Mer

  Lokkeduen Rice

  I det Bain Capital igjen skapte hodebry for Romney i forrige uke hevdet den konservative nyhetssiden Drudge Report at Condoleezza Rice er en av Romneys favoritter til å fylle rollen som hans visepresidentkandidat.

  Tidligere utenriksminister og sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice. Foto: Remy Steinegger (World Economic Forum).

  Nyheten fra Matt Drudge – som har tette bånd til Matt Rhoades (Romneys valgkampmanager) – slo ned som en bombe og har bidratt til å fjerne litt av oppmerksomheten fra Boston Globes rapportering om at Romney ledet Bain Capital (på papiret) lenger enn han tidligere har sagt: Condoleezza Rice vil være et modig valg! En svart kvinne som Romneys nummer to!

  Rice har lenge blitt nevnt som en mulig kandidat, og hun skapte mye buzz i forrige måned etter å ha gitt en detaljert tale om amerikansk utenrikspolitikk på et lukket Romneyarrangement. Men hun har blitt overskygget av navn som Rob Portman, Tim Pawlenty, Marco Rubio, Paul Ryan, Bobby Jindal og John Thune. Likevel hevder Drudge at Romney har kuttet ned listen til noen få navn, og at Rice ligger høyt blant disse kandidatene.

  Mandag kveld kjører Drudge en meningsmåling over hvem Romney bør velge som sin visepresidentkandidat med følgende navn: Jindal, Pawlenty, Rice, Ryan og Rubio. Mandag skrev også New York Times’ Jeff Zeleny at det ryktes at Romney allerede har bestemt seg.

  Etter sin tid i Bush-administrasjonen, først som National Security Advisor og senere som utenriksminister, returnerte Rice (57) til sin tidligere arbeidsgiver Stanford som professor i politisk økonomi. Hun blir sett på som en spesielt attraktiv kandidat for sin utenrikspolitiske erfaring, men dette kan også kan slå negativt ut ved å minne velgere om Bush-årene.

  Svakhetene er også flere enn styrkene.

  Falske rykter?

  Flere konservative kommentatorer har bemerket at Rice vil være en svak kandidat ettersom hun selv aldri har stilt til valg. Hun har heller aldri vist interesse for å gjøre noe slikt. Romney trenger derimot en kandidat som kan drive effektiv valgkamp på egenhånd, og Rice passer ikke helt denne rollen.

  Tanken på Rice som Romneys nummer to har også skapt surmuling ute på høyresiden, grunnet det faktum at hun ikke er ”pro-life” i abortspørsmålet (hun blir beskrevet som ”mildly pro-choice”). Dette skal ikke undervurderes, og Romney har ikke råd til å utfordre denne aktivistgruppen innen partiet.

  Lekkasjen kan i seg selv sees som et tegn på at Rice ikke ligger på toppen av listen, og at hennes rolle i denne valgkampen er som en lokkedue å regne i påvente av annonseringen av Romneys visepresidentkandidat. Gitt hennes utenrikspolitiske bakgrunn fra Bush-administrasjonen er kanskje lokkehauk et mer passende begrep.

  «America’s Comeback Team»

  Søkelyset på Rice har også ført til fornyet fokus på Romneys mulige visepresidentkandidater, og Tim Pawlenty og John Thune får stadig mer oppmerksomhet i kjølvannet av Rice. Romney trenger sårt at søkelyset rettes fra Bain Capital til sine mulige visepresidentkandidater.

  Romney-kampanjen har røpet at de vil annonsere sin visepresidentkandidat og det de kaller ”America’s Comeback Team” i løpet av noen uker. I mellomtiden anbefaler vi AmerikanskPolitikk.no-serien VP-audition – med en gjennomgang av de ulike kandidatenes styrker og svakheter.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også