.

  Viktigheten av presidentdebattene kan ikke undervurderes, og Obama og Romneys innsats kan bli avgjørende for usikre velgere i de siste dagene før valget.

  Stillingen

  Søndag morgen viser Real Clear Politics sitt gjennomsnitt av meningsmålinger følgende stilling: Obama 46,4 %, Romney 45,1 %, mens Obamas «approval/disapproval»-tall er på henholdsvis 47,1 % og 48,1 %.

  Prognosene til New York Times’ Nate Silver viser for øyeblikket at Obamas sjanse til seier ligger på 67,4 % mot Romneys 32,6 % – med en framgang på 0,6 % for Romney den siste uken. Magefølelsen min sier at Obamas sjanse for gjenvalg nå ligger like under 60 %. Silvers prognoser peker videre i retning av at Ohio blir høstens viktigste stat.

  Twitter: @AreFlaten @AmPolitikk

  Følger du oss på Facebook?

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også