Mer

  På vei ut av stormens øye

  Skytetragedien i Colorado satte valgkampen på pause, og signaliserte startskuddet for den tilbakevendende debatten om våpenkontroll i USA. Men så blir alt som før igjen.

  Skytetragedien i Tuscon, Arizona i januar 2011 – der blant annet kongresskvinnen Gabrielle Giffords (D-AZ) ble skutt i hodet – førte for en stakket stund til at politikerne i Washington stoppet opp, og tonet ned retorikken. Jeg beskrev den gang situasjonen som oppstod med begrepet stormens øye, om en periode med fine ord og ettertanke i etterdønningene av en nasjonal tragedie, i sterk kontrast til småligheten og skittkastingen som preget hovedstaden før skuddene utenfor kjøpesenteret i Tucson.

  Også den gangen ble våpendebatten gjenopptatt, men det ble med snakket. Håpet om at tonen i den politiske debatten ville ta en ny og mer sivilisert retning etter tragedien varte ikke lenge. Da som nå var det som om man var klar over at våpendebatten ikke ville føre til noe annet enn splittelse og mistenkeliggjøring, og at kallet til ettertanke og nasjonal enhet veide tyngre.

  Skyttergravene som fantes før tragedien, hadde ikke forsvunnet.

  – Det vil komme andre dager for politikk

  I sin første uttalelse om skytetragedien i kinosalen i Aurora, Colorado sa president Barack Obama blant annet at «det vil komme andre dager for politikk,» men at «dette er en dag for bønn og ettertanke.» Tonen i Mitt Romneys uttalelse var den samme, med vekt på å sette pris på hvert øyeblikk vi deler med de vi har rundt oss.

  Deretter startet våpendebatten, og aktørene inntok skyttergravene.

  Det hvite hus sin posisjon går ut på å beskytte «rettigheter forbundet med det andre grunnlovstillegget,» og samtidig «gjøre det vanskeligere å skaffe våpen for individer som i henhold til eksisterende lov ikke burde å ha våpen.»

  Skytetragedien i Colorado har ikke endret noe som helst på dette området.

  Dagen har kommet

  Mandag morgen hadde Obamas valgkampstrateg David Axelrod fått nok av ettertanken og forsoningen. På Twitter vendte han tilbake til det han tenkte på i det en gal manns handlinger satte presidentvalgkampen på pause:

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også